De ontwikkelingen sinds het begin van 2011 zijn adembenemend: grote delen van de Arabische wereld zijn in oproer. Verder staat het Westen (VS + EU) onder zware economische en financiële druk.

Interessant is natuurlijk om te anticiperen wat de consequenties zullen zijn voor de regio op de lange termijn van deze ontwikkelingen.

 

Allereerst moet worden begrepen dat de zgn. ‘Arabische Lente’ het Westen als een koude douche is overvallen. Er is geen sprake van dat de omwentelingen een prowesters karakter hadden. Egypte zat al in het westerse kamp voor de som van ca. 1.5 miljard $/jaar en Amerikaanse diplomaten moesten alle zeilen bij zetten om Egypte voor het Westen te behouden.
De bestorming van de Israëlische ambassade in Cairo vandaag laat zien dat dat nog allerminst een zekere zaak is. De recente gebeurtenissen in Libië moeten worden gezien als een poging van het Westen om ahw de boot niet te missen en om de ontwikkelingen in een voor het Westen gunstige zin te beïnvloeden.
Het valt zwaar te bezien of het Westen daarin gaat slagen. We hebben in Iraq kunnen zien dat de reguliere westerse legers een Arabisch leger fluitend kan verslaan, maar dat de moeilijkheden pas beginnen nadat deze ‘mission is accomplished’, zodanig dat de oorlog uiteindelijk toch nog verloren wordt… omdat ze niet gewonnen wordt, waarna de financieele lasten van de oorlog (pat-situatie) steeds groter worden.

En dan is er nog het aanzwellende conflict tussen Turkije en Israel en dus per proxy tussen Turkije en het Westen. Turkije is het zwaargewicht van de Islamitische wereld. De islamisering van Turkije maakt gestaag vorderingen. Turkije heeft militaire reserves die de Arabische wereld niet heeft. Maw, als er één kandidaat is die het vacuüm zou kunnen opvullen dat een zich terugtrekkend Westen achterlaat dan is dat Turkije.

Met de groeiende problemen rondom de euro en de groeiende weerzin in Europa om nog een armlastige kandidaat op te nemen in de EU, wordt een toetreding van Turkije met de dag onwaarschijnlijker. Het is nog maar de vraag of er ueberhaupt een EU zal bestaan tegen de tijd dat de onderhandelingen zullen zijn afgerond.

Een en ander combinerend ga ik ervan uit dat de profetie van Samuel Huntington, namelijk een mondiale geopolitieke herschikking langs de breuklijnen van de eeuwenoude traditionele religieuze beschavingen, werkelijkheid gaat worden. In die visie kunnen we een restauratie verwachten van het aloude Ottomaanse Rijk, in de vorm van een Islamitische EU, met daarin Turkije als diens Duitsland en de Islam als leidraad.

Ingezonden door RP-fan

11 REACTIES

 1. STERK:
  In het nieuws vandaag:

  Turkije wil leidende rol in Arabische wereld
  De Turkse premier Recep Tayyip Erdogan begint vandaag aan een meerdaagse rondreis langs de drie Noord-Afrikaanse landen die de afgelopen maanden een omwenteling beleefden, Egypte, Tunesië en Libië. Daarmee onderstreept Turkije zijn ambitie om een leidende rol te spelen in de Arabische wereld. Ruzie maken met Israël lijkt daarbij goed te helpen.
  “Er zal een concurrentieslag komen om de nieuwe machtsrol in de regio”, zegt Adel Soliman van het Internationaal Instituut voor Strategische studies in Caïro tegen persbureau AP. “Egypte had die rol, maar kan hem momenteel niet vervullen. Erdogan probeert daar van te profiteren.”
  De Turkse premier begint zijn bezoek vanavond in de Egyptische hoofdstad Caïro. Ankara wil met het nieuwe bewind in Egypte economische en strategische verdragen sluiten. Hij zal er een vergadering van de Arabische Liga bijwonen en ook een toespraak houden op het Tahrirplein, de centrale plek van de omwenteling in Egypte. Het moet Erdogan in de schijnwerpers zetten als het democratische voorbeeld uit de eigen regio. ENZ. ENZ.

