NachthemelGVia de samenwerking met nachthemel: Seksuele intimidatie op het werk. Op de website van vakbond FNV lezen we daarover het volgende:

“…Seksuele intimidatie op het werk. Steeds weer blijkt dat het vaker voorkomt dan je denkt en dat het tot spanningen leidt, mensen er ziek van worden of er zelfs hun baan voor opgeven. De FNV stelt seksuele intimidatie al jaren aan de orde. Door het op de overlegagenda te zetten, cao-afspraken te maken, voorlichting te geven, individuele werknemers te ondersteunen. Sinds 1994 is voorkoming van seksuele intimidatie in de ARBO-wet opgenomen. Alle sectoren en alle bedrijven, groot en klein, vallen onder de ARBO-wet en daarmee ook alle werknemers, dus niet alleen degenen in vaste dienst.

Het wordt hoog tijd dat het taboe rondom seksuele intimidatie verdwijnt. Het zijn onplezierige arbeidsomstandigheden waar wel degelijk wat aan te doen is.

Seksuele intimidatie op het werk leidt tot spanningen. De sfeer op de werkplek kan daardoor zo geladen raken dat individuele werknemers zich er in hun functioneren door belemmerd voelen, er zelfs ziek van worden of hun ontslag nemen. Iedereen, jong en oud, man en vrouw, kan er soms totaal onverwacht mee geconfronteerd worden. Seksuele intimidatie heeft alles met macht te maken...

TheMerkel

Maar hoe moeten we nu een werknemer classificeren die letterlijk, fysiek, aan al haar collegae loopt te frunniken en te plukken? Jarenlang en wereldwijd? Bovendien ten overstaan van alle camera’s van de wereld? Hoeveel werknemers in het algemeen, zullen van arbeidsomstandigheden met zulke omgangsvormen gediend zijn?

Maar wat als die werknemer nu eens de machtigste vrouw van Europa betreft? En wat zegt dat eigenlijk over collegae die zulks consistent gedrag accepteren? En vertelt dat wellicht ook iets over een organisatie die zulke omgangsvormen kennelijk tot haar bedrijfsbeleid heeft verheven? En PS: Worden zulke omgangsvormen ook van eenzame mannen geaccepteerd, gepositioneerd tussen honderden vrouwelijke collegae?

TheMerkel-2

2 REACTIES

  1. Maar wat is ‘intimidatie’ en wat is ‘sociaal gewenst’. Ik weiger in het algemeen -tijdens min of meer formele momenten- vreemden te zoenen en in het bijzonder tijdens nieuwjaarsborrels e.d.
    Dat vindt men in het algemeen niet leukm, maar ik voel er weinig voor om andermans ‘souvenirs’ over te nemen. Zoals bijvoorbeeld deze: http://news.yahoo.com/probably-herpes-says-112225594–finance.html

  2. Ik denk dat de schrijver hier een goed punt aanhaalt. Intimidatie? Ja. Stel je voor je bent werkzaam in een grote organisatie en de directeur eigenaar zoent je collega ten overstaan van alles en iedereen. Wat zegt dat dan over jouw positie? Dat zegt dat je nog veel harder moet werken, maar vooral en nadrukkelijk nog veel harder moet kruipen en dieper moet bukken voor mevrouw de directeur eigenaar. Of je vertrekt. De kus van Merkel komt mij voor als een publieke bevestiging dat je bent opgenomen in ‘the inner EU circle’, dat je jezelf, je ziel en je land hebt verkocht aan de clan. Een beetje (erg) maffia gelijkend dus.

    Maar indien de chef van de Britse binnenlandse veiligheidsdienst MI5, Andrew Parker gelijk krijgt, dan kan die kus van Merkel wel eens de doodskus betekenen voor het Europese bedrijf. (En veel belangrijker: de individuele lidstaten)

    http://nieuws.tpo.nl/2015/10/29/chef-britse-geheime-dienst-vreest-massale-aanval-isis-terorristen/

    Maar we weten dan ook precies wie tot de directe kring der capo dei capi behoorden.

Comments are closed.