David Stockman schreef The Great Deformation – The corruption of capitalism in DeformationAmerica waarin hij zeer dichtbij Ron Paul komt. Stockman was Ronald Reagan’s budgetdirecteur begin jaren 80 en volgde daarna een carrière in het bedrijfsleven. In het boek de impact van de FED, de enorme overheidsschuld en de toekomst van de Amerikaanse economie.

De Amerikaanse schuldenberg begon met Roosevelt’s New Deal, daarna Nixon die de goudstandaard schrapte, eindeloze budgetverhogingen en diverse centrale bankiers als Greenspan en Bernanke die rentestanden manipuleerden en de geldpers overuren lieten draaien.

Sinds de Grote Depressie voor WO II is er sprake van een excessieve ‘losse’ monetaire politiek waardoor geldontwaarding en schuldtoename explosief stijgen. De acties van de FED en het Ministerie van Financiën tijdens de financiële crisis van 2007/2008 zorgden ervoor dat de problemen op Wall Street nu geheel Amerika overspoelden.

Met een belastingregime dat lenen stimuleert en sparen niet, een overheid die continue peperdure militaire avonturen aangaat en een dubieuze samenwerking tussen big business en de overheid (corporatisme) is de vrije markt en de financiële stabiliteit ondergraven waardoor nu stagnatie en verval intreedt.

Greenspan krijgt er in dit boek speciaal van langs omdat hij de rentepercentages verlaagde iedere keer als de aandelenmarkt leek te haperen. Daardoor ontstond  de opkomst van derivaten, het handelstekort, de vernietiging van spaarzaamheid en het onbeperkte leengedrag door de overheid.

Dit ‘makkelijke’ geld veranderde de traditionele investeringsbanken in nauwelijks vermomde hedge funds van monstrueuze omvang. Waardoor andere financiële instituten ook groter moesten groeien. Eind 2007 was de top 5 in investeringbanken 300 % van de omvang die ze in 1998 waren. Terwijl de economie slechts 29 % gegroeid was.

Stockman spaart ook zijn mede-Republikeinen niet. Kwalijk neemt hij dat ze wel belastingen verlaagden maar niet sneden in overheidsuitgaven. Daardoor creërden ze grotere tekorten dan hun Democratische evenknieëen. Zijn voorbeeld is president Dwight D. Eisenhower die oorlog zo goed begreep dat hij het vermijdde. Hij sneed in militaire uitgaven en waarschuwde nadrukkelijk voor een groeiend militair-industrieel machtsblok.

The Great Deformation is een fraaie uiteenzetting van Washington’s lafhartige reactie op de recente stroom van financiële crisissen en afgronden. Het verbindt conventionele wijsheid met een tachtigjarig overzicht hoe de Amerikaanse staat – in het bijzonder de FED – vals kapitalisme omarmde en viel voor de ideologie van fiscale stimuleringspakketten, centrale monetaire planning en banken bailouts. Deze krachten hebben de publieke sector bankroet achtergelaten en het financieel ondernemersschap gemaakt tot een speculatief casino dat de massa bedriegt en een kleine elite verrijkt.

 

7 REACTIES

 1. De waarde van de bitcoin was 138 dollar, en dat was afgelopen vrijdag. Vandaag is de bitcoin plotseling 250 dollar waard.

  Hoe komt het dat de waarde van bitcoin zo snel groeit? Dat komt omdat de centrale banken wereldwijd gigantische hoeveelheden bitcoin aan het inkopen zijn, waardoor er dus minder bitcoin verkrijgbaar is en de bitcoin dus in waarde stijgt.

  De centrale banken doen dit, omdat ze doodsbang zijn voor bitcoin. Bitcoin is een munt die ze niet kunnen beïnvloeden, waar ze dus absoluut geen controle overhebben. Ze kunnen deze bitcoin niet manipuleren. Bitcoin is de ultieme uiting van vrijheid, een munt die buiten de macht en manipulatie van de banken staat.

  Dus nu kopen de centrale banken gigantische hoeveelheden bitcoin, zodat de waarde van de bitcoin stijgt en iedereen zijn geld stopt in de bitcoin omdat iedereen denkt dat de waarde van de bitcoin zal blijven stijgen.

  Dan, op een dag(en die dag zal snel komen)verkopen de centrale banken al hun bitcoin in een keer voor de laagste prijzen waardoor er weer plotseling heel veel bitcoin te koop zal zijn en de waarde van de bitcoin gigantisch snel zal dalen. Hierdoor verliezen heel veel mensen hun geld en sturen ze meteen de media op deze mensen af. Je zal op televisie de meest zielige verhalen horen over hoe Gerry en Klaas, al het geld voor de toekomst van hun zoontje Jan, in bitcoin hebben geïnvesteerd en dus nu al dat geld kwijt zijn.
  De media zal bitcoin zo slecht mogelijk neerzetten en de reputatie van bitcoin zo veel mogelijk schaadde, totdat een groot deel van het volk zal schreeuwen om regeringsinterventie, die dan zal komen in de vorm van een wet die alle onafhankelijke valuta, zoals de bitcoin, zal verbieden zodat we alleen nog maar het geld van de banken kunnen gebruiken, waardoor ze ons volledig in hun controle zullen hebben.

