Is winning van schaliegas controversieel ? Of is het controversieel omdat belanghebbenden als de Russen en de EU liever geen landen hebben met energieonafhankelijkheid ? Onlangs zag ik een tranentrekkende docu op Russia Today over de gevaren en verontreiniging van schaliegaswinning. Logisch als je beseft dat Rusland economisch gezien totaal afhankelijk is van zijn olie- en gasexport en geen serieuze concurrentie duldt. En propaganda bedrijven zit nu eenmaal in de Russische genen.

Gazprom en leibandpolitici als Schröder zijn druk bezig om de Europese Commissie te bewegen om schaliegaswinning te verbieden. Onder de noemer ‘milieu’ (terwijl de oliewinning in Rusland lekt en vervuild aan alle kanten) wil Rusland koste wat kost zijn gasmarkt én pressiemiddel behouden. De ruggegraat en het geweten van (EU) politici kennende, zullen zij dat wel gaan winnen.

Nederlands aardgas hebben we voorlopig nog wel voor 40 jaar (de opbrengsten dekken nog de jaarlijkse staatsschuldrente die NL moet betalen). Maar de winbare schaliegasvoorraad bedraagt volgens TNO ruim 500 miljard kuub. Dat geeft voor minstens een eeuw schone brandstof en dan heb je geen Rus meer nodig.

Bovendien is er onlangs een nieuwe methode gevonden om schaliegas te winnen. Die maakt gebruik van een gel die uit vloeibaar propaangas (LPG) bestaat. Het kraken van het leisteen, waar het gas in zit, hoeft niet meer te gebeuren met water, zand en chemicaliën. Na het fracken gaat de gel ondergronds terug naar zijn oorspronkelijke vorm als propaangas. Deze nieuwe techniek wordt momenteel gebruikt bij een schaliegasboring in de staat New York. Het Canadese bedrijf Gasfrac heeft inmiddels patent op de nieuwe wintechniek aangevraagd.

Polen heeft de grootste concentratie aan schaliegas in zijn bodem zitten. Zij zijn vastberaden dit te exploiteren en zullen zich – alleen al historisch gezien – niet laten tegenhouden door Rusland of de EU. Daarmee zou Polen de grootste gasleverancier in Europa kunnen worden.

Zo blijkt keer op keer dat internationale overheden en agressieve corrupte staten de vooruitgang traineren voor hun eigen gewin. De burger wordt voorgelogen en zijn keuzemogelijkheden worden drastisch ingeperkt. De energieprijs sky rocket terwijl dat absoluut niet nodig is.

 

38 REACTIES

 1. ” Onlangs zag ik een tranentrekkende docu op Russia Today over de gevaren en verontreiniging van schaliegaswinning. Logisch als je beseft dat Rusland economisch gezien totaal afhankelijk is van zijn olie- en gasexport en geen serieuze concurrentie duldt. En propaganda bedrijven zit nu eenmaal in de Russische genen”

  Onzin, Frankrijk heeft het om dezelfde redenen direct verboden.In Duitsland hebben omvangrijke protesten plaatsgevonden tegen deze techniek. Veel mensen die in de buurt wonen kregen veel last van de methaan die daarbij vrijkwam.

  http://nl.wikipedia.org/wiki/Schaliegas

  Maar net als bij:
  -De Mexicaanse griep
  -Q-Koorts
  -Nederlandse gentech groente en vlees
  -Straling WIFI en GSM
  -de bijensterfte

  Het financiele belang gaat voor.
  Sloop de aarde maar lekker verder om jullie hebzuchtige ziekte te blijven voeden!

  Hub Jongen [2] reageerde op deze reactie.

  • @Hub Jongen [2]:

   Dit niet vervuilende processen bestaan al tientallen jaren. Maar dat gaat in tegen de belangen van de grote corporaties.

   Maar ik kan de vraag natuurlijk ook omdraaien. Hoeveel positieve doelen heb je al bereikt met het schrijven van alleen maar negatieve artikelen?
   Ik kan me niet herinneren ooit een positief artikel gelezen te hebben op vrijspreker! Of eentje die tot een positief resultaat heeft geleid……

   Seneca [5] reageerde op deze reactie.

 2. Door die gas te exploiteren in het noorden van het land , is ook gebleken dat de grond aan het verzakken is.

  Libertariers praten alles goed wat krom is zolang het maar niet onder hun eigen huis gebeurt!!!!!!!!!!!!!!

