Spijt 1Het is nu een week geleden dat 1/3 van de Nederlandse stemgerechtigden de moeite namen om hun mandaat af te geven aan een Nederlander die in het europarlement mag gaan zitten om tegen een hoge vergoeding te stemmen voor belangrijke zaken die elke Europeaan beïnvloeden kunnen. *****

Wat is het resultaat?

Zowat alle betrokken politici  vertellen (uiteraard)  dat ze gewonnen hebben. Dat is leuk voor hun kiezers, maar stelt verder niets voor.

Die winst is wel duidelijk voor de verspreide eurosceptici in het algermeen en voor de Engelse UKIP en de Franse Front National  in het bijzonder.
De EU-opperhoofden schrokken zich een rotje en gingen meteen dinsdag crisisberaad houden in Brussel.
Ondertussen waren de gerkozenen in het Europarlement zover tot overeenstemming gekomen dat ze een meerderheid hadden om Jean Paul Juncker voor te dragen voor het voorzitterschap van de EU-Commissie. Wetende dat Angela Merkel nog niet tegen zou zijn.
Maar hel Engelse opperhoofd, Cameron. was fel tegen. Die vindt Juncker te veel europhiel om tot maatregelen te komen die de UKIP van Nigel Farage  niet nog groter maken.
En mogelijk de „ afscheiding”  van Schotland minder te beheersen maken.
Uit het crisisberaad van de opperhoofden kwam de bekende oplossing:” Niets besluiten, geef aan Herman van Rompuy de taak om de toestand te onderzoeken, en kruip terug in „ achterkamertjes beleid”.
Dat betekent mogelijk uitstel tot eind juni; dan is de volgende opperhoofden vergadering.
Een van de achterkamertjes:
” Premier Rutte gaat volgende week naar Zweden voor een overleg over de toekomst van de Europese Unie. Het is een exclusieve bijeenkomst; de Zweedse premier Reinfeldt heeft naast Rutte alleen de Duitse bondskanselier Merkel en de Britse premier Cameron uitgenodigd.”
Logisch dat veel andere parlementariërs dat weer niet leuk vinden.
Ook de Eurosceptici zitten niet stil. Terwijl eerst leek of het voor hen onmogelijk zou zijn om afgevaardigden van 7 landen te vinden on een „fractie” te vormen,
lijkt daar nu een kans voor te ontstaan. Geert en Marie hebben al 5 landen-groepjes bij elkaar en beweren dat die 2 andere ook nog komen. We zullen zien.
En overigens ook „hopen”  dat er een duidelijke anti-EU stem in het Europarlement gehoorde gaat worden.
—————-
P.S. Vraag aan degenen die gestemd hebben om serieus van te leren:
–Ben je gelukkig met wat je gestemd hebt?
–Wat heb je er mee bereikt, of denk je te bereiken?

5 REACTIES

  1. Ben je gelukkig met wat je gestemd hebt? –Wat heb je er mee bereikt, of denk je te bereiken?

    Zeker weten. Ik heb “op mijn eigen gestempt” en dat voelt prima zo. Het stembiljet ligt momenteel te wachten op een rondje door de papierversnipperaar.
    Het echte EU beleid wordt momenteel in Kopenhagen gemaakt (Bilderberg) en de eurokritische (waarom zou je die ‘sceptisch’ noemen?) parlementsleden kunnen weinig meer doen dan lawaai maken. Qua invloed zet het EU parlement weinig zoden aan de dijk.

  2. Het spel van de verkiezingen deugt totaal niet, want alle niet stemmers en blanco stemmers worden uitgesloten in dit proces. Want als maar 37% zijn voorkeur stemt, waarom worden er dan van dit percentage net gedaan als of dit toch de 100% vertegenwoordigd. Voor de eerlijkheid moeten er 63% van de uitkomst onbezet blijven, want daar is geen voorkeur van de stemmers voor geweest. Met deze methode van uitslagen, kunnen we consenteren, dat dit een uitermate ondemocratisch proces is. Tevens wordt dit proces ook nog eens bewust gemanipuleerd door de zittende machthebbers, want door middel van kieswijzers en polls worden potentiële kiezers misleid. Daar dat er ook nog gemanipuleerd wordt tussen de uitgebrachte stemmen en de (zogenaamde) uitslagen, zoals de (gewenste) uitslagen volgens de exitpolls zouden moeten zijn,(daar worden de definitieve uitslagen nagenoeg naar toe gemanipuleerd, zodat het net lijkt als of de bevolking zo zou hebben gestemd en dat de exitpolls als een betrouwbare graadmeter overkomt bij het publiek). Kan iemand mij uitleggen waarom het mogelijk is, dat D66 ineens de grootste politieke partij wordt uit niets. Misschien omdat de partijleider enkel vorig jaar bij de Bilderberg conferentie aanwezig was.

Comments are closed.