  Geplakt uit

 2. Heb het artikeltje zaterdag opgestuurd, vandaag in Der Spiegel:

  http://www.spiegel.de/politik/ausland/0,1518,785800,00.html
  Ägypten, Tunesien, Libyen – das sind die Stationen der Reise von Recep Tayyip Erdogan. Der türkische Ministerpräsident will sich nach den politischen Umwälzungen in Nordafrika als Führungsfigur der islamischen Welt in Szene setzen…

  Das Ziel von Erdogans Reise ist offensichtlich: Er will sich symbolisch an die Spitze der arabischen Freiheits- und Demokratiebewegung stellen, um die Türkei endgültig zum Vorbild für die gesamte Region zu machen. Dazu wird Erdogan am Dienstag in Kairo zunächst Mohammed Hussein Tantawi treffen, Chef des Militärrats und derzeit mächtigster Mann des Landes. Danach darf er eine Rede vor den Außenministern der Arabischen Liga halten, eine Ehre, die einem Nicht-Araber nur selten zuteil wird. Erdogan will aber auch auf den direkten Kontakt zu den Helden des arabischen Aufstands nicht verzichten. Geplant ist deshalb eine Rede auf dem Tahrir-Platz.

  En dan is er nog de economische kant van de zaak; terwijl het Westen op apegapen ligt, groeit Turkije explosief (artikel van zondag):

  http://www.spiegel.de/wirtschaft/soziales/0,1518,785707,00.html

  Nicht überall auf der Welt geht es wirtschaftlich bergab: In der Türkei ist das Bruttoinlandsprodukt im zweiten Quartal um rund neun Prozent gewachsen. Damit herrschen in dem aufstrebenden Staat fast chinesische Verhältnisse.

  En dat is natuurlijk erg goed voor het zelfbewustzijn. Economische expansie gaat altijd vooraf aan politieke expansie.

 3. @Igor [3]: Ik denk dat Erdogan ook wel weet dat het feest niet doorgaat, maar dat hij de zaken op de spits gaat drijven om een maximale prijs te vragen ter compensatie van de aanstaande afwijzing. Turken zijn een behoorlijk trots volk en ze weten allang dat een meerderheid van de Europese bevolking nog een invasie niet ziet zitten. Tezamen met de groeiende statuur van Turkije, economisch en politiek, zal dat er voor zorgen dat de klap bij de Turkse bevolking van het niet-doorgaan beperkt zal zijn.

  “Wij hebben jullie helemaal niet nodig”, zo zal het devies luiden.

  Maximale grenzen Ottomaanse Rijk (1683-1699):
  http://www.naqshbandi.org/ottomans/maps/expansionmap.gif

  Turkije heeft een olierijk achterland. Als de VS gedwongen zullen worden het MO te verlaten, bv na een islamitische revolutie a la Iran-1979, dan lijkt het voor de hand liggend dat Turkije het politieke vacuum gaat opvullen.

  Welke grote islamitische landen komen in aanmerking voor een leiderschap van een eventuele ‘islamitische EU’, dan wel modern kaliphaat?

  Het criterium is uiterst politiek incorrect, maar daarom niet minder waar: het gemiddelde IQ van de bevolking:

  http://en.wikipedia.org/wiki/IQ_and_the_Wealth_of_Nations

  Turkije – 91
  Indonesie – 87
  Iran – 84
  Pakistan – 84
  Egypte – 81

  Hernstein en Murray hadden in hun Bell Curve…

  http://en.wikipedia.org/wiki/The_Bell_Curve

  …vastgesteld dat IQ90 ongeveer de grenswaarde is waarboven een maatschappij in staat is om autonoom een industrieele samenleving aan de gang te houden (compleet met energie-centrales, staal-productie, enz). Turkije is het enige grote moslim-land dat aan die voorwaarde voldoet. Tezamen met een sterk groeiende bevolking, alsmede de centrale ligging van Turkije in het verspreidingsgebied van de Islam, alsmede de schok die de aanstaande afwijzing van Europa teweeg gaat brengen, lijkt het me dat alle ingredienten aanwezig zijn voor een sterke stijging van de kansen van Turkije om inderdaad de leider van de islamitische wereld te worden.

