DEN HAAG, 20120815 — Ecuador heeft nog altijd geen asiel verleend aan WikiLeaks-oprichter Julien Assange. Geruchten daarover werden op 15 augustus weersproken door de regering van Ecuador. Als Ecuador het niet doet, zou Nederland WikiLeaks-oprichter Julian Assange asiel moeten verlenen. Dat stelt de Libertarische Partij, die op 12 september meedoet aan de Tweede Kamerverkiezingen. Kandidaat-Tweede Kamerlid Harry van Dijken: ‘Het is bizar dat Westerse overheden onschuldige burgers vermoorden en dat Assange – die dit wereldkundig maakt – als terrorist wordt beschouwd. Nederland moet Assange vandaag nog uitnodigen!‘

De overheid is het probleem
Van Dijken vervolgt: ‘WikiLeaks vervult een zeer belangrijke taak die door de journalistiek steeds meer wordt verwaarloosd: het controleren van de machtige overheid. Wij vinden dat Nederland klokkenluiders zoals Assange in bescherming moet nemen. Hij legde pijnlijk bloot hoe weinig overheden zich het lot van hun eigen en andere burgers aantrekken en de dood van onschuldige burgers rechtvaardigen als prijs voor hun (geo)politieke beleid. Op WikiLeaks zijn er verschillende afschuwwekkende beelden beschikbaar van “collateral damage” in de vorm van gedode burgers, waaronder veel kinderen en journalisten. Die beelden zouden we zonder Assange mogelijk nooit te zien hebben gekregen. Als vader van twee kleine kinderen wens ik vurig dat er snel een einde aan dit soort cover-up-acties komt. Wat de Libertarische Partij betreft begint een betere toekomst vandaag nog met het verlenen van asiel aan Assange. ’

Gidsland Ecuador?
Julian Assange bevindt zich nog altijd in de ambassade van Ecuador in Londen, in afwachting van zijn asielaanvraag in dit land. Hij deed deze aanvraag om uitlevering aan Zweden te voorkomen, en om de mogelijke uitlevering via Zweden aan de VS vanwege zijn werk als internationale klokkenluider te voorkomen. Van Dijken: ‘Nederland presenteerde zichzelf vroeger graag als gidsland. Nu kunnen we écht het goede voorbeeld geven.’

11 REACTIES

 1. NL is geen ‘gidsland’ meer, maar mede door de komst van MultiCulti en de graaipolitiek van de oude politieke partijen zijn wij een ‘crapuulland’ geworden.

 2. Leuk gebaar maar, zoals iemand op de LP website al opmerkte, waarom komt de LP niet op voor NL klokkenluiders? Zoals Micha Kat bijvoorbeeld, die al maanden in de gevangenis zit omdat hij een grote bek durft op te zetten over een stel corrupte rechters.

  Als ik kijk naar de campagne de afgelopen weken, maakt de LP de indruk van een Mickey Mouse partij. Dat maakt het voor mensen zoals ik niet makkelijk om anderen te overtuigen er op te stemmen.
  De boodschap moet (naar mijn mening) eerst zijn: stop de hudige bureaucraten. Meer vrijheid en minder overheid in je leven. Dat lijkt mij beter dan wauwelen over het recht op het handelen in organen. Ook al is het punt terecht, voor de gemiddelde kiezer is het te ver uit diens ‘comfort zone’.

  Provoceren is leuk, maar die paar honderd fans bij GeenStijl zijn niet genoeg voor 1 kamerzetel. In de (aangepaste) poll daar scoort de LP ook magertjes. De LP zal de gematigde kiezer moeten zien om te krijgen.

  Naam * [3] reageerde op deze reactie.

 3. @Naam * [2]:
  Aanvulling: Die gematigde kiezer lijkt toch weer VVD te stemmen, ondanks hun geplunder voor Zuid Europa (en de banken)

 4. @W.H.J. Reiss [4]: Dit doet me ogenblikkelijk vermoeden dat je geen realiteitsbesef hebt.
  Hoe dacht je dat we het gaan redden met een plunderende geweldselite met alle wapens en PR in handen?
  Waarom zouden de onderdanen niet weer net zo dood eindigen als die vorige 200 miljoen onderdanen die de geweldselites vermoordden in de afgelopen 100 jaar? Is je realiteitsbesef niet zoek als je denkt dat het dit keer anders gaat?

 5. “‘Het is bizar dat Westerse overheden onschuldige burgers vermoorden en dat Assange – die dit wereldkundig maakt – als terrorist wordt beschouwd”

  Wat is daar bizar aan? Nou doen ze een keer iets logisch en dan is het ook weer niet goed.
  Assange heeft hun verraden, het is dus volkomen logisch dat hun propaganda machine op volle toeren draait om hem als verkrachter en terrorist weg te zetten… Hiermee bevestigen ze overigens allemaal hun medeplichtigheid.

 6. “Op WikiLeaks zijn er verschillende afschuwwekkende beelden beschikbaar van “collateral damage” in de vorm van gedode burgers, waaronder veel kinderen en journalisten. Die beelden zouden we zonder Assange mogelijk nooit te zien hebben gekregen”

  Ik vind het overigens wel bizar dat mensen zulke beelden nodig hebben om te weten hoe zo een inval van een land eruit ziet. Die beelden van Assange zijn vreselijk maar stellen niks voor als men eens even nadenkt over het feit dat Baghdad velen malen zwaar gebombardeerd is geworden. Wij zouden allemaal zwaar getraumatiseerd worden als we daar de beelden van zouden zien. Beelden van uiteen gereten vrouwen en kinderen zijn gewoon de keiharde werkelijkheid bij zo een bombardementen.

 7. Het ‘binnengevallen’ lijkt niet letterlijk genomen te mogen worden.
  Het lijkt erop dat Ecuador het asiel heeft verleend maar dat Engeland weigert Assange vrije doorgang te verlenen als Ecuador hem naar Ecuador wil begeleiden.

  Er was wel sprake van een soort van ‘belegering’, maar een inval schijnt niet gedaan te zijn.
  http://rt.com/on-air/
  Assange offered Ecuador asylum as UK vows to block WikiLeaker’s route

Comments are closed.