In Nederland zijn alle politieke partijen met zetels voor staatsmacht en Howard_Libertarismeuitbreiding van overheidscontrole. De verschillen tussen de partijen zijn te verwaarlozen. Wat hen bindt, is persoonlijk gewin, kadaverdiscipline en het vergroten van overheidsmacht ten koste van burgers en bedrijven.

Het libertarisme is één van de weinige stromingen die hier tegen in gaan. Het staat voor een zo groot mogelijke persoonlijke vrijheid, reëel eigendomsrecht en het non-agressie principe. Het claimt niet dat individuen immer rationeel denkende en handelende mensen zijn. Dat geweld uitgebannen kan worden of dat inkomens ‘eerlijk’ verdeeld moeten worden. Maar wel dat overheidsingrijpen altijd de situatie erger maakt.

Drugsbestrijding werkt contra productief want het voedt gewelddadige zwarte markten en lost niets op. Economische maatregelen bevoordelen grote bestaande bedrijven en verminderen de concurrentie waardoor de bevolking dubbele kosten voor zijn kiezen krijgt. Buitenlandse militaire inmenging doet meer kwaad dan goed en vergroot de geweldsspiraal tegen astronomische kosten. Handelsbelemmeringen of (agrarische) subsidies verstoren de marktefficiëncy terwijl ze enkelingen rijk maken op kosten van de bevolking.

Een cruciaal punt van het libertarisme is het constante, kritische onderzoek naar alle aspecten van de overheid; economisch, sociaal of buitenlands beleid. Hierbij zijn de uitkomsten van het beleid belangrijker dan de intenties waarmee dat ingrijpen begon.

Het libertarisme verwerpt corporatisme of nep-kapitalisme (crony capitalism) in welke markt en voor wat voor nobel doel dan ook (‘groene’ energie bijvoorbeeld). Het gaat in tegen uitbreiding van staatscontrole en staat voor persoonlijke rechten en privacy – zolang dat een ander zijn vrijheid niet schaadt.

Deze instelling maakt het libertarisme niet automatisch ideaal maar het laat de unieke houding zien ten opzichte van de overheid. De staat veroorzaakt veel van onze huidige problemen. Het is dus onwaarschijnlijk dat de staat deze problemen gaat oplossen. Dat moet van de mensen zelf komen. Het menselijk intellect in combinatie met een krachtige ondernemingsgeest laat uiteindelijk iedere bureaucratie zijn hielen zien.

Met de voortgaande ontmaskering van de heersende macht zal de invloed van het libertarisme toenemen. Het is een gestage, langzame en soms frustrerende weg maar uiteindelijk zal de wal het schip keren.

3 REACTIES

 1. In mijn ogen is het libertarisme wel ideaal.
  Niemand zou ooit uit zichzelf op het idee komen om een politiek systeem zoals het huidige te bedenken. Dat is door de jaren de verkeerde kant op geëvolueerd. We zijn allen ontevreden, maar steunen wel het systeem.
  We zijn allen ontevreden, maar degenen die met oplossingen komen hebben niet de goede. Zelfs de man op straat wil meer nivellering. Behalve als het zijn eigen portemonnee treft uiteraard. (Ik ken er zo een. Die verstuurt zelfs geen post, want anders verdienen die er weer aan.)

 2. Schrijver: Het is een gestage, langzame en soms frustrerende weg maar uiteindelijk zal de wal het schip keren. Buiten het schrijfvuotje om het volgende:

  Wie denkt ooit vrij te zijn kan zich beter om het leven brengen.

  Libertarisme is een lange weg, en deze zal doodlopend zijn. Dromen mag…. maar blijf realistisch.

  Het PLAN ligt al 150 jaar klaar en daar komt libertarisme NIET in voor.

  Sorry mensen, de waarheid komt keihard aan.

  Ricardo

 3. Volledig Libertarisme zal er zeker niet komen, maar er kan in ieder geval wel tegenwicht geboden worden. Maar dan zal de stroming af moeten van te fundamenteel denken en gewoon wat praktischer moeten worden. Bijvoorbeeld: tegen hoge belastingen. Daar is wel animo voor en zal een stap in de goede richting zijn. De rest volgt daar dan wel uit.

Comments are closed.