gale boetticher Het is deze week zeventig jaar geleden dat de atoombommen op Hiroshima en Nagasaki vielen. Op 6 augustus 1945 viel de bom op Hiroshima, één van de weinige steden in Japan die nog niet gebombardeerd waren. Zo’n 70.000 mensen kwamen daarbij vrijwel onmiddellijk om het leven. Een vergelijkbaar aantal overleed in de weken daarna aan de gevolgen van brandwonden, straling en vallend puin. Drie dagen na Hiroshima viel er een bom op Nagasaki, waardoor nog zeker 50.000 Japanners het leven verloren. Het totale aantal slachtoffers van de Amerikaanse atoombommen wordt op minstens 200.000 geschat, waarvan het overgrote deel uit onschuldige burgers bestond. Nooit eerder in de geschiedenis werden zoveel mensen in zo’n korte tijd vermoord, maar toch lijken de meeste Amerikanen en Europeanen de bombardementen als iets positiefs te beschouwen. De atoombommen zouden namelijk snel een einde gemaakt hebben aan een oorlog die anders nog veel meer levens zou kosten. Dat is echter niets anders dan een leugen. Het vernietigen van Hiroshima en Nagasaki was een misdaad van ongekende proporties, niets meer en niets minder.

In de zomer van 1945 waren bijna alle Japanse steden al verwoest door conventionele bombardementen. Brandbommen veranderden de houten huisjes van de Japanse bevolking in vuurzeeën. Hiroshima en Nagasaki hoorden bij de weinige steden die nog intact waren, en dus waren zij de ideale testplaatsen voor de atoombom. De twee werden op 6 en 9 augustus binnen enkele seconden volledig platgegooid. Veel kinderen verloren onmiddellijk hun ouders en grootouders. Hele schoolklassen hielden in één keer op te bestaan. Echter niet alle slachtoffers hadden een snelle dood. Veel burgers waren net niet zwaar genoeg verbrand om onmiddellijk te sterven, en moesten dus nog enkele dagen tot weken lijden voordat ook zij onder hun verwondingen bezweken. Anderen stierven onder het puin door gebrek aan voedsel en water, terwijl vaders en moeders huilend voorbij liepen op zoek naar hun kinderen. De beelden van Hiroshima en Nagasaki na de bom moeten vreselijk zijn geweest.

De Verenigde Staten hebben nooit hun excuses aangeboden voor deze gruwelijke massamoord. Vanuit het publiek is er ook weinig druk om dat in de toekomst wel te doen. De meerderheid van de Amerikanen gelooft dat de atoombommen nodig waren om een snel einde aan te maken aan de oorlog en zo nog veel meer levens te redden. De piloten van de bommenwerpers worden als helden beschouwd, en termen als ‘massamoord’ en ‘misdaad’ worden vrijwel nooit geassocieerd met Hiroshima en Nagasaki. Het Witte Huis en het leger doen er veel voor om die mythe in stand te houden, maar gelukkig weten we door het werk van eigenwijze historici en de bekentenissen van vele topmilitairen en politici nu wat de waarheid is.

Begin augustus 1945 stond Japan op het punt om te capituleren. Bijna heel het land lag in puin en de aanvoer van grondstoffen was volledig afgesneden. Fabrieken produceerden bijna niets meer en er waren tekorten aan alles, inclusief munitie. Bij iedere slag werd het Japanse leger verslagen door een Amerikaanse overmacht, en vrijwel iedereen in het land had door dat de oorlog compleet verloren was. De Amerikanen waren ervan op de hoogte dat Japan van plan was om zich over te geven. “Zijne majesteit [de Japanse keizer] wil aan de oorlog zo snel mogelijk een einde maken”, zo werd gezegd in één van de vele onderschepte Japanse berichten waaruit bleek dat de keizer en zijn regering op het punt stonden om zich over te geven. Dat was nog voordat de atoombommen gegooid werden. Er was slechts één punt dat de Japanners ervan weerhield om daadwerkelijk te capituleren, namelijk dat de Amerikanen onvoorwaardelijke overgave eisten terwijl de Japanse regering zeker wilde stellen dat de keizer mocht aanblijven. Een relatief klein punt waar de Amerikaanse president Truman makkelijk aan had kunnen voldoen.

