maandag, 28 oktober 2013
Doorsturen Doorsturen   Printen Printen

Drs. P de dodenrit

troika1Drs. P schreef ooit een lied over een echtpaar met hun kinderen die op een troika achtervolgd door wolven richting een veilige haven rijden te Omsk. De wolven halen de slede echter in en de ouders besluiten kind na kind voor de wolven te gooien om deze af te remmen. Kleine Pjotr gaat er het eerst aan omdat hij geen duidelijke kwaliteiten heeft. Maar de wolven komen snel terug en ook Sonja met de mooie alt stem, de veel belovende violist Igor en Natasha die zo goed op school kan leren, verdwijnen in de hongerige wolven.

Vrijspreker: Een symbolisch verhaal, de afgelopen tijd hebben we weer gezien dat er weer een aantal kinderen voor de stoomwals van staatsschuld gegooid zijn. In plaats van bezuinigen en de tering naar de nering zetten, is er weer nieuw geld bijgeleend met de belofte dat Pjotr, Sonja, Igor en Natasha het zullen terugbetalen.

Opperdienaar: De huidige generatie offert de volgende generatie op, om de illusie nog wat langer in stand te houden dat uitbuiting duurzaam is. Het zaaigoed wordt opgegeten omdat het water aan de lippen staat. Bij de ineenstorting van de Sovjet Unie was het zo dat tegen het einde het graaien een enorme versnelling doormaakte. Dit omdat ook de graaiers wisten dat het snel afgelopen zou zijn en ze hun schaapjes in hele korte tijd op het droge moeten krijgen. Alle schijn dat we graaien voor een betere samenleving, de armen en sociale rechtvaardigheid, worden aan het einde afgeworpen. Niemand die tijdens de chaos al de details na gaat graven van wie wat precies graaide.

Dit is een algemeen verschijnsel. Bij beleggen wordt wel gezegd: “De versnelling is het einde van de beweging”. Troika is een term die je ook nog wel eens rond Griekenland hoort.

 
Waardering: 
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars

Door , topic: Algemeen
Reacties op dit artikel kunnen gevolgd worden op de RSS 2.0 feed.
Reacties
 1. Mijn naam is Kaas, ik zweet van niks schreef op : 1

  Mooie analogie. Alleen in het Westen gooit men de hardwerkende talentvollen het eerst voor de wolven omdat de parasieten, criminelen en kneuzen politiek correcte bescherming genieten. Eindresultaat is hetzelfde en waarschijnlijk sneller dan de instorting van de USSR dat het toch zo’n 70 jaar heeft volgehouden.

 2. pcrs (auteur van dit artikel) schreef op : 4
  pcrs

  @Aequitas [3]:
  Asjemenou dir was me nog niet eens opgevallen.

 3. pcrs (auteur van dit artikel) schreef op : 5
  pcrs

  @P. Groot Kormelink [2]: De opmerking suggereert een beetje dat een analyse niet telt, als de kunstenaar het niet expliciet bedacht toen hij het kunstwerk maakte.

 4. marnix schreef op : 6
  Marnix

  Drs. P. leeft nog hoor. En hij zou best wel eens een libertariër kunnen zijn, gezien zijn verzetsverleden.

  pcrs [7] reageerde op deze reactie.

 5. pcrs schreef op : 7

  @marnix [6]: Iedereen heeft altijd het idee dat de man dood is idd, misschien omdat hij op jonge leeftijd al oubollig overkwam.
  Ik dacht dat ik in het artikel zijn doodverklaring had kunnen vermijden.