Toen Ayn Rand haar novelle Anthem inleverde bij de uitgever kreeg ze een Anthemafwijzing waarin stond: ‘The author does not understand socialism’. Dat was in 1937 en Rand – gevlucht uit communistisch Rusland – begreep socialisme beter dan wie ook.  Ze wist dat het socialisme het tegenovergestelde zou bereiken van wat ze beloofde.

Anthem maakt duidelijk waar het mis gaat met het socialisme; het verzet tegen vooruitgang. Hoewel vooruitgang als een algemene slogan wordt gebruikt, is het door de sloop van particulier eigendom en initiatief niet langer werkzaam. Het socialisme verwerpt winst als drijfveer voor innovatie en zet controle door de staat vooraan.

In 1930 had Rand als kind de destructieve kracht van het communisme/socialisme aan het werk gezien. Hoe ondernemerschap en creativiteit opgeofferd werden aan het collectief. Dit collectief streeft – in theorie – naar ‘een betere toekomst voor iedereen’.  In de praktijk profiteren enkelen en de meerderheid zakt weg in armoede. Een totalitaire samenleving is er niet één met high tech techologie maar bestaat slechts op een bestaansminimum. En daarop blijven is al een hele kunst.

Tegenwoordig stroomt de regelgeving, verboden en boetes uit Haagse en Brusselse reguleringsmachines. Van wasmachines, afwasmachines, zeep, verf, auto’s, gloeilampen, toiletten, tunnels, grasmaaiers, medicijnen, magnetrons, benzine en nog duizenden artikelen is er regelgeving die vooruitgang door technologie onmogelijk maakt. Deze regelgeving gaat onder het mom van milieu, veiligheid en bescherming. Echter het resultaat is verregaand corporatisme en achteruitgang in technologisch vernuft en welvaart.

De staat eigent zich ideeën toe die de bron van innovatie zijn, beperkt en verstikt die. Ondernemers raken verstrikt in eindeloze rechtszaken en continue wijzigende wetgeving. Nieuwe producten komen niet op de markt en bedrijven komen niet van de grond. Winst en investeringen worden niet gemaakt en de economie zakt langzaam weg in een moeras van absurditeit.

In Anthem staat prachtige kritiek op de onvrijheid van het systeem waarin wij meer en meer leven. In die zin is de novelle een voorbeeld van hoe de geschiedenis zich telkens weer herhaald. Ayn Rand zag en begreep complexe zaken in haar tijd en verwoordde die uitstekend. Door vrijheid, creativiteit en ondernemingsgeest komt ontwikkeling, innovatie en vooruitgang. Dat zijn de bronnen van het leven.

3 REACTIES

  1. Uitstekende omschrijving van socialisme.
    ANTHEM is een heel goed (klein) boekje om uit te delen.
    Het is in het NL vertaald in LOFLIED.
    Op dit moment bioj mij (nog) niet bekend of het (NL ) nog verkrijgbaar is.

  2. Dit zou verplichte literatuur moeten zijn in het onderwijs naast alle socialistische verplichte stof.

  3. Anthem geschreven in 1937. We zien een volledig collectieve samenleving. Iedereen de zelfde kleding en hoe te leven wordt van bovenaf geregeld. Op een dag zit iedereen bij een bijeenkomst om de uitvinding van de kaars te vieren (dat ding wat U met kerstmis aansteekt). Een persoon wist zich te onttrekking aan die bijeenkomst en rommelt wat rond en vind een oud verroest apparaat. Begrijpt direct de waarde hiervan en gaat er mee naar die bijeenkomst. Aldaar toont hij dit apparaat (oude accu). Groot paniek en de leiding schreeuwt het uit, weg ermee we zijn nog niet zover enz.enz. Bovenstaande geheel vrij vertaald.
    Nu 2015 houden we ook grote bijeenkomsten (congressen) over bijvoorbeeld windmolens, al in de oudheid gebruikt om energie op te wekken. Wetenschappers (Delft enz) tonen aan dat er een veel beter alternatief is om energie op te wekken. Kerncentralers op thorium. Paniek. Men wil er niets over horen.

Comments are closed.