oldtimerAls een van de gelukkige bewoners van dit land en bezitter van een oldtimer voertuig (minder luxe, handschoenen aan nu en dekentje over de benen, en veel werk maar leuk) kreeg ik vandaag de volgende tekst van de belastingdienst door de bus: “onder voorbehoud van goedkeuring door de eerste kamer wijzigt per 1 januari 2014 de vrijstelling motorrijtuigenbelasting voor oldtimers.”
Okee….de belastingdienst stuurt dus een brief onder voorbehoud. Gezien het nu 9 december is en de wetswijziging nog niet door de eerste kamer is goedgekeurd en daarmee nog geen feit is, gaat men er vanuit dat de eerste kamer met deze wijziging instemt. Neem daarbij de termijn van tien dagen na publicatie in het staatsblad en de onmogelijkheid om tijdens die periode vanwege feestdagen bezwaar aan te tekenen en we hebben de volgende situatie:

1] Een overheidsdienst die zonder wettelijke basis alvast vooruitloopt en er eigenlijk vanuit gaat dat alles in januari rond is.
2] Een tweede kamer/regering die er vanuit gaat dat de eerste kamer blind zal volgen.

Ooit is het systeem van twee kamers bedacht om de democratie goed te laten werken, waarbij de leden van de eerste kamer eigenlijk niet partijgebonden zouden zijn maar het senatorschap op kennis en logica zouden krijgen. Net zoiets als een onafhankelijke rechterlijke macht, om de wetgeving onafhankelijk van politieke inmenging uit te voeren en daarmee de waarde van de democratie te garanderen.

Laatst was er eens een referendum uitgescheven, met de gedachte dat de bevolking de politiek wel zou volgen. Hoe anders was de uitslag, en hoe snel vielen de maskers af bij de heen politici.

Een mooi voorbeeld van democratie in werking was een gemeenteraads zitting in Roosendaal in 1994, toen de gemeente nog de goedkeuring moest geven aan een geluidswal langs de A58. Hoewel het ding zelf er al stond miste de gemeentelijke goedkeuring nog. Democratie in werking. De uitslag van de stemming cq goedkeuring stond natuurlijk al vast, er was geen democratisch proces, gewoon een formaliteit.

En dat is precies wat stemrecht in Nederland inhoudt, komt het gewenste resultaat er niet omdat de meerderheid er tegen is, dan komt de beslissing wel via een andere weg. En daarmee is de democratie als basis van een samenleving tot een leeg begrip gemaakt.

Op een rij gezet is het dus heel goed om eens te kijken wat die eerste kamer nu gaat doen, gaat men meewerken aan het verder ondergraven van iedere zekerheid van de burger of neemt men onafhankelijk van politiek gestuntel een standpunt?

Een land waar een wetgeving niet stabiel is en waar mensen niet kunnen vertrouwen op duidelijk gestelde regels en wetten is een stuurloos land. Vandaag vervalt de oldtimer vrijstelling, mogen misschien het recht om vrij te mogen in en uitademen. Ja, ook dat is straks staatsinkomen, dat er ergens in Den Haag iemand dat aan het becijferen is of al heeft gedaan, het zou me niet verbazen. Gezien het politieke paniekvoetbal en het gebrek aan toekomstvisie is dat ook logica…. Maar goed, wat wil je van een land waar mee dan 50% van de bevolking een stemwijzer raadpleegt….het eigen verstand laten weken en nadenken over wat je zelf als toekomst wil, en het onthouden wie er wel en niet gemaakte beloften nakomt, het is ook zo moeilijk…

Dit land is kapot als samenleving, alleen het brood en spelen via die kijkdoos in de huiskamer houd het nog “samen”.

Tot slot: “De wet, in zijn streven naar gelijkheid, verbied het zowel de rijken als de armen te stelen, te bedelen en onder bruggen te slapen“. (Anatole France)

Ingezonden door E. op info@vrijspreker.nl

12 REACTIES

 1. Het is de schuld van de nederlander. Klagen voor een scherm maar actief niets ondernemen. Respect voor de Oekraïners, die gaan massaal de straat op om te protesteren, en daar is de politie niet zo mild als hier. Hoe passiever de nederlander is hoe actiever de regering wordt.

  Wie ben ik? [2] reageerde op deze reactie.

 2. @ric ardo [1]:

  Inderdaad respect voor die mensen in Oekraïne. Daar heb je geen rechten van de mens. Die mensen worden gewoon geslagen met knuppels, opgepakt en opgesloten zonder proces. En die mensen weten dat en toch gaan ze protesteren. RESPECT. Hier moet je eerst toestemming vragen van de overheid of je wel mag protesteren en op welke dagen en welke tijd. Geweldig. En wij netjes vragen en daarna paar uurtjes protesteren en daarna weer naar huis. Niks aan de hand. Oh ze hebben nu ons gehoord dus we hebben ons werk gedaan.

