De dodo was een grote duifachtige loopvogel die leefde op het eiland Mauritius en een paar omliggende eilanden. Zijn vliegende voorouders waren heel lang geleden bij toeval op Mauritius geland waar toentertijd geen voor deze duivensoort bedreigende roofdieren leefden.

Er was daarom voor deze vogels geen echte noodzaak meer om veel energie te steken in het vliegen zodat  de soort in de loop van de tijd het vermogen om te vliegen had verloren.

Vliegen stelt een beperking aan de grootte van vogels, zwanen zijn ongeveer de zwaarste vliegende vogels en aangezien de dodo’s niet meer vlogen  konden ze aanzienlijk groter konden worden dan hun vliegende voorouders en aangezien hard weglopen van roofdieren ook niet nodig meer was werden ze log en langzaam.

Dodo’s waren het hele  verschijnsel “vijand” vergeten, dat kwamen ze immers in hun leefomgeving nooit tegen. Ze hadden er ook geen benul meer van dat je mogelijke vijanden moest herkennen, ontwijken en/of bestrijden en waren het vermogen kwijtgeraakt om zich vliegend of rennend te redden, kortom dodo’s werden sitting ducks voor het eerste de beste roofdier dat zich zou aanmelden.

Met de ontdekking van Mauritius rond 1500 verscheen dat roofdier plotseling in de wereld van de dodo: naar gemakkelijk vlees hongerende bemanningen van passerende schepen, maar de genadeklap voor de dodo’s kwam nadat Mauritius rond 1600 werd gekoloniseerd door de VOC. De kolonisten brachten nog meer vijanden voor de dodo’s mee: varkens, honden, katten, ratten en apen die de nesten van de dodo’s leegroofden. Dodo’s kregen geen tijd om te leren met vijanden om te gaan omdat ze de aanvallen zelden overleefden en zo werd de laatste dodo in 1669 waargenomen.

De gemiddelde Westerling die na de oorlog in het beschaafde Westen vrij van oorlog is opgegroeid doet mij sterk aan de dodo denken: ook deze heeft  het begrip “vijand” nooit gekend en mist daarom de behoefte en het vermogen om vijanden te herkennen en te ontwijken/bestrijden. Er sluimerde in die tijd weliswaar een koude oorlog tegen de communistische wereld maar dat voltrok zich allemaal voor wat de Westerling betreft in het schemer, men werd er persoonlijk niet door geraakt terwijl echte slachtingen en massamoorden in nietszeggende verre rare landen als Vietnam, Congo en Angola werden begaan.

Genoemde Westerling gaat er vanuit dat iedereen op aarde, van welke cultuur dan ook, net als hijzelf altijd goedaardig, goedwillend en voor rede vatbaar is en dat geldt zeker voor personen die uit niet-Westerse culturen komen want die zijn nog zo zuiver en zo dicht bij de natuur en zulks meer.

Kortom: de Westerling als menselijke dodo die ook alles en iedereen altijd blindelings vertrouwt.

De laatste 30 jaar hebben zich miljoenen figuren met een uiterst kwaadaardig gedachtengoed tussen de naïeve Westerlingen gevestigd met de duidelijke en vele malen openlijk geuite bedoeling het Westen te koloniseren om dat kwaadaardige en agressieve gedachtengoed hier dominant te maken.

We hoeven alleen maar naar de 40 landen te kijken waar dat gedachtengoed al een tijdje heerst om de onbeschrijfelijke ellende te zien die het veroorzaakt maar aangezien het de Westerling van tegenwoordig aan vermogen ontbreekt om dit te onderkennen verwelkomt deze de steeds groeiende instroom van aanhangers van dat gedachtengoed hardnekkig als een zegen en verrijking van zijn leefomgeving.

De dodo die de soeppan als een aanzienlijke verbetering van zijn leven toejuicht.

Overigens hebben de Oost-Europese volkeren wel het vermogen behouden om vijanden te herkennen, dankzij de 45-jarige vijandige communistische bezetting en houden de instroom van ongewenste figuren beter in de hand dan de West-Europeanen. .

