Partition of the Roman Empire in 395 ADVrijspreker: Het lijkt er steeds meer op dat onze heerschers hun bakens verzetten van Den Haag naar Brussel.

Opperdienaar: De eerste tekenen waren er al toen Jan Kees de Jager 3 miljard van de Nederlandse onderdanen aan de Griekse roverheid leende met de opmerking dat dit allemaal met rente terug zou worden betaald.

Menigeen krabde zich toen al achter de oren en het vermoeden dat hij wat gerookt had op de verboden middelen lijst drong zich op aan iedereen behalve zijn meest naaste discipelen. Later bleek dat dit geld inderdaad niet terug zou komen. Elke libertariër weet waarschijnlijk wel hoe dat zit en dat hij als machteloze onderdaan verkocht is aan de EU heerschers, voor een leuke persoonlijker beloning.

Toen uberheerscher Mark Rutte de opportunist Guy Verhofstad steunde als voorzitter van de Europese commissie, terwijl deze een Europese superstaat voorstaat, vroeg de onderdaan zich wederom af waarom alle macht naar Brussel wordt overgeheveld zelfs door mensen die daar beweren tegen te zijn?

Vrijspreker: Je zou inderdaad zeggen dat ze hun eigen machtsbasis uithollen.

Opperdienaar: Ze denken echter niet aan het collectief van politici, maar gewoon aan zichzelf. Historisch is er ook een precedent: Het romeinse rijk. Dat werd verkast van Rome naar Byzantium net zo als Den Haag naar Brussel gaat.

De Romeinse heersers hadden eerst allerlei militaire expedities gevoerd in Gallië en tegen de Germanen. De militarisering in combinatie met een royaal uitkeringensysteem, beëindigde de Romeinse Republiek in 49 BC en luidde de dictatuur in toen Caesar zich keizer verklaarde en Augustus god/keizer werd (De overgang van democratie naar dictatuur is altijd slechts een kwestie van tijd). Nero stimuleerde de economie in 53 AD door Rome in brand te steken. De hyperinflatie van de Denarius (vooraf gegaan door een bankencrisis) ging destijds veel langzamer, omdat het geld van zilver was en het verlagen van de zilver percentage van een munt, het slaan van nieuwe munten vereist. Hoewel deze inflatie begon in de derde eeuw A.D. duurde het tot 290 AD voordat de muntjes alleen nog even in zilver gedoopt werden om ze een zilver kleurtje te geven. Toen Rome eenmaal als verloren moest worden beschouwd, omdat de onderdanen helemaal murf geslagen waren door het keizerrijk en elke buitenlandse invasie met open armen ontvingen, had de elite de hele handel verkast naar Byzantium, om van daaruit nog een millennium door te feesten. De splitsing tussen het West Romeinse en Oost Romeinse rijk, vond plaats in 395 AD waarna Rome in 476 AD viel en Byzantium pas in 1453 AD.

Vrijspreker: Dus de nederlandse machthebbers zijn hun bakens aan het verzetten naar Brussel, het nieuwe Byzanthium? Als de geschiedenis gelijk op loopt, kan het daar nog een tijd doorgaan. 

Opperdienaar: Probleem is wel dat alle moderne hyperinflaties niet meer dan 3 jaar duurden, dus als je dat vergelijkt met een eeuw bij de romeinen, dan comprimeert die 1000 jaar naar een jaar of 30. Daarnaast was het territorium van het oost Romeinse keizerrijk steeds verder geslonken al voordat het uiteindelijk in 1453 ten val kwam.

Vrijspreker: Moeilijke toestand die tijdlijnen vergelijken. Als je ziet dat de Nazi leuze van 1920 “algemeen nut voor eigen nut” nu in de amerikaanse schoolboeken staat, dan zou je zeggen: hyperinflatie in een jaar of 2 a 3, grote depressie in een jaar of 10, een wereldoorlog in een jaar of 20.

Opperdienaar: Of het allemaal zo gelijk opgaat is moeilijk te zeggen, maar ik denk dat ik ook maar eens een baantje in Brussel ga zoeken. Ik ben genoemd voor een belangrijke post, maar mijn acceptatie ga ik bevestigen nog ontkennen. Een jaar of 20 in zorgeloze weelde leven, verkopen maar die ongeboren onderdanen. Problemen beginnen misschien toch tussen Japan en China. Sommige Japanse media voorspellen een oorlog al in Januari. Japan is een eind van Brussel.

1 REACTIE

  1. Interessante link naar JapanTimes. Science Fiction achtig met belangrijke overeenkomsten met dingen die nu aan het gebeuren zijn.
    Over de hele wereld wordt zodanig met geld geknoeid, dat er wel wat moet gebeuren. Alleen blijken politici vreselijk handig om zodanig te ritselen, dat de wereld weer verder kan strompelen.
    Let ook op het volgende kredietplafond van US-overheid dat in februari zal zijn bereikt.

Comments are closed.