Het bovenstaande was allerminst een geheim. Veel topofficieren in het leger van de Verenigde Staten waren sterk tegen het gebruik van de atoombom, omdat zij wisten dat Japan verslagen was en zich wilde overgeven. Zo schreef Dwight Eisenhower, de latere president, het volgende in zijn boek Mandate for Change: “Japan was al verslagen en het laten vallen van de bom was compleet onnodig. Ik dacht dat ons land de wereldopinie niet moest shockeren met het gebruik van een wapen wiens inzet niet noodzakelijk was om Amerikaanse levens te redden.” En Admiraal William Leahy, chef-staf van president Truman, zei: “Het gebruik van dit barbaarse wapen [de atoombom] op Hiroshima en Nagasaki leverde geen materiële bijdrage aan onze oorlog tegen Japan. De Japanners waren al verslagen en klaar om zich over te geven vanwege de effectieve zeeblokkade en de succesvolle bombardementen met conventionele wapens.”

President Truman negeerde echter de opinie van een groot deel van zijn legertop en gaf het bevel voor de inzet van atoombommen. Daarmee tekende hij niet alleen het doodvonnis van honderdduizenden onschuldige burgers, maar gaf hij ook het startsein voor een nucleaire wapenwedloop en het begin van de Koude Oorlog. Voor heel de wereld werd het duidelijk hoe sterk de Amerikanen waren en wie er vanaf nu de dominante macht zou zijn. Zoals we weten gaf Japan zich kort na de inzet van de atoombommen onvoorwaardelijk over, waardoor er aan de Tweede Wereldoorlog officieel een einde kwam.

Wat deed Truman echter na de overgave van Japan? Hij liet de keizer in functie, en deed daarmee precies wat de Japanners al voor de inzet van de atoombommen vroegen in ruil voor overgave. De moord op de honderdduizenden inwoners van Hiroshima en Nagasaki was kortom compleet onnodig. Het was een sadistische en wraakzuchtige actie die wellicht bedoeld was om de rest van de wereld te imponeren. Voor het beschermen van Amerikaanse soldaten was het totaal niet nodig.

Deze week herdenken veel Japanners dat zeventig jaar geleden veel van hun landgenoten omkwamen in een onnodige nucleaire tragedie. Een mooi moment voor de Amerikaanse regering om aan hen haar excuses aan te bieden voor die ramp. De redenering dat de atoombommen nodig waren om de levens van Amerikaanse soldaten te redden is niet op de waarheid gebaseerd, en nu we dat weten kunnen we de gebeurtenissen op 6 en 9 augustus 1945 noemen wat ze werkelijk waren: een misdaad tegen de mensheid. Een betere term voor deze massamoord bestaat niet.

Gale Boetticher

13 REACTIES

 1. En ook wanneer het wèl doorslaggevend zou zijn geweest in de oorlog tegen Japan, dan blijft het een oorlogsmisdaad. Er kan en mag geen reden zijn om onschuldige mensen (massaal) en zonder rechtsgang te doden. Wanneer het doel het middel heiligt, is het hek van de dam. Dit maakt een staat tot een criminele organisatie.

  Hetzelfde geldt overigens voor de (vermeende) dodelijke aanslag op Osama Bin Laden in Afghanistan. Ook hier geen rechtsgang en bovendien zonder toestemming van het land in kwestie. Elk ander land dat zo’n misdaad pleegt wordt verantwoordelijk gehouden. Niet de USA. Die is verheven boven alles en continue in staat van oorlog.

 2. de gooier/dader erkent wel hij het gedaan heeft. Hij kan ook niet anders hoor ik de lezer al denken; “de beelden zeggen genoeg.”
  Wij hier moeten de vele beelden nog eens laten zien om aan een verdachte een naam te geven.

  http://www.bbc.co.uk/news/world-asia-33755182

  en dan helemaal onder aan. Heb respect voor een volk dat zo kan denken.