  Hier heb ik echt geen woorden voor. Toen heel dat Occupy zooi was in NL, zag ik een paar tentjes in Tilburg staan en na een tijdje kwam de politie en toen moesten ze weg. En niemand die iets tegen deed. Ze gingen gewoon weg en toen was het afgelopen. Ja boodschap verzonden. Wij als overheid kunnen alles doen wat we willen en mensen zullen beetje protesteren en daarna accepteren ze alles weer. GO NEDERLAND

 3. Heb zelf geen oldtimer maar de prutsers in Den Haag maken toch weer alles stuk. Zullen dit forum ook wel lezen en mij in hun boekje schrijven maar ik heb al eens geopperd om alle opritten en afritten te blokkeren met oldtimers. Er rijden ik weet niet hoeveel van de dingen nog rond. Was het niet 200.000. Dus ric ardo heeft gelijk : we slikken hier alles.

 4. Je hebt hier inderdaad het recht om te demonstreren maar niet voordat je (verplicht) toestemming hebt gevraagd, waarna eerst afgewogen wordt of je een vergunning krijgt om te bepalen wanneer je wat mag zeggen en waar je dat mag doen.
  Als dat geen echte democratie is dan weet ik het ook niet meer.
  Een grote poppenkast voorstelling is het hier in NL.
  Tenzij je bij de “goede” club hoort. Dan knijpen ze wel een oogje toe en is vrijwel alles toegestaan.

 5. @R. Reuvekamp [5]:
  Probeer dat er maar in te krijgen bij al die mensen die al blij zijn met hun gast rolletje in een aflevering van The Matrix.
  (Was het nou de rode of de blauwe pil om daar achter te komen of wakker te worden?)

 6. ok er zijn 17 miljoen mensen in Nederland. Laten we zeggen dat 10% daarvan baby’s en jongeren zijn die dat soort programma’s niet kunnen of willen kijken. Dan blijft er rond 15 miljoen mensen over. 3 miljoen om af te ronden kijken naar boer zoekt vrouw. Dat is 20% procent van de mensen in Nederland. Ik heb hier geen woorden voor. Blijkbaar vinden mensen het heel erg interessant als een of andere boer een vrouw krijgt. En daar zitten mensen tussen die stemmen. Ongelooflijk.

  BertG. [9] reageerde op deze reactie.

 7. @Wie ben ik? [8]:
  En laat dit even goed tot je doordringen.
  Zo’n 20% , van de mensen die mogen stemmen en de toekomst mede mogen bepalen, heeft gisteren (misschien wel ademloos, maar in ieder geval hersenloos) hierna zitten kijken.
  Nee, dat komt helemaal goed hier in NL. Niks meer aan doen.

 8. De nederlander is zo (fictief) murw geslagen door de politiek dat men zich nergens meer om bekommert. De fut is eruit, de politieke waterkering is weggeslagen. De politieke tsunamie neemt hoogte en snelheid. Dit moet ook wel want stel je eens voor dat een anti europese partij het gaat winnen volgend jaar.
  Na een dag hard werken kijkt men alleen nog tv, naar programma’s waarbij men niet hoeft na te denken. Naar programma’s die ver van je bed staan. Een jointje, een biertje een wijntje en dan slapen. Volgende morgen weer werken…. voor een opgewaardeerde slavenloontje. De politiek heeft bereikt wat ze wilde bereiken. En de Neederlander heeft het allemaal toegestaan. Voor het slapen gaan maar een traantje wegpinken want de volgende dag zal niet veel anders zijn.

  Wie ben ik? [11] reageerde op deze reactie.

 9. @ric ardo [10]:

  Dat noem ik geen leven meer. 40 jaar of meer hetzelfde werk doen en daarna als je thuis komt naar dezelfde programma’s kijken om het werk of je zorgen te vergeten en dan de volgende dag weer opnieuw. En dat voor de rest van je leven, totdat je je pensioen krijgt en dan heb je te veel tijd over en weet je niet wat je moet doen. En op dat moment ga je echt pas leven. Maar wie haalt tegenwoordig nog zijn pensioen? En zeker de volgende generatie die waarschijnlijk tot hun 70ste moeten werken. En gezien wij steeds ongezonder worden met steeds meer kanker, diabetes, overgewicht etc moeten we blij zijn als we dan 70 halen. En dan heb je een paar jaar om te genieten, maar helaas je bent niet jong meer dus je kan niet veel meer.

  Het lullige is dat de meeste mensen hier pas achter komen als ze te oud zijn. Heel erg triest.

  ric ardo [12] reageerde op deze reactie.

 10. @Wie ben ik? [11]:
  Die ziektes die je genoemd hebt komt heel vaak door langdurig stress.. We hebben allemaal deze (kanker) cellen in ons maar ons afweersysteem werkt minder tijdens chronische stress Eetstoornissen wordt veroorzaakt door stress en met alle gevolgen van dien. Ik moet nog een jaar of 20 maar ik weet nu al dat ik geen pensioen heb, geen geld meer. Een uitkering is eigenlijk zo gek nog niet, beetje zwartwerk ernaast en je hebt alle tijd van de wereld. Maar goed, ook dat wordt je niet gegund door gratis te moeten werken voor de gemeente.. Dan rijst bij mij de vraag; Waarom krijgt men wel een baan als men een uitkering heeft en niet als men loon vraagt? Zéér vreemd….

Comments are closed.