Het vieren van bevrijdingsdag, vrijheid, Vrijspreker… we kunnen het vandaag moeilijk NIET behandelen, natuurlijk. We vieren vandaag (nou ja, ikke niet hoor, gewoon een zaterdag voor mij) een oude bevrijding van een agressor, door een andere agressor die tegenwoordig de machtswellustige politie-agent van de wereld uithangt. Er er is al zoveel over gezegd en geschreven, niet in het minst op dit blog. Wat kan ik hier nog aan toevoegen, op deze vijfde mei in 2012?

Welnu, eigenlijk niet veel. Iedereen moet/kan/mag zelf bepalen hoe hij deze dag doorkomt. Het past niet in de gedachte van vrijheid, om mijn mening (of idee) over vrijheidsherdenking aan iemand op te dringen. Het enige dat ik kan doen is enkele vragen stellen. Ter overdenking.

 1. Wat vindt u vrijheid?
 2. Vindt u dat u vrij bent?

Het zal niet voor iedereen gemakkelijk zijn om binnen de antwoord-boxjes van dit blog dergelijke diepgaande vragen voldoende te beantwoorden. Ik nodig u dan ook van harte uit om uw gedachten over dit onderwerp (of de antwoorden op bovenstaande 2 vragen) als artikel in te sturen naar info@vrijspreker.nl en bij geschiktheid zullen we uw artikel graag plaatsen (desgewenst en indien aangegeven ook anoniem of onder een nickname).

Eén dingetje wil ik nog wel even kwijt, over dat vieren van vandaag. Hoe hypocriet kun je zijn als overheid, om jonge mensen op scholen te dwingen om een bevrijding van meer dan 65 jaar geleden te laten herinneren en vieren (“opdat we niet vergeten…”), terwijl je zelf als overheid NIETS geleerd hebt van dat verleden en nu nog steeds de agressor uithangt? Met dwang en “mag-niet” en straffen in eigen land tot aan regelrechte moord en oorlog in buitenland.

Fijn weekeinde,

MMAP.

13 REACTIES

 1. Iedere keer als ik het raam uitkijk moet ik glimlachen. De nederlandse vlag die aan de overkant bij het ziekenhuis uithangt, hangt half halfstok. Zeer hoogstwaarschijnlijk een slordigheidje van de vlaguithanger. Het zou te mooi zijn als die persoon dit bewust heeft gedaan, omdat hij zich realiseert dat we niet zo heel erg ‘bevrijd’ zijn!

 2. Moeten we dan ieder jaar maar weer opnieuw doen dat we echt niet weten wat er werkelijk wordt gevierd op 30 april (de parasietenparade), op 1 mei (de slavendag) en op 4 mei (het volksverradersfeest)? Hoelang durven we nog tegen onszelf doorgaan met liegen via de Duitse woorden ‘Wir haben es nicht gewusst’?

  Meer op http://www.pateo.nl/nieuwsbrief006.htm

 3. hehe vrijheid, ja voor die 1% van de wereldbevolking die het grote geld bezit, maar die hoeven het niet perse te vieren, dat doen ze namelijk al elke dag! Ze hoeven niet te werken, ze kunnen wonen waar ze willen, ze kunnen reizen zoveel als ze willen, ze kunnen kopen wat ze willen, en terwijl ze dat doen groeit hun vermogen alleen maar door! Allemaal dankzij het politieke en monetaire systeem! En de bevolking maar stemmen…

  Gelukkig voor ons is er vrijheid van geest, en dat vier ik elke dag.

 4. Vrijheid is het gevoel niet bang te hoeven zijn dat je in Nacht und Nebel aktionen uit de schoot van je geliefde wordt gerukt en opgesloten en omringd door het geluid van botteninkortcircelzagen door knarsende stalen hangsloten wordt gewaterboard.

  Maar dat gevoel heb ik hier al een tijdje niet meer.

 5. Nazi-Duitsland werd niet verslagen op de stranden van Normandië, maar op de Russische vlaktes.Het Rode Leger zorgt voor 85 % van alle Duitse verliezen.En wie veroverden de hoofdstad van de Nazi’s, Berlijn?Uh, de Russen?De Russen op 30 april 1945 de “Reichskanzlerei” in Berlijn bestormen en een eind maken aan Nazi Duitsland.Zonder de opoffering van het Rode Leger in de Tweede Wereldoorlog zou Europa nu waarschijnlijk een groot concentratiekamp zijn geweest.Elke Europeaan zou elke dag moeten bidden en de Sovjet bedanken voor het feit dat hij de nazi heeft vernietigd en hem heeft bevrijd.

  LvM [9] reageerde op deze reactie.

 6. @Max [8]:
  De Sovjets hebben tevens 20 miljoen van mijn soortgenoten vermoord, en nog veel meer onderdrukt. Bedanken? Nee, bedankt.

 7. Deze dagen zie je ook nog veel film op TV en in feite kijk ik daar met een vreemd gevoel naar, en zet dan de TV maar uit. Dan komen de herinneringen van in de oorlog weer terug en dan zie ik nog steeds hoe mijn vader s’nacht meerdere keren opgehaald werd door de Nederlanders die voor de duitsers werkten. En als ik dat beeld ,ondanks dat ik het wil vergeten, in beeld krijg wordt ik ondanks alles toch emotioneel en nerveus. Voor mij is hetniet goed om daar naar te kijken, en weet niet hoe dat anderen vergaat.

 8. als al die verzetmensen die in de oorlog hun leven hebben gegeven,
  geweten hadden wat voor puinhoop de hedendaagse overheid er van gemaakt heeft hadden ze nooit hun leven gegeven.

Comments are closed.