 3. In hedendaagse mode-taal noem je dit “terrorisme”. Maar als de USSA de terrorist is, krijgt het een andere naam.

 4. “Een mooi moment voor de Amerikaanse regering om aan hen haar excuses aan te bieden voor die ramp.”

  Het lijkt me een onvergeeflijke zonde, waarvoor ze eeuwig mogen branden in de hel. Niks vergeven.

 5. Dat de Amerikanen dat gedaan hebben is zo dieptriest en laag bij de grond, dat excuses aanbieden bespottelijk zou klinken.

 6. Ja, ik kan het daar wel mee eens zijn al geloof ik niet dat excuses veel waard zijn.
  En dan de vraag over drones.
  Vanuit Nevada een onbemand vliegtuig naar Afghanistan (of elders) sturen en daar bommen gooien waarbij burgers vermoord worden, is dat geen misdaad tegen de mensheid?

 7. Tja, het is allemaal niet zo moeilijk. Kijk hoe de diverse Gevangen van toen Amerika hebben veroverd. Dat bestaat alleen maar uit massa moordenaars. indianen weg. Criminelen daar en hoort zegt het voort.

  Na de tweede wereld oorlog hebben ze geen enkele oorlog meer gewonnen. Alleen massa moord van mensen was hun intentie.

  Navo Nato zijn niet meer gewilde instanties die alleen nog worden onderhouden door bevriende landen die geïndoctrineerd zijn door de USA.

  USA bepaald ook het beleid in de EU. Voornamelijk chaos, mensenlevens in de toekomst. Want USA maakt de oversteek van dobber nikkers mogelijk.

  Ik heb geen hekel aan dobbernikkers, maar wel aan de USA.

 8. Ongenuanceerd stuk. Met een blik vanuit het nu. Wat hadden de Japanners niet op hun geweten. En wat een belachelijke eis om de keizer te willen houden. Waar slaat dat op. Nee, die keizer wist niet eens dat ze oorlog aan het voeren waren zeker. Wat een Amerikaans bloed is er niet gevloeid. En was het niet volkomen terecht dat Amerika Japan de oorlog verklaarde? Ze hadden zeker ook Tokio niet mogen plat bombarderen? Nee, in deze oorlog was geen maat. Ik kan me goed voorstellen dat de Amerikanen het helemaal zat waren. Wilt u de totale oorlog, nou dan je kan je hem krijgen ook.

  Ratio [9] reageerde op deze reactie.
  Bastiaan Meijer [10] reageerde op deze reactie.

 9. @Ratio [9]: Natuurlijk is elke beslissing een afweging van argumenten. Duidelijk. En achteraf, achteraf is het allemaal zo eenvoudig.

 10. Het bombardement op Dresden is nog zo’n zwarte bladzijde in de historie van ” bomber command” check eens wat Freeman Dyson daarover te zeggen heeft.

  Dan zulen we het maar niet eens hebben op moedwillige geallieerde bombardementen op Zeeland of Arnhem die de puinhopen slechts onnodig hebben verergerd.verergerd.

  Oorlog is dirty business waar helden op beide zijden te vinden zijn, maar evenzo goed de meest ontaarde psychopaten.

  Ten aanzien van het gooien van massa vernietigingswapens zijn de Internationale afspraken vrij duidelijk: a nono en helaas alleen strafbaar voor hen die dat kunnen afdwingen afdwingen.

 11. en dan hebben we het nog niet gehad over de bombardementen op bezet gebied ,dus….op bevriende landen , met ook onnoemelijk veel burger- slachtoffers
  Enkele voorbeelden ? Merelbeke + 500 doden , Mortsel + 900 doden etc. etc. !
  Toppunt was , de beoogde doelen waren nauwelijks geraakt .
  Die pas opgeleide pilootjes deden het in hun broek en gooiden de bommen maar lukraak uit , en meteen terug !
  In een oorlogsmuseum in GB zag ik de slogan , bedoeld voor piloten uit bezette gebieden : ” Strike home , strike hard ”
  De resultaten hebben we als kind aan den lijve gevoeld !
  Toegegeven ook de nazi’s waren geen doetjes

Comments are closed.