start_trekVrijspreker: De meeste mensen denken dat ze niet vatbaar zijn voor propaganda, als ze überhaupt al geloven dat westerse media aan propaganda doen.

Opperdienaar: Propaganda is echter verder ontwikkeld na Goebbels, geperfectioneerd en aangepast aan de moderne tijden. Uitvoerige psychologische studies zijn gedaan, om precies uit te vinden hoe de hersentjes van de onderdanen te sturen zijn en hun ideeën te veranderen.

Vrijspreker: Wat zijn bijvoorbeeld de moderne stappen naar ‘regime change’. Wat zijn de voortekenen?

Opperdienaar: Eerst moet de doelgroep gedemoniseerd worden. Je kunt niet zomaar met bommen gaan smijten, dat valt slecht. Bedenk deze uitspraak uit Star Wars: this is how liberty dies, with thunderous applause.

Maar ook demoniseren zelf kun je niet zo maar uit de lucht laten vallen, ook dat moet je langzaam opbouwen.

Vrijspreker: Dat begrijp ik, maar hoe doe je dat?

Opperdienaar: Je moet eerst begrijpen wat ‘primen’ is, het voormasseren van je hersenen in een bepaalde richting. Laat ik hiertoe een psychologisch proefje bespreken uit het interessante boek ‘Brain bugs’. Als je mensen zo maar vraagt een dier te noemen, komt maar 1% met een zebra op de proppen. Als de vraag echter vooraf laat gaan door 2 andere vragen:

 1. 1.In welk continent ligt Kenia?
 2. 2.Wat zijn de 2 kleuren van het schaakspel?
 3. 3.Noem een willekeurig dier?

Dan noemt ongeveer 20% een zebra en 50% een dier uit Afrika. Dit komt omdat met het oproepen van zwart, wit en Afrika, de hersenen voormasseert richting zebra. De zebra is na deze vragen het gemakkelijkst oproepbaar omdat gelijksoortige concepten geactiveerd zijn. Het interessante is dat mensen meestal denken dat ze spontaan op de zebra kwamen. Ze hebben het immers zelf verzonnen met hun onafhankelijke vrije wil die niet beïnvloedbaar is?

Dit werkt op allerlei verschillende manieren. Je kunt door franse muziek in de supermarkt de verkoop van de franse wijn tot 75% opschroeven en door duitse muziek de verkoop van Duitse wijn. Weten de klanten dat ze door de muziek tot hun keuze gekomen zijn? Nee, ze wanen zich onafhankelijke vrije individuen die hun eigen keuzes maken. Je kunt mensen vragen stellen in een quiz en als die vragen priming woorden bevatten die gerelateerd zijn met ouderdom (grijs, kaal, bingo, cruise), dan is te meten dat ze langzamer naar de volgende zaal lopen dan wanneer ze niet met deze woorden geprimed zijn. Mensen die in een korte ontmoeting in een lift een proefpersoon als ‘warm’ of ‘kil’ moeten beoordelen, geven deze eerder het label ‘warm’ als ze op dat moment een beker koffie of thee in hun handen houden en vinden deze eerder kil als ze een blikje gekoelde frisdrank in hun handen hebben tijdens dit gesprek. Er zijn boeken vol geschreven over hoe nonverbale communicatie leidt tot de belangrijke keuzes die mensen maken, zonder dat ze zich daar van bewust zijn (Thinking Fast and SlowBrain BugsSubliminalRedirect). In het boek ‘Thinking Fast and Slow’ wordt zelfs duidelijk gemaakt dat gevraagd naar de keuze die iemand gemaakt heeft, deze persoon met een rationeel klinkend verhaal op de proppen komt, de ex post facto rationalisatie, dat aantoonbaar onjuist is. De schrijver vergelijkt het proces met een olifant met een berijder daarop. De olifant (het onderbewuste) zoekt zijn weg door de jungle, maar de berijder (het bewuste) waant zich dat hij de controle heeft over de olifant en verklaart de beslissingen van de olifant in termen van gevolgen van vage opdrachten die hij de olifant geeft.

Vrijspreker: Terug naar de macht grijpen en ‘regime change’ en hoe je priming daarbij inzet.

