Waar Californië eens bekend stond als the American Dream is het nu een nachtmerrie geworden. De bevolking groeide tot het drievoudige van het landelijk gemiddelde totdat in 1990 de overheid ging reguleren met een eindeloze wetten- en regelstroom en belastingen. In het afgelopen decennium verlieten 2 miljoen mensen Californië.
De meesten van hen verhuisden naar Alaska, Florida, New Hampshire, Nevada, South Dakota, Tennessee, Texas of Wyoming. Na de ineenstorting van de USSR zou je verwachten dat iedereen overtuigt moet zijn dat centrale planning niet werkt en dat een grote overheid tot rampen leidt. Maar helaas, history repeats itself en veel geloven in het credo: ‘bij dit probleem werkt centrale planning wel’.
Californië (en Illinois en Connecticut in mindere mate) zijn weliswaar geen totalitaire dictatorstaten maar ze belasten en micromanagen zo veel dat het bankroet rap nadert. Amerikanen hebben dan het voordeel dat Sovjetburgers niet hadden: andere staten waarnaar je kan verhuizen.
In New Hampshire – waar het Free State Project loopt – boomt het aantal libertariërs en anarchisten. De Vrijspreker heeft hier meermaals over geschreven en we blijven deze ontwikkeling hier volgen.
Amerikanen die hun staatsbelastingen willen ontvluchten en een beter baanperspectief willen hebben, verhuizen simpelweg naar de vrijere staten. Die groeien op hun beurt sterker door terwijl de belastinginkomsten en het aantal ondernemers in staten als Californië dalen. In de afgelopen 10 jaar stegen in de 9 meest vrije staten de bevolking en banen met bijna 5 % terwijl het aantal banen in de rest van het land afnam met 2,6 %.
Het is goed dat men kan uitwijken naar Texas en New Hampshire als je het beu bent. In Europa moet je daarvoor gaan emigreren. Zanger Rod Stewart liet Engeland achter zich vanwege de torenhoge belastingen en ging naar Los Angeles. Maar in 2010 stegen de belastingen daar zodanig dat Rod terugkeerde naar Engeland waar inmiddels een milder belastingklimaat heerste. Een hoop paspoortengedoe en red tape.
Dan Mitchell (Cato Institute) over Californië: ‘De politici willen herkozen worden en de ambtenaren willen er zoveel mogelijk uitslepen voordat het kaartenhuis in elkaar klapt. Californië is het Griekenland van Amerika.’
Een statensysteem – als in de VS – of een kantonsysteem – als in Zwitserland – zou hier via (meer) onafhankelijke provincies kunnen werken. Diegene met de laagste belastingen en regelgeving en meeste vrijheid trekken de meeste inwoners en ondernemers. Maar dat zullen we waarschijnlijk ‘met zijn allen niet moeten willen’…
Ik vrees veleer het omgekeerde.
Hier in de EU was er nog vrij verkeer van mensen, wat in de praktijk niet zo laagdrempelig was wegens taal- en cultuurverschillen, maar goed, het bestond dus en bestaat nog steeds.
Echter door almaar meer centralisatie en harmonisatie binnen de EU, voorspel ik dat het over een aantal jaar op fiscaal vlak eenheidsworst zal zijn en je dus geen keuze hebt. De lidstaten vormen a.h.w. een kartel. Iets wat ze bedrijven nadrukkelijk verbieden en waar zware sancties op staan. Maar de wet en mooie principes die gelden alleen voor anderen natuurlijk…
Follow the leader OBELIX voor een sovjet paspoort 5% belasting
Leuk artikel. Stond het eerder op cato.org?
Goed artikel.
Onlangs is Californië Proposition 30 aangenomen. Hiermee verwacht gouverneur Jerry Brown voor 2013-2014 een overschot op de begroting.
Californië krijgt de met dit voorstel een inkomstenbelasting van 13,3% in de hoogste schaal, het hoogste van de V.S.
Samen met de federale inkomstenbelasting komt dit uit 51,9%. Dit is belastingdruk van Europees niveau!
Uiteraard blijven volgens de berekeningen in dit voorstel de belastingbetalers braaf in Californië hun belasting betalen.
arvr [5] reageerde op deze reactie.
@Adam [4]:
Ik wens de Gouverneur veel succes. Steeds weer denken mensen dat x% meer belasting ook x% meer geld oplevert.