  Het is een vieze ikke ikke ikke mentaliteit die goed in Den Haag of Brussel past!

  Bah!

  • @Seneca [5]:

   Toon mij eens 1 positieve reactie hier op Vrijspreker. En toon mij vervolgens 1 positieve artikel. Deal?
   Tegenover elke positieve reactie of artikel laat ik je er ruim 100 zien die uiterst negatief zijn…. En daar behoren die van jou ook zeker toe.

   Misschien kun je je reactie een beetje beter uitleggen want hij slaat werkelijk nergens op…..

   Maar je zou ook met tegen argumenten kunnen komen.

   Waarom maakt het je niks uit als het onder het huis van een ander gebeurt en word je woedend als het onder jou huis gebeurt? Leg dat maar eens uit…

 3. Hier is die negativiteit van mij nog eens, Nederlandse schulden nog groter dan die van Italie en Griekenland:

  http://www.rtl.nl/components/financien/rtlz/nieuws/2012/29/drastische-oplossingen-voor-afbouw-schulden.xml

  AL DRIE JAAR GELEDEN RIEP IK DAT NEDERLAND NET GRIEKENLAND IS!

  Ik citeer wat ik toen zei:enigste verschil is dat hier de draaiende economie alles nog verdoezeld. Nog geen week geleden schreef ik op vrijspreker dat Nederland binnen 4 tot 6 maanden Griekenland een dikke hand kan gaan geven. Waarom? Om een hele simpele reden:
  Griekenland is bankroet maar haalde bijna niks aan belastingen binnen. Hun oplossing is dus: belastingen innen.
  Nederland perst zijn volk al maximaal af. En ondanks deze enorme staatsinkomsten hebben ze enorme onhoudbare schulden. Maar het volk nog meer afpersen zit er hier niet meer in!

  In 2005 riep deze negatieve jongen al te verkondigen dat deze economie nep was en puur op schulden was gebouwd.Ik ben werkelijk NIEMAND tegen gekomen die de simpele rekensom van onze nieuwe valuta kon maken. IEDEREEN verloor door de euro in één klap een enorme welvaart. Maar iedereen begon te leven als een god. Auto’s van omgerekend ruim 100.000 gulden, huizen van ruim 500.000 gulden waren de normaalste zaak van de wereld. Het kon niet op. Hoe naief kan men toch zijn!

  Dus ja, ik mag wel negatief zijn maar wat er de laatste 8 jaar is gebeurd is ook uiterst negatief! EN IK ZIT ER NIET VAAK NAAST!

  leo [9] reageerde op deze reactie.

 4. @Seneca [5]:

  Hier een positieve melding van mij:

  http://www.rtl.nl/components/financien/rtlz/nieuws/2012/29/verkoop-woningen-schiet-70-procent-omhoog.xml

  Ik ben het alleen niet eens met de verklaring van het kadaster.Volgens hen komt het door de overdrachtsbelasting.
  Ik denk eerder dat het heel heet onder de voeten van miljonairs aan het worden is. En dat ze dus heel snel hun euro biljetjes tegen echte waardes in zijn gaan ruilen nu het nog kan. Het gaat namelijk vooral om vrijstaande huizen.

  Als er één groep is die slecht slaapt tijdens deze crisis, dan zijn het wel de miljonairs!

 5. @J.H [7]:
  Nederland perst zijn volk al maximaal af. En ondanks deze enorme staatsinkomsten hebben ze enorme onhoudbare schulden. Maar het volk nog meer afpersen zit er hier niet meer in!
  Toch wel, met het toverwoord INFLATIE want wie verdient geld met schulden inderdaad, de staat. Daarom vraag ik u waarom de staat zijn schulden nooit afbouwt maar laat oplopen (tot 3% begrotingstekort) 😉 . Juist INFLATIE is een bijkomend verdienmodel voor de “apparatsjiks” terwijl de werkende en neringdoende burger dit betaalt. Als een politieker voor de buis, economische groei roeptoetert, dus roept om nog meer schulden in omloop te brengen zelfs in een recessie zeg maar wereldcrisis waar de deflationaire krachten groter zijn, weet dan dat dit hun laatste poging is om hun pluche zetel zolang mogelijk te behouden en te profiteren van de free lunch… terwijl u, als wakkere burger wel langs alle kanten wordt bestolen.

