.In de EU zien we steeds meer politici bezig met het vervangen van zaken die wel wekrten door andere procedures die beter klonken maar achteraf toch geen succes bleken. Ten koste van de burgers..Person_Sowell_worked-sound
Nu weer de Bankenunie!
.

Op dit moment speelt een prachtig voorbeeld dat weer meer ellende zal produceren.

Ik herinner me dat er heel lang geleden ook banken waren. Die waren veilig. Daar kon je rustig je spaarcenten stallen. en je kreeg nog rente ook.
En er was nog een bankgeheim ook.

Maar de overheid ging er zich steeds meer mee bemoeien en ging de invloed en controles van DNB (De Nederlandse Bank)  versterken.. Dat gaf nog geen echt merkbare problemen.

Toen kwam de EU met een ECB (Europese Centrale Bank) Die ging de controleurs controleren, en ging ( Met het IMF) regelen dat banken niet failliet gingen als ze een slecht beleid gevoerd hadden. Voor het daarvoor benodigde geld werden  eenvoudig de belastingbetalers, de producerende mensen, belast.

En het bankgeheim werd in de prullenbak gegooid. Beloftes die banken aan hun klanten gedaan hadden, werden gewoon niet meer nagekomen.
Ach weet je, als je niets te verbergen hebt, geef je je juwelen gewoon aan de inbreker.

Maar met de ECB werkte het nog niet goed en de politici bedachten  in de EU dat ze een grotere controle konden krijgen met een Bankunie die (Voorlopig alle GROTE)  banken gaat controleren.
Er wordt een nieuw groot kantoor gebouwd en 1000 nieuwe ambtenaren gaan al die banken controleren. Nieuwe topbanen worden geschapen. Echt weer positief voor de werkgelegenheid en grotere overheidsuitgaven. (hogere belastingen)
Nederlanders van de DNB konden het kennelijk niet goed, maar Europeanen van de ECB ook niet, maar nu misschien “andere?” Europeanen van de Bankunie wel??

Leuk in dit bedrogspel is ook de smoes dat voor komende bankenreddingen niet meer de belastingbetalers hoeven op te komen, maar de banken zelf en de.spaarders!
Wel, als de banken het zelf kunnen, hebben ze geen hulp nodig en de spaarders zijn ook gewone belastingbetalers. Waar moet dat geld anders vandaan komen dan van productieve mensen?

Han de vlag maar halfstok. De EPjongens en meisjes politici hebben vandaag met gejuich de Bankenunie goedgekeurd

Uw afkeuring kunt u misschien alleen nog laten merken door op 22 mei niet te stemmen voor het Europees Parlement.

3 REACTIES

  1. @Ben [1]:
    Duidelijk voorbeeld van overheid/politici die bepaalde bedrijven bevoordeelt ten gunste van anderen en er zelf ook beter van wordt. Hier is op geen enkele manier sprake van een vrije markt. Net als in het bankwezen waar ook nog de overheidscontrole faalt.

    Richard [3] reageerde op deze reactie.

  2. @Eric Bleeker [2]: @Eric Bleeker [2]: Inderdaad. Het libertarisme krijgt -geheel ten onrechte- een veeg uit de pan, terwijl de geschetste problemen veroorzaakt worden door corporatisme. Het is duidelijk dat mijnheer Roberts essentiële basiskennis aangaande een vrije markt en libertarisme ontbeert. Nergens ter wereld is er een vrije markt. Overal ter wereld is hooguit sprake van een gemengde economie. En in tegenstelling tot wat veel media hier in Europa beweren is de Amerikaanse markt niet vrijer dan hier. De gezondheidszorg wordt daar nog strenger gereguleerd dan hier.

    Ter illustratie: alleen de federale overheid van de VS heeft het bedrijfsleven meer dan 80.000 nieuwe regels en wetten opgelegd in de afgelopen 25 jaar. De totale kosten van deze regelgeving op dit moment: 1800 miljard dollar. Per jaar. Grotendeels op te hoesten door “de consument”.

    Bovendien is niet elke vorm van privatisering van overheidsdiensten libertarisch en heeft neo-liberalisme weinig van doen met libertarisme.

Comments are closed.