Het schijnt echter niet zo te zijn. Gek hé? En ja, aangezien men in Californië alreeds de jas van vreugde aangetrokken heeft (en waarschijnlijk de voorziene extra inkomsten al uitgegeven heeft) worden de appels over een paar jaar extra zuur.
Maar ach, daar zit je als collectivist toch niet mee? Natuurlijk niet. Mijn welgemeend advies voor de Collectivisten:
1. Geef vooral anderen de schuld. Schuld bij de rijken leggen schijnt erg in de mode te zijn. De media speelt het leuk mee, extra bonuspunten!
2. Leg de schuld ook bij de mensen die al een paar jaar roepen dat het zo niet gaat werken. Beschuldig ze desnoods openbaar van racisme. Dat zal ze leren, de saboteurs!
3. Zoek een slachtoffergroep en verdedig die met hart en ziel. Gebruik emotionele argumenten om uw medeleven met deze groep over te brengen en verdedig uw handelen ermee. Negeer feiten. Extra bonus: Stemmen vanuit de slachtoffergroep!
4. Verzin nieuwe maatregelen om het probleem op te lossen. Of liever gezegd, stel hetzelfde voor in een nieuwe verpakking. En heel Californië zal als een blok achter U gaan staan.
Dit werkt echt! Keer op keer!
===========
Bij deze uw dagelijkse portie pikzwart cynisme,
MvG
ARVR.
ps. Ik geloof niet in dit soort overheidscircussen. U ook niet?
Adam [6] reageerde op deze reactie.
@arvr [5]:
“Het schijnt echter niet zo te zijn. Gek hé? En ja, aangezien men in Californië alreeds de jas van vreugde aangetrokken heeft (en waarschijnlijk de voorziene extra inkomsten al uitgegeven heeft) worden de appels over een paar jaar extra zuur.”
Dit klopt als een bus. In Proposition 30 behalve zitten behalve belastingverhogingen een hoop extra uitgaven voor onderwijs. Je kunt op je vingers natellen dat de belastingopbrengsten tegen gaan vallen. De “investeringen” in onderwijs zullen echter wel blijven, want ja, het zijn tenslotte “investeringen”.
arvr [7] reageerde op deze reactie.
@Adam [6]:
Wat maar weer bewijst hoe onvoorstelbaar failliet het collectivistische gedachtegoed is.
Blijkbaar dringt zelfs tot deze zultkoppen door dat er wat probleempjes zijn met het onderwijs. En wat is de oplossing? Kwak er wat gemeenschapsgeld tegen aan. Of zoals dat in Libertarische kringen heet: Gestolen geld.
Lost het een probleem op? Nee. Het onderliggende probleem wordt niet eens genoemd en komt in deze oplossingen ook niet voor. Het Amerikaanse onderwijssysteem is er niet voor de leerlingen. Integendeel, het is een door de onderwijsvakbonden afgedwongen systeem om leraren van inkomen te voorzien, los van hun prestaties.
Gaan de leerlingen daar iets merken van de extra cash? Nee, waarschijnlijk niet.
California geeft mooi het failliet van de democratie weer.
Men kan stemmen over belastingverlagingen. jaaaaa doen!!!
en over cadeautjes, zoals onderwijs. jaaaaaa hebben!!!
dat loopt een keer spaak.
De echte reden vd de ellende in Californie wordt in het artikeltje verzwegen: de ongebreidelde derde wereld immigratie, met als gevolg exploderende criminaliteit en beroep op handouts. Geen wonder dat die staat op de rand van faillisement zit. Die twee miljoen mensen die de benen nemen zijn hoofdzakelijk blanke Amerikanen. Maar ja, die lezing schuiven libertariers liever onder het tapijt, want die zijn voor open grenzen.
Maar het maakt allemaal niet meer uit, de VS staan aan de rand vd afgrond, mogelijk al in mei. Nu zijn voorspellingen met datum erg tricky, zie Albert Spits met zijn faalvoorspelling dat de euro voor juli 2012 zou klappen (wensdenken), hier is John Williams die voorspelt dat het massaal dumpen vd de dollar in de komende 2-3 maanden zal gaan beginnen:
http://lewrockwell.com/orig13/hunter-greg8.1.1.html
Itt Albert kunnen we bij John aannemen dat hij niet hoopt op het uitkomen van zijn voorspelling.
De VS worden het volgende Griekenland.
Comments are closed.