  J.H [11] reageerde op deze reactie.
  J.H [12] reageerde op deze reactie.

  • @leo [9]:

   Klopt gedeeltelijk. Dit inflatie-spelletje is in het verleden herhaaldelijk goed gelukt. Maar als de lonen niet meestijgen en ze krijgen het voor elkaar om grote inflatie te creëren, dan heb je alsnog een groot economisch probleem. Mensen krijgen dan met enorme hoge prijzen te maken terwijl ze hetzelfde verdienen. Resultaat zal zijn dat mensen steeds minder kunnen en willen consumeren. Hier zal de economie alleen maar nog harder door krimpen en zelfs instorten. Inflatie werkt heel goed als de lonen ook meestijgen. Ik denk zelf overigens dat er keiharde deflatie aan zit te komen. Daarom denk ik ook dat Nederland en alle andere regeringen zullen bezwijken onder hun schulden.
   Banken, maar ook mensen zullen nooit meer zulke torenhoge kredieten meer aangaan. De economie zal dus krimpen, wat ze ook proberen.

   “Toch wel, met het toverwoord INFLATIE want wie verdient geld met schulden inderdaad, de staat”

   Dat klopt, maar dat geld tevens voor jou,voor mij en iedereen.

   leo [13] reageerde op deze reactie.

 6. “Is winning van schaliegas controversieel ? Of is het controversieel omdat belanghebbenden als de Russen en de EU liever geen landen hebben met energieonafhankelijkheid ?”

  Het een sluit het ander niet uit.

 7. @leo [9]:

  Misschien dat Nederland een pluspunt heeft t.o.v andere landen. Een pluspunt die ons redelijk uit de shit zou kunnen halen. En dat is die pensioen pot van 900 miljard. Ik denk dat ze op een gegeven moment iets zullen moeten doen en dat dat dan zo’n beetje de enigste optie is waar iedereen beter van zal worden. Rene Tissen schreef hier vaker over op RTLZ. Die pensioenpot gebruiken om de staatsschuld en hypotheek schulden gedeeltelijk af te lossen. Vervolgens de belastingen flink omlaag en ik denk dat je dan zo weer groei gaat krijgen.

  Dit zal heel pijnlijk zijn maar uiteindelijk zie ik dit zelf ook als minst pijnlijk.

  Igor [14] reageerde op deze reactie.
  leo [16] reageerde op deze reactie.

 8. @J.H [11]:
  OK, in korte tekstphrases een totaalbeeld weergeven is altijd moeilijk. een CPI of dat mandje met “gekozen goederen” om een cijfer te bepalen waaronder de kostprijs van die beruchte snijbloemen zonder bv brandstofprijzen in te calculeren is niet echt een relevant cijfer voor “officiêle” inflatie. Ik wou gewoon maar het “bedrog” aantonen, die de regering siert. Dan wordt de spilindex ( loonindex-koppeling ) sowieso niet overschreden. Verder tip ik voorlopig op biflatie

  • @Igor [14]:

   Denk ik ook ja. Maar ik vermoed dat we anders allemaal ten onder gaan.

   Voor mensen die bijna met pensioen gaan moeten uitzonderingen gemaakt worden. Zij hebben namelijk geen enkele mogelijkheid om nog iets anders te regelen. Je moet het dan eigenlijk echt op iedereen zijn persoonlijke situatie toepassen denk ik.
   Mijn pensioen mogen ze er in ieder geval voor gebruiken , ik ben 36 en weet toch bijna zeker dat ik nooit een cent terug ga zien van al die premies.Als ze me nu 5000 euro aanbieden om het af te kopen doe ik het meteen. Ik noem het ook woeker pensioenen. Iedereen wordt er beter van behalve degene die premie betaald.

   Igor [18] reageerde op deze reactie.
   Mavado [20] reageerde op deze reactie.

 9. @J.H [12]:
  Ik ben geen nederlander, maar mag ik als buitenstaander ongeneerd stellen dat het om 1 groot obligatiefonds gaat van ongeveer 1 biljoen euro. Het valt mij op dat de ecb nu al in de marge aangeeft dat obligatiehouders, dus ook uw pensioenfonds zullen worden gedwongen om mee te betalen voor de bankencrisis?

  J.H [17] reageerde op deze reactie.

