Bart de Koning schreef het boek De Veiligheidsmythe over zin en onzin rond veiligheid. Econoom De Koning zet in 13 hoofdstukken diverse feiten neer en komt met verrassende conclusies. Zo redden snelheidscontroles helemaal geen levens, is de politie niet onderbezet en helpt meer blauw op straat niet tegen criminaliteit omdat agenten vooral bezig zijn met sociaal werk en verkeer. Op de Vrijspreker is de inefficiëntie en bureaucratie rond politiewerk al vaker aan bod gekomen maar het kan niet vaak genoeg gemeldt worden.

De steeds verder uitdijende politie geeft twee keer zoveel geld uit aan managementtaken dan aan hun core business opsporing. Via de politiek en de (ms) media wordt de burger een angstgevoel aangepraat waarna de belastinggeldsluizen wijd open kunnen. In de afgelopen tien jaar is er – mede dankzij terror threats – een (voor de belanghebbenden) lucratieve veiligheidsindustrie ontwikkeld. Veiligheid lijkt een even dankbaar thema als Global Warming. Je maakt er iedereen bang mee en vervolgens kan je rustig je gang gaan, niet gehinderd door iets dat op feiten berust.

De Koning toont aan dat de misdaadcijfers al jaren dalen in Nederland terwijl het budget en het aantal agenten ieder jaar omhoog gaan. Volgens De Koning heb je meer aan rechercheurs als je echt boeven wilt vangen. Agenten rijden het liefst meldingen en dat is reactief beleid. Daarbij wordt binnen de politie 80 % van alle aangiften direct terzijde gelegd wegens ‘gebrek aan personeel’. En het oplospercentage in Nederland is beschamend laag ten opzichte van de buurlanden België en Duitsland.

Met afluisteren vang je ook amper meer criminelen. Maar desondanks is Nederland kampioen afluisteren. Zoals de waard is, vertrouwt hij zijn gasten. Zo luisterde de politie in 2010 ruim 22.000 telefoons af en plaatste meer dan 1.700 internettaps. De AIVD en MIVD zetten daar nog eens ruim 1.000 extra bij. Ter vergelijking: in de VS zijn er 2.000 taps per jaar op een bevolking van 300 miljoen mensen.

Veiligheid en onveiligheid zijn emotionele verhalen waar de politiek, belangenorganisaties en de media mee op de loop gaan. Feiten rondom dit thema komen nauwelijks aan bod. Goed dat Bart de Koning dit op een rijtje heeft gezet.

13 REACTIES

 1. Fascinerend en onbegrijpelijk.
  De feiten liggen voor iedereen op straat. “Iedereen” kan lezen en kijken.
  En toch lopen hele hordes als blinde schapen achter de politici aan. En weer stemt de meerderheid van het volk voor verdere onderdanigheid.
  How can ??
  En wat kunnen de enkele wakkeren DOEN?

  Pimmmetje [2] reageerde op deze reactie.

 2. @Hub Jongen [1]: Inderdaad, iedereen KAN het lezen, niemand interesseert het echter ene klap. De gemiddelde mens is dusdanig geconditioneerd en hersenspoeld dat alleen de laatste mode of het voetbal interessant is.

  Wat wij kunnen doen? Nog even door de zure appel heen, door media als deze word dat kleine groepje wat wakker is langzaam maar zeker bij elkaar gebracht, en als we met genoeg zijn NEMEN we gewoon onze vrijheden terug. (a la ETA desnoods)

  Rob ter Horst [3] reageerde op deze reactie.
  Que Sera Sera [4] reageerde op deze reactie.

 3. @Pimmmetje [2]: “en als we met genoeg zijn NEMEN we gewoon onze vrijheden terug. (a la ETA desnoods)”

  Komt hier nu de gorilla uit de mouw?

 4. @Pimmmetje [2]:
  “en als we met genoeg zijn NEMEN we gewoon onze vrijheden terug. (a la ETA desnoods)”

  Is dit wel NAP verantwoord ?

 5. Laat ik hier op sommige punten zo’n emotioneel verhaal tegenover zetten. Ik ben geen econoom, maar meestal is dat een voordeel.

  Het lijkt dat de criminaliteit daalt, want het vertrouwen in de politie is zo laag dat men geen aangifte meer doet voor minder ernstige zaken. Je naam en adres worden naar de verdachte gestuurd en de agenten doen er vervolgens niets aan of er volgt een van de beruchte, waardeloze straffen: de dader loopt rond terwijl de politie nog bezig is met het verwerken van de papierwinkel.

  Ernstige delicten, zoals waar sprake is van geweld, kan het slachtoffer moeilijker negeren en hiervan wordt nog wel vaak aangifte gedaan. Vandaar dat de stijging in die criminaliteit wel uit de cijfers blijkt!

  Nederland is helemaal niet veilig. Het perspectief van dit stuk staat volledig op z’n kop. In de media verschijnen regelmatig berichten over onderzoeken waaruit de toegenomen veiligheid blijkt, maar het gevoel van de bevolking is anders want die staat in contact met de realiteit en laat zich niet beetnemen door de (verkapte) staatspropaganda van ‘kijk ’s hoe goed wij/zij het doen’. Laatst bleek dat in Nederland 98% van de bekende criminaliteit loont, terwijl veel delicten dus niet eens bekend zijn.

  Ondertussen is het nog steeds verboden om jezelf te bewapenen of serieus te verdedigen (gelukkig is er een kentering gaande op dit laatste vlak).

  Met het legaliseren van de productie, import, handel en gebruik van alle vormen van drugs zitten al die agentjes opeens uit hun neus te eten. Daarnaast is meer veiligheid vooral te verwachten van persoonlijke of private beveiliging. Denk voor geen moment dat de overheid het voor mekaar krijgt om de criminaliteit te laten dalen met een beetje flitsen of het bezoeken van een burenruzie of twee!

  Seneca [6] reageerde op deze reactie.

 6. @Frits [5]: Eens. Bart de Koning komt in zijn boek (met cijfermateriaal uit openbare bronnen) tot de conclusie dat de misdaad daalt. Dat is inderdaad discutabel als de aangiftes flink dalen want waarop baseer je je dan ?

 7. ja tuurlijk daalt de criminaliteit al jaren! waar denk je waar al die sociopaten naartoe trekken… het is heerlijk vertoeven achter het monopolie van geweldsinitiatie!

 8. Niet zo paranoïde. Er zijn sowieso weinig reacties, waarvan de twee direct volgende op jouw ergernis zeer kritisch (op dat moment de helft van het totaal). Je bent spijkers op laag water aan het zoeken.

  Ikzelf heb die reactie bij het zien van de eerste zin al overgeslagen wegens het vermoeden van weinig toegevoegde waarde (zo leest men internet). Bij een doorwrocht betoog tot het opnemen van de wapens is het hier wel anders en dat weet jij stiekem ook wel.

  Probeer anders eens de gewapende revolutie uit te roepen in de panelen zo gauw een nieuw artikel geplaatst wordt en zie vanzelf hoe populair dat is. En dan niet lafjes zo’n ETA verwijzing verstoppen, maar één klinkende zin: ‘Het is tijd dat wij de wapens opnemen!’ Kijken wat er gebeurt.

  Rob ter Horst [12] reageerde op deze reactie.

Comments are closed.