De Tax Payers’ Alliance uit Engeland heeft onlangs een rapport gepubliceerd Taxpayers'_Alliance_logowaaruit blijkt dat de Engelse overheid in 2011/2012 voor £ 120 miljard belastinggeld heeft verknoeid. Dat is £ 4.500,- per huishouden in deze krappe tijden. Daarmee kon de energierekening drie keer betaald worden of kon ieder Engels gezin 2x riant op vakantie in plaats van continue beknibbelen.

De totale overheidsuitgaven waren £ 690 miljard dus een 17,4 % daarvan had de bevolking niet op hoeven hoesten. Van die 120 miljard gaat er bijvoorbeeld £ 53 miljard naar te hoge ambtenarensalarissen en pensioenen. Zowel voor lonen als pensioenen geldt dat deze veel te hoog zijn in verhouding tot de markt. Dat concludeerden de Office for National Statistics en de Institute for Fiscal Studies. Ambtenaren verdienen 8,2 % meer dan in de vrije sector en pensioenen zijn gemiddeld 23 % hoger bij de overheid.

£ 25 miljard gaat verloren aan slechte – te dure – uitbesteding en bemiddeling en £ 20,3 miljard als gevolg van fraude in het publieke stelsel. De belastingbetalende Brit verliest £ 4 miljard vanwege het verlies van Royal Bank of Scotland en de verkoop van Northern Rock.

Natuurlijk zijn er ook de nodige bizarre vormen van verspilling. Zoals £ 56.000 aan weggegooid eten in het House of Commons. Een £ 1,4 miljoen kostend taxicontract voor ambtenaren in Edinburgh hoewel die normaal gesproken met het OV moeten gaan. Of £ 427.000 uitgegeven aan rubber kogels die de politie niet eens mag gebruiken. Het Ministerie van Defensie die bureaustoelen aanschaft voor £ 1.000,- per stoel.

Het Bumper Book of Government Waste laat duidelijk zien dat verkwisting een vast onderdeel van het systeem is. De verantwoording voor de besteding van belastinggeld is er namelijk niet. Het is makkelijk smijten met andermans afgedwongen middelen. De Cabinet Office kwam als reactie op het rapport met het gebruikelijke politieke praatje van ‘hervormen, radicale maatregelen, meer efficiency, vertrouwen en transparantie’. Verder business as usual.

Het zou goed zijn als Nederland ook zijn TaxPayers’ Alliance zou krijgen om het huishoudboekje van de overheid eens goed door te vlooien.

3 REACTIES

 1. Hedde gij da gezeet gehad ja minde da werkelik woar hoe doede ge da hoe doede ge da hoe hedde gij da gedoan

  is toch belachelijk dat er zoveel wordt verspild. Waarom worden mensen daar ook niet boos. Wat is dat toch met mensen. Zijn we nou echt watjes geworden. Ik kan hier echt boos om worden. Het gaat hier om je geld.

  Echt, ik heb geen vertrouwen meer in de mensen. Weer je wat, laten we maar vooral zo doorgaan. We verdienen om onszelf te laten onderdrukken. Laten we vooral meer geld weggooien. Laten we vooral prijzen flink stijgen. Alle spaarcentjes jatten en laten we 90% belasting van maken. Kijken wat dan gebeurd als mensen niet eens eten kunnen kopen. Zouden ze dan boos worden? Of moeten dierbaren recht voor hun gezicht neer geschoten of gemarteld worden voordat ze iets gaan doen. De meeste zijn hier in NL ontevreden, maar doen niks als ze slechter krijgen. Zeuren en zeiken kunnen we wel, maar als het gaat om iets ondernemen dan hebben we geen zin meer. Ooit moet het genoeg zijn. Nee, we gaan met zen allen lekker op terras zitten en praten over voetbal en andere onzin.

  Blijf maar vooral mmmmmeeeeeh zeggen.

  Igor [2] reageerde op deze reactie.
  frank [3] reageerde op deze reactie.

Comments are closed.