  • @leo [16]:

   “dus ook uw pensioenfonds zullen worden gedwongen om mee te betalen voor de bankencrisis?”

   Ik denk het ook ja….

  • @Igor [18]:

   Daarom schreef ik ook gedeeltelijk. Naar een houdbaar niveau. We kunnen hoog of laag springen, wij het volk zijn de enigste die deze puinhoop gaan betalen. Daarom,hoe sneller hoe beter. Het is heel simpel,staatsschuld met de helft reduceren en mensen met hypotheek problemen ook de mogelijkheid geven om via hun pensioen te de schuld te compenseren.
   Vervolgens BTW en belasting drastisch omlaag en je hebt zo weer een knallende economie!

   En niet vergeten om die hele pensioen circus op te heffen. Geen enkele burger wordt hier beter van. Alleen de mensen die er werken , de staat en wapen producenten profiteren enorm van deze regeling.

 10. @J.H [15]:

  Je reageert als een ware socialist/statist: Beslissen over andermans (zuurverdiende) geld en dat uitgeven aan één of ander vaag “goed” doel.

  Doordat ik als freelancer temaken kreeg met pensioenbreuken en soms geen pensioen opbouw heb ik wat geld opzijgezet. Een soort privé pensioen.
  Van jou moet ik dat dus inleveren en god op m’n blote knietjes danken dat ik €5000 mag houden.
  Je vindt jezelf heel wat, maar wat mij betreft is onze maatschappij verziekt door mensen met bizarre ïnzichten zoals jij tentoonspreid.
  Mag ik raden?
  Jij bent al je hele cariëre een ambtenaar o.i.d en hebt nooit echt geld verdiend.
  Sukkel.

  J.H [21] reageerde op deze reactie.
  J.H [23] reageerde op deze reactie.

  • @Mavado [20]:

   Misschien een lees cursusje doen?

   Jij bent zo’n flappie die vrijwillig nog meer pensioenpremie zou betalen als je daar de mogelijkheid in kreeg.Niet in de gaten hebbend dat je nog geen duppie terug krijgt voor iedere euro die je inlegt.En pak maar meteen een rekencursusje bij die lees cursus.

   Ik schrijf volgens mij:Mijn pensioen mogen ze er in ieder geval voor gebruiken.Ik heb meer dan een ton aan premie betaald!De laatste jaren zelfs 12.000 per jaar! En ik zeg dat ik het voor 5000 af zou kopen. Liever nu 5000 dan NIKS is wat ik zeg.Beter lezen dus. Jij moet van mij helemaal niks…En ik herhaal hier een idee van Rene Tissen waar ik me redelijk in kan vinden omdat dit juist in het belang van HET VOLK is. Op deze manier krijgt het volk nog iets positiefs terug uit al die premies. Maar jij blijft natuurlijk in luchtkastelen geloven…..

   Ik ben trouwens geen ambtenaar, BAh! en ik heb die hele verplichte woekerpensioen niet nodig, pensioenfondsen beleggen ook nog in wapens!Ik wil hier zelfs niet aan deelnemen en heb ze dat ook per mail gezegd. Maar helaas, je bent VERPLICHT.Nogmaals: als je nu nog niet doorhebt dat je geen enkele cent terug gaat krijgen ben jij in mijn ogen de sukkel.

   Laat mij overigens maar een sukkel zijn. Ik lach jou driedubbel en dwars uit joh. Met je: “pensioenbreuken en soms geen pensioenopbouw” De dag gaat komen dat je gaat inzien dat dat je meest rendabele momenten waren!

   “Je vindt jezelf heel wat, maar wat mij betreft is onze maatschappij verziekt door mensen met bizarre ïnzichten zoals jij tentoonspreid”

   Even voor alle duidelijkheid. Met een intelligent volk had dit NOOIT kunnen gebeuren. Ik ben 36 en heb mijn zaakjes tot ver na mijn 67ste al geregeld vriend. 100% crisisbestendig is die sukkel…

   En jij? Weet je zeker dat het bij “god op m’n blote knietjes danken ” blijft? Of wordt het tot 67 je baas op je blote knietjes…….

   Mavado [22] reageerde op deze reactie.

 11. @J.H [21]:
  Vindt je erg dat ik je niet geloof en denk dat je loopt te bluffen?
  De denigrerende wijze waarop jij over anderen denkt (het volk) maakt al je beweringen niet bepaald overtuigend.

