henk nijboerDe overheid begint virtueel geld steeds meer op het netvlies te krijgen. Nadat het CPB vorige week een mening over Bitcoin had, roept dit maal Henk Nijboer op tot andere wetgeving en meer controle. Zonder het te beseffen of te willen, spelen de ambtenaren Bitcoin mooi in de kijker op deze manier.

Nijboer heeft in april al kamervragen gesteld over Bitcoin, waarop hij in juni antwoord kreeg. Dijsselbloem vond aanpassing van de wet, zodat Bitcoin als geld wordt gezien, niet noodzakelijk. Nijboer meent nu dat de wet wel moet worden aangepast, mede als gevolg van het alsmaar toenemende aantal gebruikers en een aantal spraakmakende criminele zaken in binnen– en buitenland.

Het mooie aan Bitcoin is dat het zich lastig laat reguleren op nationaal niveau. Het is immers een programma dat wordt gedraaid door computers over de hele wereld. Een land dat Bitcoin wil bevechten en bijvoorbeeld enkel een implementatie van het open source protocol legaal maakt dat persoonlijke identiteiten aan adressen verbindt of anderszins privacy beperkt, zal zich buiten een steeds groter wordend economisch ecosysteem plaatsen. En internationaal wordt het moeilijk om overeenstemming te bereiken, zoals wel blijkt met klimaatverdragen of belastingparadijzen.

De toekomst is decentraal en open source terwijl (nationale) overheden juist van centrale en schimmige machtsstructuren houden. De roep om DNB en AFM meer macht te geven te reguleren begrijp ik vanuit de overheid bezien, vanuit haar achterhaalde paradigma. De consument zelf heeft echter niets aan die overheidsregulering zoals we talloze keren hebben gezien bij bijvoorbeeld DSB, Icesave, ABN, SNS en natuurlijk de euro zelf. De consument is meer gebaat bij sterke competitie en bedrijven/systemen met een goede reputatie. Een reputatie die een bedrijf verwerft door haar klanten te bedienen, niet door een stempel van Den Haag of Brussel.

Waar ik vurig op hoop is dat iedere keer dat een politicus of ambtenaar Bitcoin roept, meer mensen worden gestimuleerd erover te lezen. En dan begrijpen dat het de toekomst van geld kan zijn, en de euro tot het verleden hoort.

9 REACTIES

 1. Nog slechts een klein aantal mensen begrijpen Bitcoin.
  Het is dus wel belangrijk om dat begrip uit te breiden en te overtuigen dat Bitcoin een eerlijke, veilige munt is.
  Daarom stellen we op de Vrijspreker de discussie graag open.

 2. De PvdA promoot wel meer zonder te weten waar ze het over heeft of hoe het in elkaar zit.

 3. De titel lijkt positief, maar het verhaal niet. Als dit soort mensen het heeft over reguleren is dat newspeak. Vertaling: Beroven.

  Bitcoin is niet veilig voor deze criminelen. En nee, Bitcoin is niet het zwakken punt: Jij wel.

  Overheden hebben de mogelijkheid tot dwang. Jij mag voor jezelf bepalen na hoeveel duimschroeven jij de overheid toegang gaat geven tot jouw Bitcoin account.

  Tip: Beschouw jouw eigen pijngrens en het vermogen van de overheid om ongelimiteerd duimschroeven te plaatsen.

  Tip2: Bekijk dit filmpje

  Daarin leer je dat tijdens het opstellen van de grondwet in de USA er al mensen tegen waren. Hun argument? Het geeft de federale overheid nog steeds de mogelijkheid om te groeien tot een immoreel instituut.

  Frank x [4] reageerde op deze reactie.

 4. @HoerenSloep [5]:
  Een overheid kan ook een wet maken die stelt dat priemgetallen buiten door zich zelf en 1 deelbaar , nu ook deelbaar door 5 moeten zijn.
  Betekend niet dat deze wet op enige menier effect zal hebben op de wiskunde.
  Downloaden mag ook niet , piratebay is ook verboden , etc etc…
  Wetten die niet jkunnen worden afgedwongen hebben geen kracht. en bestaan dus wel maar zijn er niet.

 5. De bitcoin is het mooiste systeem wat er is, want je kunt niet beroofd worden van je geld. De toekomst ziet ervoor de euro en de dollar slecht uit, wat je van de bitcoin niet kan zeggen. Nog enkele maanden en de EUSSR ligt op zijn kont, als je kijkt naar de gauwdieven van het EUSSR kan dit geen lang leven beschoren zijn! De (volksverrtegenwoordigers) van Nederland met de roofhoofdman, die van het zelfde laken en pak is als van de EUSSR idem dito! Minder graaiers wat inhoud minder overheid!

 6. PVDA promoot Bitcoin zonder het te begrijpen.

  Vrinden laat u niet verleiden , de PvDA ( voorheen (N)ederlandse Sociaal Democratische Arbeiders Partij , beter bekend als (N) S.D.A.P. , is de broeder partij van Adolfs Hitlers N.S.D.A.P. !

  BITCOIN is de ” natte droom ” van die zo hard gepromote “nieuwe wereld orde “, die Partij van (uw) Arbeid , een mega “trojaans paard ” , zo na aan het hart ligt.

  Alles wat ruikt naar STAAT en gepromoot wordt door de STAATSE ( z.g publieke ) media , RTL en SBS6 ( Bilderberg ) ,
  heeft slechts een doel ….deze: als deze knakkers aan iets aandacht geven , de hoogste tijd om te maken dat je er vandaan blijft !

 7. Ascher en Cohen , ach…de eerste keer verkochten zij hun volk , de tweede keer ook , de derde keer zal het een ” routine kwestie ” zijn .

Comments are closed.