avatar-MMAPSymboolpolitiek, maar dan letterlijk: politiek een statement maken of een “richting op slaan” door een symbool te gebruiken. Een van de meest bekende symbolen was begin deze week weer eens in het nieuws, het hakenkruis; symbool van de nazi’s tijdens de Tweede Wereldoorlog. En dat was weer eens “not done”.

Maar wist u, dat de nazi’s het hakenkruis (oorspronkelijk swastika) gewoon gejat hebben? Natuurlijk wist u dat. De swastika werd véél eerder dan het nazisme al gevonden als heiligste teken voor de hindoes. Maar ook boeddhisten, Vikingen, Grieken en Romeinen uit de oudheid gebruikten dit symbool al.

Begin vorige eeuw werd de swastika al gezien als teken van voorspoed en geluk. Het symbool werd o.a. gebruikt bij de scoutingbeweging van Baden-Powell en Rudyard Kipling gebruikte het symbool op zijn boeken.

Echter, sinds de nazi’s het symbool hebben gebruikt kleeft er de vieze smaak van rasisme en fascisme aan. Een mooi en positief symbool, verkracht dóór geweld en mét geweld.

Waarom bovenstaande inleiding? Omdat het nieuws van begin van deze week een mooie inleiding is tot het volgende.

 

Want weet u, wie ook heel erg fascistisch waren in de Tweede Wereldoorlog? Precies, de Italianen met Mussolini voorop. Een van de kenmerken van fascisme is, dat “de natie” voorop staat en niet het individu. Iets dat elke rechtgeaarde libertariër zal verafschuwen.

En ook deze Italianen hebben een, oorspronkelijk positief, symbool misbruikt als symbool voor hun fascisme. Namelijk het symbool van de “fasces”, een bundel riet/hout, als bos samengebonden met een bijl. facism_diagramHet woord fascisme is zelfs van de Latijnse naam van dit symbool (fasces) te herleiden, met als gevolg hiervan de zware lading die door het gebruik door fascisten aan dat goede symbool is gegeven.

Waarom mag nu het ene, door fascisten misbruikte maar oorspronkelijk positieve, symbool  nu NIET meer getoond en gebruikt worden (het hakenkruis)?

En het andere, eveneens oorspronkelijk positieve symbool maar eveneens door fascisten verkracht in betekenins, symbool wél?

Op heel vreemde plaatsen zelfs, zoals op een Amerikaanse dime, in het Amerikaanse congres en in een Frans wapen (“RF” = Republique Francais). Plaatsen waar heel veel media-expertise wordt gebruikt om de kluit (wij, de wereldbevolking) flink te belazeren. Waar niemand dit fascistische teken opvalt, bekritiseert of weghaalt? Als dit soort lieden (en organisaties) zich niet bedienen van een fascistisch symbool zoals het hakenkruis, omdat het “not done” is en een verkeerde indruk zou wekken over de bedoelingen van die lieden en hun organisaties, waarom dat wél gebruik maken van een ander symbool dat een evenzo grote en  erge staatsvorm/filosofie ten toon spreidt.

faces hitler fasces france fasces_dime fasces-67516979449

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Bronnen: http://www.telegraaf.nl/binnenland/22851471/__Tonen_nazivlag__schandalig___.html

http://nl.wikipedia.org/wiki/Swastika_(symbool)

http://nl.wikipedia.org/wiki/Fascisme

14 REACTIES

 1. … Leuk onderwerp, aardig is misschien ook te vermelden dat de christenen gekozen hebben voor het kruis en besloten hebben dat het pentagram het symbool voor satan is geworden…
  Om de aanhangers van de complottheorieën alvast wat voer te geven… Kijk ’s naar de sterren op de vlag van de US….

  Symbolen… een heerlijk onderwerp waar mensen de meest fantastische waarden aan toekennen…

  Raymond [3] reageerde op deze reactie.
  G.Deckzeijl [11] reageerde op deze reactie.
  THX-1138 [14] reageerde op deze reactie.

 2. De FASCES is nimmer een positief teken geweest , het betekent ” eenheid door kracht ” , of anders – monopolie of geweld ligt in de handen van een groep van mensen die zich “de staat “noemen- , en is gangbaar sinds het vierde rijk nl. Rome.

  Fasces=Rome

  Elke 4 jaar werd er in de republiek Rome een dictator aangesteld , en die sloeg de faces in de grond voor het CAPITOOL , gelegen op een van de ZEVEN bergen van Rome.