  Jouw idee van de volmaakte maatschappij heeft maar weinig met vrijheid te maken.

  J.H [24] reageerde op deze reactie.

 12. @Mavado [20]:

  Hier prutlipje:

  http://www.rtl.nl/components/financien/rtlz/redactie/column/tissen/2012/articles/gebruik-pensioen-om-hypotheek-af-te-lossen.xml

  en dit was ook geen verkeerd voorstel:

  http://www.rtl.nl/components/financien/rtlz/redactie/column/tissen/2011/articles/Huizenmarkt-aan-vooravond-diepe-crisis.xml

  Als je die leescursus nou met een goed cijfer afgerond hebt, zul je zien dat deze voorstellen positief voor de burgers zijn. En dus niet zoals je nu al jaren ziet gebeuren: NEGATIEF voor de burger.

  Mavado [25] reageerde op deze reactie.

 13. @Mavado [22]:

  “Vindt je erg dat ik je niet geloof”

  Vind ik niet erg nee. Dat je pensioenfondsen geloofd vind ik overigens wel erg.

  “De denigrerende wijze waarop jij over anderen denkt (het volk) ”
  “Jouw idee van de volmaakte maatschappij heeft maar weinig met vrijheid te maken”

  Volgens mij staan die artikelen van de heer Tissen vol met positieve oplossingen ten gunste van de burger.Oplossingen voor de puinhoop die politici en bankiers hebben gemaakt.

  Bij intersport staan deze week kniebeschermers in de aanbieding, ik heb het voor je opgezocht.

 14. @J.H [23]:
  Dit is wat anders dan jij in comment 15 beweerde…
  Dat mensen meer te zeggen moeten krijgen over hun ingelegd geld, daar kan ik het alleen mee eens zijn.
  Maar alle problemen zijn onstaan uit de verstrengeling van banken en overheden, corporatisme.
  In een vrije maatschappij zullen er ook solide pensioenfondsen en banken bestaan.
  Exact het punt waar libertariërs naar streven.

  Ik snap ook niet helemaal waar je hier tegen loopt te fulmineren.

  J.H [26] reageerde op deze reactie.

  • @Mavado [25]:

   Reactie 15 was ook een vervolg op 12. Daar leg ik in het kort uit wat Tissen beschrijft.

   “Ik snap ook niet helemaal waar je hier tegen loopt te fulmineren”

   Laat dat nou precies hetzelfde zijn als wat ik over jou denk….Ik ga er maar vanuit dat je wazige momenten hebt…

   Mavado [27] reageerde op deze reactie.

 15. @J.H [26]:
  De ”oplossingen” die jij wil zijn schijnoplossingen.
  Het is een vorm van symptoon bestrijding.
  Het zal even wat lucht geven, maar de bron van ellende, banken, centrale banken en overheid zullen dit vrijgekomen vermogen binnen de kortste tijd weer geconsumeerd hebben om de structuele tekorten van teveel overheid cq begrotingstekort weer een tijdje door te laten gaan.
  Zolang de werkelijke ziekte, corporatisme, niet verdwijnt is het alleen maar uitstel van executie.

  J.H [28] reageerde op deze reactie.

  • @Mavado [27]:

   “Zolang de werkelijke ziekte, corporatisme, niet verdwijnt is het alleen maar uitstel van executie”

   Denk jij dit in dit leven mee te maken?

   “De ”oplossingen” die jij wil zijn schijnoplossingen.
   Het is een vorm van symptoon bestrijding”

   Wel een oplossing die veel burgers voorlopig uit de shit halen. En wees eerlijk, wat er nu aan zit te komen is niet met een pen te beschrijven.Dit zijn dus zeker geen definitieve oplossingen maar ze kunnen de ellende wel een stuk minder maken.

   De definitieve oplossing ligt trouwens voor de volle 100% bij jezelf. Of denk jij tegen al deze multi-miljardairs op te kunnen? Heb je gezien wat ze doen met ongehoorzame landjes?
   Heb je hun legers gezien? Hun drones? Ik zou het ook graag anders zien maar deze mensen laten niet met zich sollen….Wat denk je dat er met Ron Paul gebeurt als hij ook maar iets te gevaarlijk wordt?

   Mavado [29] reageerde op deze reactie.