  Hub Jongen [3] reageerde op deze reactie.

 2. @Hub Jongen [3]:
  Geen bitcoin fan, maar kort geleden is het minen van bitcoins wat moeilijker geworden. Dan zou je kunnen zeggen dat een product wat schaarser wordt in prijs stijgt.

  Dus kijken we feitelijk tegen een marktprincipe aan.

 3. Uitstekend artikel, lijkt mij een goed boek alhoewel het verhaal wel erg vanuit de monetaire visie geschreven lijkt.

  Feitelijk, niet alleen de monetaire acties maar veel meer (alle?) acties van de overheid hebben een verstorend effect op de signalen die een vrije markt bepalen, en hebben vaak (hoe goed bedoeld ook soms) een negatief effect op de gezondheid van de economie.

  Maar ja, zolang er nog hele volksstammen rondlopen met het bekende stemmetje in hun achterhoofd “De overheid moet iets doen…” blijft het kwakkelen.

 4. Ik vermoed dat de Amerika aanstuurt op een herhaling van de jaren 1929-1945. Een voorgekookte crisis precies als toen die uiteindelijk zal eindigen in een alles verwoestende WOIII. De oorlogsgebieden zijn in voorbereiding (Midden Oosten), daarna zal het alle kanten op kunnen met Europa die ongetwijfeld een werleldoorlog zal worden ingerommeld. De Amerikanen zullen bij deze oorlog garen spinnen als vanzelfsprekend, precies zoals de Amerikanen garen hebben gesponnen bij WOII. getuige deze chart van de Dow Jones http://stockcharts.com/freecharts/historical/djia19401960.html Maar het zou dit keer ook totaal fout kunnen uitpakken voor ze en een averechtse uitwerking hebben.

  Amerika is een mooi land, leuke mensen, aardige mensen, maar op politiek gebied is het een satanische en demonische macht die heel de wereld bespeelt totdat ooit ergens de bom barst en we uiteindelijk zullen zien waar en hoe drama’s in nog grotere gaan eindigen.

  De huidige (geld)politiek wordt een ramp en het zal nog een heel rare wereld daarbuiten worden (understatement). Men heeft rekening te houden met alles, alles wat in grote en brutaliteit niet eerder in de geschiedenis is voorgekomen. Geld kan opeens verdwijnen, geld en alle bezittingen kunnen opeens worden geconfisqueerd met aan het eind een leven als slaaf met misschien nog wel een chip in je lijf of zelfs de dood als vluchtweg. Dit gaat nog heel diepe ellende opleveren. Wie nu nog denkt iets voor te stellen zou morgen wakker kunnen worden in een totale nachtmerrie, niets is meer zeker en alles zal zijn alsof we leven in een heel slechte Amerikaanse film.

  Amerika een bron van alle ellende in de wereld geworden. Jammer, want Amerika was eens echt de moeite waard. Het zal uiteindelijk ook ten ondergaan -net als de EU- aan zijn eigen paranoïde wetten en regels, leugens, moord en macht en geldlust.

  Denk dat kernwapens uiteindelijk moeten worden ingezet om de wereld en de geesten te zuiveren met misschien daarvoor eerst nog een wereldwijde epidemie? Nu moet het alleen nog even duidelijk worden wat we werkelijk waard zijn. Binnen afzienbare tijd zal de absolute waarheid boven tafel komen. Dit wordt nog heel ernstig met misschien nog een tijdelijke opleving, maar zal voor degene die goed observeert duidelijk zijn dat achter deze façade het noodlot snel zal naderen. Kleine/grote kans dat de wereld daarna een wereld wordt van bezinning, liefde en hoop waarin het zal aankomen op wat je als mens bent en het niet langer aankomt op welke status je bezit of hoe goed je kan liegen, bedriegen, stelen of levens kan verwoesten. Een menselijke wereld waarin we elkaar recht in de ogen kunnen kijken en hopelijk geld geen onderdeel meer uitmaakt van onze maatschappij. Een maatschappij zonder geld zou heel goed kunnen. Weg met de bron van alle ellende, weg met centrale banken en de valse machtselite.

  Overigens goed en helder artikel.

 5. Bitcoin is een piramidespel. Ongeacht staatscontrole zal de bubbel met een enorme knal uit elkaar spatten.

Comments are closed.