 4. http://globalresearch.ca/index.php?context=va&aid=26592
  Turkey takes over the “Arab Spring”

  The current Erdogan Arab Spring tour – as it was billed by the Turkish press – comprising Egypt, Tunisia and Libya, has already rocketed him to the status of a geopolitical cross between U2’s Bono and Barcelona’s superstar Argentine footballer Lionel Messi…

  Erdogan received a rock/soccer star welcome at Cairo’s airport…

  Erdogan repeatedly stressed, “Egypt and Turkey are hand-in-hand.” But it’s the subtext that is even more incendiary. While Israel’s former good friends Egypt and Turkey are now hand-in-hand, Israel is left isolated facing a wall. There could not be a more earth-shattering development in the Levant – unheard of since the Camp David peace accords between Israel and Egypt in 1978…

  He’s emphasizing solid Turkish-Arab unity – for instance planning a strategic cooperation council between Egypt and Turkey. Plus the whole thing makes good business sense. Erdogan’s caravan includes six ministers and nearly 200 Turkish businessmen – bent on investing heavily all across northern Africa…

  The country seems to have finally surmounted the trauma associated to its dream of joining the EU; for all practical purposes the dream was shattered by France and Germany.

  Het lijkt me duidelijk dat Erdogan innerlijk al gebroken heeft met de decennia oude pogingen van Turkije om zich als vreemde eend de Europese bijt binnen te dringen. God zij dank. Hij heeft Turkije nu op het spoor gezet om leiding te gaan geven aan de Arabische wereld. En hij gaat de Palestijnse kwestie gebruiken om Islamitische eenheid te smeden in de gezamelijke oppositie tegen Israel/VS. Fundamentalisme a la SA of Iran gaat het niet worden, het wordt waarschijnlijk een seculier model maar wel gebaseerd op 100% Islam.

 5. Vandaag weer een bevestiging van waarom ik Syp Wynia de beste commentator in Nederland vindt, in ieder geval van de MSM.

  http://www.elsevier.nl/web/Opinie/Commentaren/316933/Stop-met-de-illusie-dat-Turkije-bij-EU-kan-komen.htm

  Stop met de illusie dat Turkije bij EU kan komen

  Het Turkije van premier Recep Tayyip Erdogan is op openlijke ramkoers met Europa, Israël, Griekenland en eigenlijk ook met de Verenigde Staten. Het land lijkt zich niet meer te bekommeren over een toekomstig lidmaatschap van de Europese Unie.

  Nu zullen mij Syp’s redenen worst wezen, het gaat mij om het buiten de deur houden van miljoenen Turken die op hun koffer zitten ten einde de Europese Beschaving de doodsklap uit te delen door het in te lijven. Maar je moet het ijzer smeden als het heet is, dus als dat moet met politiek correcte argumenten, vooruit dan maar. De Griekse crisis is het uitgelezen moment om de onderhandelingen definitief te stoppen. De Turken zullen wel moord en brand schreeuwen maar dat moet dan maar. Gelijk een mooi moment om onderhandelingen met de Slavische wereld te starten over vergaande samenwerking tot wederzijds nut (hun energie en grondstoffen tegen onze industrieele producten). Dat moet dan later uitgroeien tot een militaire alliantie als de VS definitief onderuit gaan en zullen verzuipen in de door vandaag in LewRockwell aangekondigde komende rassenoorlog:

  http://lewrockwell.com/slavo/slavo58.1.html

  Race war, class war, anti-government riots – you name it. All of it is headed our way.

 6. Erdogan op bezoek in Berlijn. Dit arrogante heerschap zegt met zoveel woorden dat er nog maar 2 belangrijke economieen zijn in ‘Europa’: Duitsland en Turkije.

  http://www.elsevier.nl/web/Nieuws/Europese-Unie/317037/Turkije-en-Duitsland-enige-sterke-economieen-van-Europa.htm

  http://www.spiegel.de/politik/deutschland/0,1518,787269,00.html

  Je kunt er zeker van zijn dat als uiteindelijk het toetredingsproces wordt gestaakt (welke Europese politicus heeft nog de ruggegraat van een de Gaulle om dat te doen?) dat dan de Turken een maximale prijs gaan vragen voor het ‘Europese verraad’. Turkije was ooit ‘bij Europa gehaald’ omdat West-Europa een bondgenoot nodig had tegen het communisme, dat door Anglosphere Europa was ingezogen, toen zowel Anglosphere als de USSR hun kans schoon zagen een lokaal conflict tussen Duitsland en Polen over de Duitse stad Danzig om te zetten in een wereldoorlog en vervolgens de Europese buit onder elkaar te verdelen.

 7. Het is trouwens president Abdullah Gül die Duitsland bezoekt, niet Erdogan. Mijn excuses.

Comments are closed.