20140619_blue_0ZeroHedge staat een aardig begrijpelijk artikel van Prof. Ha-Jong Chang. Hij stelt dat je het boek van de econoom Piketty (700 bladzijden, een soort”Keynes”?) helemaal niet hoeft te lezen. *****

Zijn boekje vertelt je alles wat je nodig hebt in 5 begrijpelijke punten.

.Allers wat je weten moet is terug te brengen tot 5 punten:

1. 95 % van econome is gewoon gezond verstand

2.  Economie is geen wetenschap.

3.Economie is politiek.

4. Vertrouw nooit een econoom

5. Economie is te belangrijk om overgelaten te worden aan de experts.

Zie uitgebreider stuk in Engels:

http://www.zerohedge.com/news/2014-06-19/forget-pikettys-700-page-tome-here-shortest-economics-textbook-ever

3 REACTIES

 1. Punt 3 economie is politiek, dat is juist het probleem, zonder politiek waren de banken omgevallen en hadden we een werkelijk liberale economie gehad

 2. Piketty is een linkse idioot.

  Hij stelt, dat rijkdom geconcentreerd raakt bij het allerrijkste deel van de bevolking als het rendement op het eigen vermogen groter is dan het tempo van de economische groei. Op de lange termijn leidt dit volgens Piketty tot een concentratie van rijkdom en economische instabiliteit. Dit effect is inherent aan het kapitalisme, en kan volgens Piketty enkel door overheidsingrijpen worden tegengegaan, zoals een wereldwijd systeem van progressieve belasting.

  Het klopt, dat in een vrije markt rijkdom geconcentreerd raakt bij de rijkste mensen. Dat komt simpelweg, omdat bij hetzelfde rentepercentage een vermogen van een miljoen sneller aangroeit dan een vermogen van een ton.

  Is dat erg? Welnee. De reden dat dit vermogen groeit is immers omdat het door die rijke mensen wordt geïnvesteerd in ondernemingen waarin de rest van de samenleving zijn brood verdient.

  Uiteindelijk heeft iedereen hier baat bij. De rijken worden steeds rijker, maar de armen worden óók steeds rijker!

  Plus dat rijke mensen zich weleens vergissen en dan hun vermogen kwijt raken, terwijl arme mensen wel eens geluk hebben, of door goede ideeën en hard werken de markt van rijke mensen overnemen. Een vrije economie is zo dynamisch dat iedereen de kans heeft om rijk te worden, en in ieder geval geen gebrek hoeft te lijden.

  Dat verandert uiteraard, zodra de overheid zich hiermee gaat bemoeïen. Het waanidee, dat een ambtenaar vanachter zijn bureau het beter weet dan miljoenen in vrijheid handelende individuen is de basis van het communisme.

  ====
  A socialist, a capitalist and a communist agreed to meet. The socialist was late. “Excuse me for being late, I was standing in a queue for sausages.” “And what is a queue?” the capitalist asked. “And what is a sausage?” the communist asked

 3. De economie als (pseudo)wetenschap is een soort ‘prostaat-kanker’, het neemt almaar meer plaats in en is er uiteindelijk de oorzaak van dat de boel verstopt en in elkaar klapt. Hier wordt een enorme hoeveelheid ‘waanwijsheid’ geproduceerd waardoor ‘bureaucraten’ en politici hun kans grijpen en echte goede ideeën geen kans krijgen of gesaboteerd worden. Zie bijv. de tientallen jaren durende ‘strijd’ van de firma Chipshol om van ‘Schiphol’ een economische ‘hotspot’ te maken! Na twintig jaar hebben zij de handdoek in de ring gegooid; tegen dit ambtelijk bastion is blijkbaar geen kruid gewassen! Economen zouden hier de zijde van Chipshol hebben moeten kiezen, maar hebben niets van zich laten horen!
  Daarom:sluit alle economische faculteiten en laat de mensen een ‘echt’ vak leren!

Comments are closed.