…van vier MIT studenten die een bekroonde Bitcoin mining tool ontwikkelden.Bitcoins De staat New Jersey heeft in een dagvaarding geeist om hun broncode en alle projectinfo te overhandigen in verband met een schending van een wet tegen computercriminaliteit.

De Electronic Frontier Foundation vertegenwoordigt de 19-jarige MIT student Jeremy Rubin en zijn drie klasgenoten in deze opmerkelijke zaak die opvalt door de mate van agressie die de staat gebruikt om de code te krijgen én te identificeren wie de mining tool zou hebben getest.

De zaak doet denken aan proces dat tegen Aaron Swartz was gericht. Hij werd als MIT student in 2011 gearresteerd door de politie. Dit omdat hij meer dan 4 miljoen wetenschappelijk tijdschriftartikelen uit de JSTOR digitale bibliotheek van het MIT had gedownload om ze op grotere schaal beschikbaar te maken. Toen Swartz geconfronteerd werd met de klachteis en de kosten voor zijn activiteit, pleegde hij zelfmoord.

Deze dagvaarding tegen Rubin is onderdeel van een verontrustende trend. ‘Overheden treden vaker en harder op tegen onderzoekers, innovatieve zakenmensen, knutselende studenten en anderen die bezig zijn met cutting-edge technologie om de tech-gemeenschap te helpen,’ zegt EFF advocaat Hanni Fakhoury.

‘Het is een zeer brede dagvaarding die zinspeelt op de strafrechtelijke aansprakelijkheid en de burgerlijke aansprakelijkheid’, zegt hij. ‘En dat voor een stel studenten die samen iets opzetten voor een hackathon. Geld verdienden ze er niet mee en het project is volledig ontbonden. Nu dreigt men met een aantal zeer ernstige gevolgen voor de studenten.’

De mining tool, bekend als Tidbit, werd in het najaar van 2013 ontwikkeld door Rubin en zijn klasgenoten voor de Node Knockout Hackathon. Alleen Rubin wordt geïdentificeerd op de dagvaarding. Zijn drie klasgenoten zijn geïdentificeerd op de Hackathon website als Oliver Song, Koning Kevin en Carolyn Zhang.

Normaal gesproken gebruiken websites advertenties om winst te maken. Maar een website eigenaar kan advertentieruimte vervangen door Tidbit software die sitebezoekers vraagt om hun extra computercapaciteit te gebruiken om Bitcoins te mijnen. Dit slimme ontwerp won de innovatieprijs in de MIT programmeerwedstrijd.

De procureur-generaal beweert dat Rubin en zijn klasgenoten de New Jersey wet tegen computercriminaliteit hebben geschonden en hij eist dat ze de broncode overhandigen plus alle documentatie met betrekking tot de tool. De autoriteiten eisen ook de namen en adressen van elke Bitcoingebruiker in combinatie met Tidbit, de namen van degenen van wie de computer werd gebruikt voor het mijnen in het project en een lijst van websites die de code kan hebben geïnstalleerd.

Fakhoury zegt dat hoewel Tidbit de code beschikbaar maakte om te downloaden en te verankeren op websites, het niet volledig functioneel was en er dus geen Bitcoins werden gewonnen door de Tidbit server.

De MIT gemeenschap heeft zich inmiddels achter de Tidbit studenten geschaard ter ondersteuning van hen en hun inspanningen. Dit in schril contrast met de oorverdovende stilte vanuit de school toen Swartz werd gearresteerd.

 

9 REACTIES

 1. Roverheden hebben een hekel aan mensen die de kop boven het maaiveld uitsteken. Zo blijkt ook nu weer bij deze student die niets anders heeft gedaan dan een nieuwe technologie in de echte wereld te testen. Paniek bij de belastingboeven…. Het gaat om geld… Niet om die student.

 2. Goed zeg, zo’n roverheid. Dat ze zo’n “case” wél kunnen opbouwen tegen Bitcoin en andere particuliere initiatieven, maar dat ze hun eigen internationale mega-mega-grote valsemunterij NIET aanpakken.
  Toont de verdorven moraal van die roverheid wederom aan.

  Michiel [5] reageerde op deze reactie.

 3. @Hub Jongen [1]: Hub, ik begrijp het ook niet helemaal. Heb jij misschien een link waarin simpel uitgelegd wordt waarom btc het byzantijnsegeneraalprobleem oplost?

  De strekking van je reactie begrijp ik overigens niet. Juist doordat het grootboek openbaar is, lijkt me dat btc-transacties makkelijk te traceren zijn?

 4. Staten kunnen zich beter eens afvragen, waarom mensen dit allemaal verzinnen. “Is er iets mis met ons geld, dat mensen dat niet meer willen gebruiken?” bijvoorbeeld.

 5. @Michiel [5]: Je hoeft mij niet de maat te nemen, Michiel.

  Ofwel: alias BvdB.

  Nu je hier onder 2 namen zit te reageren, is het wel heel duidelijk wat jij bent: een roverheidstroll. Misselijkmakende mannetjes die anderen de les denken te kunnen lezen worden hier aan de moderator gemeld.

  m [9] reageerde op deze reactie.

 6. De boodschap van de overheid is wel duidelijk. De macht van overheid en banken dient niet aangetast / ondermijnd te worden. Intimidatie richting alle initiatieven die een bepaalde richting opgaan.

  Bitcoin wordt nog even getolereerd, maar de controle over transacties wenst men vroeger of later 100% terug.

  Wat mij verbaast is dat mensen geld blijven gebruiken. Of bijv. een ruilsysteem met punten introduceren. Op die manier zit er altijd technologie tussen, technologie die beheerst kan worden. Is het nu echt zo moeilijk om te bedenken dat mensen elkaar ook gewoon kunnen helpen zonder zich druk te maken over tegenprestaties?

  Nu wordt geld of tegenprestatie als voorwaarde gesteld om iets voor een ander te doen. Dat is egoïsme, ook wel concurrentie genoemd. Het tegenovergestelde heet vrijwillige, onbaatzuchtige samenwerking. Het laatste is VEEL beter voor samenlevingen. Gaan mensen dat doen, dan is iedereen veel beter af. En parasieten… die verban je gewoon (of zo).

Comments are closed.