4 REACTIES

 1. De oplossing ligt er voor ieder land apart en niet alleen voor Griekenland. Namelijk: teruggaan naar de nationale staten en het weer invoeren van de eigen munteenheid, waarbij de centrale bank in Frankfurt gedag dient te worden gezegd. Daar ligt namelijk het grote en enige probleem en het grootste struikelblok van de EU en de hoeuro.

  Hub Jongen [2] reageerde op deze reactie.

 2. @Hub Jongen [2]:

  Het is een moeilijke kwestie. Want wie maak je dan wel verantwoordelijk voor de creatie van geld? Publieke organisaties of private organisaties? In beide gevallen ben je overgeleverd aan de creërende instantie.
  Ik denk dat het niet belangrijk is WIE geld creëert, maar WIE bepaalt wat de waarde ervan is en hoe deze behouden blijft. Inflatie, zoals nu, vermindert de waarde van geld, waardoor er meer van nodig is. Deflatie, bijv. koppelen aan goud, zorgt voor deflatie en creëert stabiliteit. En spaargeld is dan ook echt iets van waarde.
  On topic: Bitcoin, ik blijf erbij, is geen oplossing. Voor niemand. Griekenland staat onderaan de lijst van internet-dichtheid, wat dus inhoudt dat bijna niemand toegang heeft tot deze ‘valuta’. En zolang je er geen brood van kan kopen of huur van kan betalen is het gebakken lucht.

 3. “Het is een moeilijke kwestie. Want wie maak je dan wel verantwoordelijk voor de creatie van geld? Publieke organisaties of private organisaties? In beide gevallen ben je overgeleverd aan de creërende instantie.”

  =

  “Het is een moeilijke kwestie. Want wie maak je dan wel verantwoordelijk voor de creatie van brood? Publieke organisaties of private organisaties? In beide gevallen ben je overgeleverd aan de creërende instantie.”

  Antwoord: doordat een individu zaken doet met de bakker naar keuze, om wat voor persoonlijke reden dan ook, maak je die bakker op dat moment verantwoordelijk voor jouw broodvoorziening. Op het moment dat je dat brood niet meer bevalt, om wat voor persoonlijke reden dan ook, ga je naar een andere bakker.

  =

  Antwoord: doordat een individu zaken doet met de geldproducent naar keuze, om wat voor persoonlijke reden dan ook, maak je die geldproducent op dat moment verantwoordelijk voor jouw geldvoorziening. Op het moment dat je dat geld niet meer bevalt, om wat voor persoonlijke reden dan ook, ga je naar een andere geldproducent.

  Je moet afstappen van de waanzin die collectief denken heet, want je neigt problemen op te willen lossen die er óf niet werkelijk zijn, óf onoplosbaar zijn middels een centraal gezag.

  Tot vóór de Grote Depressie van vorige eeuw was er nog behoorlijk wat vrije-markt denken; daarna is het richting apologetisch Keynesiaans collectivisme afgegleden. De resultaten van collectief, centraal gepland denken zien we voor ons. Meer van hetzelfde medicijn gebaseerd op hetzelfde collectivistische denken is géén oplossing maar verergert het probleem. Het is ook wel bekend als “waanzin”.

Comments are closed.