  • @Mavado [29]:

   “Ik denk dat ze die 900 milard er binnen twee jaar doorheen gejaagd hebben”

   Hè hè, je snapt het. Vandaar dat ik vind dat Rene Tissen gelijk heeft, in zijn voorstel hebben we nog iets aan die 900 miljard. Als we het zo laten gaan zal alles verdampen. En daarom zou ik mijn pensioen dus zelfs voor het lullige bedrag van 5000 euro afkopen op dit moment. Zo weinig vertrouwen heb ik erin ooit iets terug te zien….

 16. @Mavado [29]:

  Ik ben eigenlijk wel benieuwd naar je antwoord hierop:

  Of denk jij tegen al deze multi-miljardairs op te kunnen? Heb je gezien wat ze doen met ongehoorzame landjes?
  Heb je hun legers gezien? Hun drones? Ik zou het ook graag anders zien maar deze mensen laten niet met zich sollen….Wat denk je dat er met Ron Paul gebeurt als hij ook maar iets te gevaarlijk wordt?

  Mavado [32] reageerde op deze reactie.

 17. @J.H [31]:
  Allereerst ben ik niet iemand die overal complotten ziet.
  Wel dat bijv. farmacetische bedrijven en vooral de wapenindustrie erg gebaat zijn bij corporatisme.
  dat geldt trouwens ook voor de groene energie maffia.
  Ik blijf geloven dat als mensen door betere algemene ontwikkeling zich hiervan bewust worden er vanzelf een tendens zal ontstaan tot het verminderen van staatsmacht.
  Dit zal (te) langzaam gaan, maar men heeft zich vroeger ook ontworsteld aan de middeleeuwen, waar de macht in handen lag van adel en kerk. Een van de oudste vormen van corporatisme.
  Een moord op Ron Paul zal dit proces alleen maar versnellen.

  J.H [33] reageerde op deze reactie.

 18. @Mavado [32]:

  Regeringen, Farmaceutische industrie, wapenindustrie,olie industrie en de media. Ik zie dus wel een overduidelijke perfecte samenwerking tussen deze instanties.
  Lijkt me eerlijk gezegd ontzettend moeilijk om het niet te zien, maar ja. Mexicaanse griep was een mooi voorbeeld en de propaganda die we nu dagelijks over Syrie horen is ook een mooi voorbeeld. Maar ook hoe de hele wereldbevolking gebrainwashed is met valse kennis over ziektes als AIDS en Chemokuren. Of die jaarlijkse griepprikken en baarmoederhals vaccins flauwekul. Dit krijgen ze allemaal niet voor elkaar als ze allemaal onafhankelijk van elkaar werken, echt niet. Ze werken perfect samen. Jij noemt het complotten , ik noem het gewoon realiteit.

  “Dit zal (te) langzaam gaan, maar men heeft zich vroeger ook ontworsteld aan de middeleeuwen, waar de macht in handen lag van adel en kerk”

  En steeds weer vierde het volk de overwinning zonder ook maar in de gaten te hebben dat ze van de ene knechting in de andere vielen. En ik moet zeggen dat de huidige knechting echt subliem in elkaar zit. Haast niemand heeft in de gaten dat hun leven voor 90% geknecht wordt door banken en regeringen.
  Valt je niet op dat ze de wereld aan het knechten zijn via kredieten? Maxima die de wereld overgaat om microkredieten te promoten, een Maxima die geloof ik ooit bij de wereldbank werkte.

  “Een moord op Ron Paul zal dit proces alleen maar versnellen”

  Vermoorden is een optie maar we hebben ook genoeg andere methodes gezien de laatste jaren.

  Deze elites storten overigens de wereld nog liever in een derde wereldoorlog dan dat ze hun zieke plannen moeten opgeven.

  Een derde wereld oorlog die, als je het mij vraagt, aardig dichtbij is.Het verloopt namelijk steeds weer volgens dezelfde methodes. Eerst chaos en dan komen hun nieuwe plannetjes. Creëer een probleem en verkoop de oplossing….En de schaapjes zullen hier steeds weer intrappen.
  En dat kun je gezinnen overigens niet kwalijk nemen, als je je gezin moet voeden denk je wel 2 keer na voordat je je bek opentrekt. Daarom noem ik het ook de perfecte onzichtbare knechting dmv kredieten.

  Mavado [34] reageerde op deze reactie.

Comments are closed.