Opperdienaar: Dus je kunt mensen voorbereiden op de haat die ze uiteindelijk moeten voelen tegen de heerscher die je wilt overmeesteren door ze te primen. Je begint heel simpel. Neem Poetin als voorbeeld. Je begint hem bijvoorbeeld af te schilderen als homo hater in aanloop naar de Olympische spelen in Sochi. Let op de eerste zin van dit NYT artikel:

RUSSIA’S president, Vladimir V. Putin, has declared war on homosexuals. So far, the world has mostly been silent.

Rusland’s president Poetin heeft de oorlog verklaard aan homoseksuelen, en de wereld heeft veelal gezwegen.

Hierbij wordt de lezer geprimed met ‘oorlog’, ‘Rusland’ en ‘Poetin’ en wordt hij afgeleid door homo. Doe daar ook nog bij dat hij honden laat doodschieten en de bandleden van Pussy Riot in elkaar laat slaan of gevangen zet. Al deze dingen zijn niet allemaal volledig gelogen, maar bij nader onderzoek ook niet helemaal waarheidsgetrouw. Het is ook niet zo dat je principieel bezwaar maakt tegen honden afschieten of bandleden en homo’s opsluiten. Je gaat bijvoorbeeld vriendschappelijk om met heerschers van landen waar de doodstraf bestaat op homosexualiteit en je eigen politie agenten schieten elke 98 minuten een huisdier dood. Zoals we al eerder zagen bij propaganda, beschuldig je de tegenstander bij voorkeur van iets wat je zelf doet (beschuldigingwerkelijkheideigen aktiesbeschuldigingeigen akties). Dat maakt het extra geloofwaardig, omdat projectie bij iedereen zit ingebakken. De verre schurk Emmanuel Goldstein wordt zo als bliksemafleider ongemerkt in de plaats gezet voor de eigen onderdrukker.

Het grondwerk is nu verricht en de omver te werpen heerscher is geassocieerd met een randdebiel. Je komt nu om de 6 weken met een bevestiging, want herhaling is waarheid. Dus 21-juli-20132-juli-201318-juli-20135-sept-2013, het mag duidelijk zijn dat je na de homo’s, Pussy riot, Syrische chemische wapenaanval, bij de Oekraine direct denkt dat die Putin het allemaal wel gedaan zou hebben, typisch iemand die de zwaksten in de samenleving pakt. Alle andere theorieën heten dan: ‘samenzweringstheorieën’ Het is primen en het maakt niet uit of het allemaal wel helemaal waar is. Herhaalt primen, liefst met heftig emotionerende beelden werkt, het is zo sterk omdat mensen zien wat ze verwachten te zien en wat ze verwachten heb jij in hun hoofd geprimed. Ze zijn zich ook niet bewust dat ze gestuurd worden.

Een ander voorbeeld is momenteel Turkije. De heerscher van Turkije weigert met de heerscher van de VS te spreken en zoekt een alternatief voor de dollar net zo als alle BRIC heersers dat doen. Niet lang daarna volgt het bericht dat de Turkse Vice President opmerkt dat ‘vrouwen niet mogen lachen’. De regering bestaat nu uit een stel randdebielen. Nogmaals, het is niet zo dat je daar principieel bezwaar tegen hebt. Je eigen regering bestaat ook voor een groot deel uit randdebielen.

Hierna moet je het even laten sudderen. Dit totdat de onderdaan het directe bericht vergeten is, maar nog wel onthouden heeft dat het randdebielen zijn. Zes weken is hiervoor de optimale tijd, maar je mag afwijken. Totdat er ook bij Turkije om ‘regime change’ geschreeuwd wordt. Ook Saddam Hussein en Kadaffi wilden hun olie in andere valuta afrekenen. Het ene moment hang je nog uit met rapper 50 cents en Beyoncé het volgende moment kakelt Hillary over je dood.

https://www.youtube.com/watch?v=6DXDU48RHLU

Uiteindelijk is de roep uit het volk voor akties aangezweld en is de tijd rijp voor economische sancties, blokkades en uitgebreide marine en leger oefeningen. De onderdaan moet wennen aan soldaten op zijn netvlies. Net zoals hij moet wennen aan het laten zien van zijn ID en door controle punten van de overheid gaan.

school_prison_travel

Propaganda is uiteindelijk allemaal primen. Als de onderdaan zich comfortabel voelt met de huidige onderdrukking, kun je hem voorbereiden op de volgende laag.