10 REACTIES

 1. Mooi verhaal, Wladi.
  Denk je dat de “westerlingen” nog te redden zijn? Of is het lot van de Dodo’s al onherroepelijk?
  Ik heb nog steeds hoop!!!

 2. ik denk dat de Westerling over enige jaren uitgestorven raakt als je de volksstammen ziet die die lui verwelkomen en er niet genoeg van kunnen importeren. Hier in het dorp zag je 20 jaar geleden geen hoofdoekkie en nu is het normaal in het straatbeeld. Als ik ga winkelen kom ik ze gegarandeerd tegen en het worden er steeds meer en alles leeft van de uitkeringen. Kan nooit goed gaan.

  Marg00tje [8] reageerde op deze reactie.

 3. Het verhaal begon goed en interessant, en toen ging men ook hier de fout in, laatste wetenschappelijk bewijs, zegt dat de Dodo al was uitgestorven voordat de mens daar voet aan het eiland zette. Er is geen enkele beschrijving te vinden waarin mensen de Dodo omschrijven als in een echte ontmoeting tussen mens en Dodo.

  Eigenlijk weten we niet waarom de Dodo is uitgestorven, het is de missing link zeg maar in het verhaal van de Dodo.

  Wladimir van Kiel [4] reageerde op deze reactie.

 4. @M. Brandenburg [3]: ach de vergelijking met het gangbare Dodo-verhaal leek mij leuk, of het waar is of niet. En er zijn overigens genoeg voorbeelden van soorten die geïntroduceerd worden in een leefomgeving waar de inheemse soorten niet op zijn berekend en die vervolgens worden uitgeroeid. Gaat ook de genoemde westerse mens overkomen want hij ziet in wat hier binnenkomt een soort mede-Westerlingen met een ander taaltje, kleurtje en religie maar verder met dezelfde mentaliteit terwijl je hier toch echt met een brute en gewelddadige bavianencultuur te maken hebt die slechts 2 standen kent: dominant of onderdanig. Mensen die welwillend en vriendelijk zijn zoals hier gangbaar is worden als zwak gezien en dus gedomineerd.

  Naam * [6] reageerde op deze reactie.

 5. Een dappere dodo is een dode dodo. Er zijn ook minder dappere dodo’s, die doen aan struisvogelgedrag.

 6. @Wladimir van Kiel [4]:
  Het meest ‘amusant’ (niet echt eigenlijk) is het hysterische gejuich en ge-racisme in linkse kringen. Berovingen, verkrachtingen en ander wangedrag van dit soort volk en iemand anders zegt er iets van? “Rassies!!1!”

  Een tijdje geleden hoorde ik iemand linkse partijen “patientenverenigingen voor gestoorde types” noemen en ik ben het daar wel mee eens.

 7. de Libanese burgeroorlog (1975 – 1990) ging volgens de linkse media hier tussen LINKSE (=goede) moslims en RECHTSE (=slechte) christenen, ik weet dat nog goed want het sloeg nergens op, links/rechts had er helemaal niks mee te maken maar men heeft graag goede en slechte kanten voor de overzichtelijkheid. Nederlandse verhoudingen werden op Libanon geprojecteerd zodat de gemiddelde Nederlander dacht dat daar strijd woedde tussen PvdA-ers en VVD-ers, volslagen waanzin.

  ergo [9] reageerde op deze reactie.

 8. @Wladimir van Kiel [7]:
  Ook in Libanon, een christelijk land, begon de ellende met het
  toelaten van “zielige” palestijnen, uit erbarmen, zeg maar.
  Hun veelfokkerij heeft er toe geleid dat de oorspronkelijke meer-
  derheid nu (bijna ?) een minderheid is, met alle gevolgen van
  dien. Wanneer dit wordt geprojecteerd op Europa, is het slechts
  een kwestie van aftellen tot de bom barst.

 9. @Marg00tje [8]:
  Ik denk dat in een dorp, waar van Kiel kennelijk woont dit inderdaad wel te “zien” is. In de *grote* minder, maar op buurtniveau in zo’n grote stad, waar ik woon, is er echt wel een
  aardige schatting van te maken.

Comments are closed.