avatar MMAPInderdaad, nieuw is dit niet. In politie-regio Zeeland-West-Brabant zijn al zo’n 90 vrijwilligers bezig. Politie Zeeland zoekt nu nog eens 15 vrijwilligers erbij zie dit artikeltje. Mooi, ik zie een forse korting op mijn belastingen graag tegemoet, want vrijwilligers werken… voor niets.

Maar politievrijwilliger word je niet zomaar. Daarvoor moet je getest worden, o.a. op taalvaardigheid, conditie en intelligentie. Hmmm, dat gaat de belastingbetaler dus tóch geld kosten. Mijn ervaringen met betaalde agenten is, dat alle drie de criteria niet al te hoog dienen te zijn want blijkbaar ben je al snel overgekwalificeerd voor dit vak. Wat de eisen voor de vrijwilligers precies zijn is mij onbekend.

En ze krijgen ook een jaar lang opleiding op de Politieacademie. Ook dát gaat de belastingbetaler geld kosten. En moet een vrijwilliger dan fulltime de opleiding in? En ook nog slagen voor examens e.d.?

Oh ja, in het kader van de integratie moet de vrijwilliger ook de Nederlandse nationaliteit hebben en goed Nederlands kunnen spreken. Er wordt dus kwistig gediscrimineerd bij het Rijk. Wanneer een Brabants schoonmaakbedrijf autochtone werknemers zoekt, is het land te klein, maar bij dit gevalletje politievrijwilliger hoor je daar niemand over.

De politievrijwilliger moet, na zijn “gedegen” training en opleiding, andere mensen helpen en problemen voorkomen. Of ze daarbij een wapen mogen dragen, is mij niet bekend.

Ik ben benieuwd. Misschien een nieuwe trend: vervang de betaalde dwanginitiatoren door vrijwillige dwanginitiatoren. Heb je niet alleen bekeurings-NSB’ers omdat ze ervoor betaald worden, dan heb je er zelfs bij die dit graaag, gratis en uit overtuiging doen. Fijn.

9 REACTIES

 1. Levensgevaarlijk van die zelf benoemde NSB’ers.
  Dat zijn de echte machtswellustelingen die vanuit een frustratie handelen omdat ze mislukt zijn als echte agenten maar toch de maatschappij naar hun hand willen zetten.
  Trek ze een pak aan en geef ze een mooie pet en ze wanen zich heel wat.
  Ik hoop dan ook maar dat geen wapens mogen dragen maar een bonnen boekje is natuurlijk al erg genoeg. Net zo als al die BOA’s.

 2. Ook allochtone medewerkers kunnen de nederlandse nationaliteit hebben dus ze discrimineren niet echt.
  Dat deden ze een paar jaar geleden in rotterdam wel waar ze specifiek zeiden dat autochtone nederlandse mannen niet hoefden te solliciteren omdat ze allochtonen en/of vrouwen zochten

  En

  De vrijwilligers krijgen zeker geen vuurwapen, mogelijk wel zaken als pepperspray etc.

 3. Vrijwilliger bij de politie is alles behalve vrijwillig. Want je bent verplicht om bepaalde uren mee te draaien per week (ooit eens gelezen dat het 24 uur per week is minimaal) Deze uren worden op voorhand door de leiding bepaald, dus niet in overleg met jou. Daarbij zijn het veelal avond en nachtdiensten, omdat deze na zeggen dan minder intensief zijn voor vrijwilligers, dan overdag. Hiermee is een vrijwilliger bij de politie geen bijbaantje meer, waar je een gewone betaalde baan er naast kunt hebben. Want de uren kunnen zo maar verandert worden en je hebt maar te komen. Als je niet op komt dagen voor je dienst, dan krijg je zelfs een zware boete. Ook al geef je van te voren door dat jij dan en dan niet kunt. Daar wordt geen rekening mee gehouden. Je bent als vrijwilliger bij de politie verplicht om 24 uur per dag beschikbaar te zijn en uitzonderingen worden maar zeer beperkt gegeven. Het is eigenlijk het zelfde als een betaalde baan, alleen een vrijwilliger krijgt enkel zijn onkosten vergoed. Maar de voorwaarden en de verplichtingen zijn het zelfde diegene als die er wel voor betaald worden. Een wapen krijgt een vrijwilliger niet, enkel een wapenstok. Dus met deze gegevens kunnen we afvragen of dit wel onder het kopje vrijwilligerswerk valt. Het is meer een methode om te bezuinigen op de politiekosten.

 4. Fantastisch, zouden ze ook moeten doen bij de NS, in het leger, bij de belastindienst en wat mij betreft in het koningshuis.
  Ik wil best een jaartje onbezoldigd lintjesknipper zijn…

 5. Een vreemd verschijnsel inderdaad, dat voor dergelijk hoogwaardig werk vrijwilligers worden ingezet.

 6. @Marnix [7]:
  Ik vermoed dat ook de vrijwillige bonnenschrijvers aan quota zijn onderworpen. Dus wie niet genoeg incasseert zal er niet lang blijven.

  En de parlementaire libertarische revolutie lijkt een zaak van veel geduld. Maar niet getreurd want:

  … slimme mensen (b)lijken libertarisch gezind, en simpelen blijven de etatisten. Met een mooie hobby als hierboven voor in het weekend. Stel je voor dat je een leuk leven zou hebben… Tsss…..
  http://www.triplenine.org/poll/press.htm

 7. @Marnix [6]: Erg interessante geachte. Je kunt iig een tijdje mee lopen om de handel en wandel te volgen. Bijv wanneer is er sprake van “recht” (al is het dan opgelegd door de staat) en wanneer is het gewoon bluf. En stel dat je geen wapens mag dragen, je weet ze wel te liggen. Kennis kan ook helpen.
  Ik ken dit infiltratieprincipe uit mijn tijd dat ik werkte bij het uitvoeren van een subsidieregeling voor bedrijven (ja, mijn libertarisme wordt door praktijkervaring gevoed!!). Er kwam een nieuweling werken die gelijk al opviel door zijn strakke pak en dure auto, toch was het maar administratief werk. Na enkele maanden was hij weer weg. Tot we hem tegen kwamen als subsidieadviseur. Hij kwam even in de keuken kijken.

Comments are closed.