Hier een mooie documentaire over hoe de Irak oorlog verkocht werd. 10 millioen dollar aan het reclamebureau Hill and Knowlton en de onderdaantjes werden zo emotioneel in beroering gebracht dat ze een oorlog steunden. Herinnert u zich nog de baby’s die uit couveuses gegooid werden door Iraakse soldaten om te sterven op de koude vloer? Die marketing campagne kwam uit de koker van Hill and Knowlton.

10 REACTIES

 1. Hill and Knowlton hebben ook een kantoor in Amsterdam. Hoe zat het ook al weer daarmee? Die waren ook in dubieuze politeke ‘framing’ betrokken. Moesten zij Joris Demmink zijn reputatie o.i.d. komen witwassen?

  De link tussen de Putin-haat en Putin’s akties om de dollar als reservevaluta te dumpen is heel aannemelijk. De mafia van Wall Street zal alles doen om z’n belangen veilig te stellen.

  pcrs [2] reageerde op deze reactie.

 2. @Naam * [1]:
  Ik denk dat niet alleen wall street geïnteresseerd is in het behoud van de dollar. Probeer die import van spullen zonder sterke export maar eens op gang te houden. Het is nu importeren van spullen en exporteren van staatsobligaties en dollars. Zonder reserve status geen militair empire ook. De brandstof voor je vliegdekschepen is niet eens aan te kopen.

  appie b. broek [3] reageerde op deze reactie.

 3. @pcrs [2]: Las laatst een stuk over reclameburo’s die het toch zo moeilijk hebben met al die nieuwe, internet, ontwikkelingen en dat men naarstig op zoek is naar nieuwe ‘verdienmodellen’; hier heeft men dus duidelijk zo’n model gevonden: het volk ‘dom’ houden. Het alles laten geloven wat de overheid hen wenst te laten geloven! De MH17 is daar een mooi voorbeeld van! eventuele ‘dissidenten’ voor ‘zwakzinnig’ verklaren of desnoods voor ‘complotdenker’, en dat is bijna even erg!

 4. Een duidelijk voorbeeld dat pas de laatste tijd een beetje begint te luiken, is het idee over DEMOCRATIE.
  Ik heb zelf de priming, indoctrinatie ervareb dat en niets beters, mooier, vrijer is dan democratie.
  Zelf met de kreet dat democratie slecht is maar er is niets beters!

  Democratie is echter een gewelddadige manier van samenleven waarin een meerderheid de minderheid dwingt haar orders op te volgen.

  De meester en de juffrouw op school vertelde het heel anders.

  appie b. broek [5] reageerde op deze reactie.

 5. @Hub Jongen [4]: Je hebt gelijk, de ‘democratie’ die wij krijgen voorgeschoteld is een vorm van oplichterij; iedereen gelijk! Dat is n.l. de grootste misvatting uit de geschiedenis van de ‘democratie’. Zo is deze bestuursvorm gedegenareerd tot een ‘handel in mooie praatjes!’

 6. @Dries Jansen [6]:

  Het wordt tijd om het gehele systeem buiten de deur te zetten. Het veranderen van de poppen in de poppenkast maakt geen verschil. Het verschil wordt gemaakt door in te zien dat de hele poppenkast niet nodig is en een samenleving prima zonder poppenkast kan.

 7. Perfecte opsomming hoe de onderdanen worden klaargestoomd voor zelfvernietiging, want dat is in feite elke oorlog. De hersenen werken niet meer, maar zitten eigenlijk op de automatische piloot richting afgrond. Dat is het resultaat van indoctrinatie en hersenspoeling door de Amerikanen.

  Hub Jongen [10] reageerde op deze reactie.

 8. @Albert S. [9]:
  Klopt, maar we hoeven het niet zo ver in Amerika te zoeken.
  den Haag en eventueel Brussel is ver genoeg.

  Het meest voor de hand ligt te beginnen bij Brussel.
  Op de vraag HOE daarmee een concreet begin te maken, komt echter nog steeds geen reëel antwoord.

  Wie weet een klein stapje dat succes kan opleveren? Hoe klein dan ook!
  Mogelijk is dan een tweede stapje veel gemakkelijker.

Comments are closed.