  In een ritueel waar alle afgezanten der staats macht ( faces) zich verzamelden , en de dictator kwam ALTIJD voort uit de rangen van het CONGRES……dat lag op het CAPITOOL !!!!!!

  Zou iemand mij dan kunnen vertellen wat OBAMIE (hap) staat te doen tijdens de STAAT van de UNIE , in het CAPITOOL…..het ijzeren ( 4de) rijk ?

  En het CAPITOOL is masonic gelegd , met vier hoekstenen , kortom nu snap je ook beter waarom THE UNION OF THE STATES / FASCES doen wat ze moeten doen.

  https://www.youtube.com/watch?v=-2y0DhR6BBM

  ( 6000 leden….160 loges…in Nederland ….hebben ze duidelijk de OBEDIËNTIES niet meegeteld.)

 3. Hier is het beste te zien wat de faces betekend :

  l.wikipedia.org/wiki/Universele_verklaring_van_de_rechten_van_de_mens#mediaviewer/Bestand:Declaration_of_the_Rights_of_Man_and_of_the_Citizen_in_1789.jpg

  Hier staat letterlijk geschreven ….wij zullen uw rechten die wij universeel vinden , met kracht door uw strottenhoofd rammen , en dat doen wij namens :-zo waarlijk helpe ons god almachtig ( oog in driehoek)-.

  Buiten het feit dat ze nog zo onbeschoft zijn om het op twee tafeltjes neer te schrijven ( 10 geboden ) , zetten ze er nog een Frygische muts op.

  En is het RECHTEROOG , en wat zij de bijbel ook al weer over het rechteroog ?

 4. Sorry deze werkt wel.

  wikipedia.org/wiki/Universele_verklaring_van_de_rechten_van_de_mens#mediaviewer/Bestand:Declaration_of_the_Rights_of_Man_and_of_the_Citizen_in_1789.jpg

 5. De swastica komt overal in azie voor o.a. bij boedistische tempels
  De swastica is echter niet het zelfde als het hakenkruis de nazi’s ,deze hebben hem namelijk omgedraaid (gespiegeld) ,dit is dus een totaal ander symbool.
  Denk aan een kruis dat ondersteboven word afgebeeld ook iets totaal anders.
  Jammer dat dit niet werd vermeld ! Is wel heel belangrijk.

  MMAP [8] reageerde op deze reactie.
  G.Deckzeijl [9] reageerde op deze reactie.
  Raymond [13] reageerde op deze reactie.

 6. @wil [7]: Klik even op de tweede bron onder het artikel. Niet gespiegeld, slechts 45° gedraaid. Of dat nu een “heel ander” symbool is geworden? 😉

 7. @wil [7]:

  ****De swastica komt overal in azie voor o.a. bij boedistische tempels.

  En is een symbool dat staat voor de ZON , en in zijn inversie staat het voor SATURNUS.

  ****De swastica is echter niet het zelfde als het hakenkruis de nazi’s ,deze hebben hem namelijk omgedraaid (gespiegeld) ,dit is dus een totaal ander symbool.

  Neen….niet echt , het is conceptueel gelijk aan ying en yang , de vloer van de vrijmetselaars tempel , witte en zwarte magie , mannelijk vs vrouwlijk ….enz…enz…

  Symbolen zijn als verkeersborden voor de ingewijden , maar zeggen de profaan , weinig tot niets…..en een symbool zeg meer dan duizend woorden.

  En neem rustig van mij aan , er een hele wereld daar buiten , maar als je niet “uitgenodigd ” bent , moet je er ook niet komen.

 8. @Pendragon [1]:

  De christenen hebben meer mensen de dood in gejaagd dan de nazi’s. Ook hebben ze een veel groter stempel op de menselijke geschiedenis gedrukt, en niet allemaal even positief. Toch is het latijnse kruis bij lange na niet zo taboe als de swastika.

  En dat terwijl in de Romeinse tijd de executies meestal aan een ander type kruis plaatsvonden, n.l. een vast in de grond ingegraven paal waarop een losse dwarsbalk met een pen-gat verbinding werd gelegd. Dat was makkelijker in het gebruik. De veroordeelde kon dan liggend op de grond en met uitgestrekte armen aan de balk worden vastgebonden. Vervolgens werd de balk met de veroordeelde omhooggehesen en op de paal gelegd.

  De veroordeelde moest vaak die dwarsbalk zelf naar de kruisigingsplaats dragen. In de bijbel is dat mooier gemaakt door te beweren dat Jezus een kompleet kruis droeg. Dat zou echter veel te zwaar zijn geweest.

  http://nl.wikipedia.org/wiki/Kruis_(christendom)

Comments are closed.