belastingen-grapEen opmerkelijk bericht was te vinden op de website van de NOS. De pseudoliberalen van de VVD willen dat de belastinginspecteur crimineel geld afpakt.

Allereerst, een aangename ontboezeming van Kamerlid Van Oosten van de VVD. Hij geeft blijkbaar ruiterlijk toe dat de belastingdienst momenteel alleen eerlijk geld afpakt. Hoe heten dat soort lieden ook al weer? Oh ja, dieven… Geef ze een betrekking bij de overheid en de vos verliest wel zijn haren, maar niet zijn streken.

Vorig jaar heeft de overheid zo’n 136 miljoen euro aan crimineel geld binnengehaald en de VVD denkt dat dat meer kan worden.

Volgens de Wikipedia verwacht de overheid dat de totale rijksuitgevan in 2014 250,5 miljard euro bedragen. 136 Miljoen is daar 0,05% van maar misschien kan dit met succesvol beleid worden verdubbeld tot 0,1%. Toch een prettig idee dat, als u een uitkering van €1000 ontvangt in een maand geen twee kwartjes maar zelfs een hele euro daarvan van een crimineel afkomstig is en de rest van eerlijke burgers. Waarschijnlijk een groot deel van uzelf. Onnodig om te zeggen dat het overovergrote deel van de belasting nog steeds van eerlijke burgers zal komen.

Volgens de regeringspartij is het voor de overheid makkelijker en sneller om het geld via de belastingen binnen te halen dan via het strafrecht.

Me dunkt dat dit inderdaad het geval is. Als je ziet hoe gemakkelijk eerlijk geld kan worden afgenomen via de belastingen, waarom is dat dan zo’n probleem met crimineel verdiend geld? Dat zou toch veel gemakkelijker moeten zijn? Het zou bijna verleidelijk zijn om over crimineel geld maar gewoon belasting te heffen zoals over eerlijk verdiend geld, dan houden ze er probleemloos ongeveer de helft van over. Ik dacht nog wel dat de overheid criminaliteit moest bestrijden om dienstbaar te zijn aan eerlijke burgers maar die worden nu geplukt terwijl criminelen de dans ontspringen. Een waarheid als een melkkoe…

Volgens de VVD wordt het door de steeds verdergaande automatisering bij de Belastingdienst simpeler om vast te stellen of iemand geld heeft verdiend en is het daardoor ook makkelijker om dat in te nemen, eventueel met een boete.

Gezien de belastingontwijking die grote bedrijven en lieden van koninklijke bloede heden ten dage probleemloos uitvoeren is het allemaal blijkbaar toch zo eenvoudig niet. De brave burgers die toch zo’n 95% van de bevolking uitmaken kunnen zo inderdaad zeer gemakkelijk worden geplukt, maar ik heb zo’n donkerbruin vermoeden dat criminelen hun winsten liever uit het zicht houden. Van zowel het strafrecht als de belastingdienst.

10 REACTIES

 1. Het is alleen crimineel als de overheid haar deel niet heeft gehad.
  Dus als ze dan dat deel achteraf krijgen, zijn dan de daden ook vergeven?

 2. Als de VVD liberaal is dan ben ik een banaan. Fascistenpartij VVD bepaalt wel even wat crimineel is en gebruikt dat als excuus op je bezit ‘legaal’ af te pakken. Ik vermoed dat de ‘criminelen’ in kwestie vooral ondernemers zijn die een meningsverschil hebben met de belastinginspecteur. De pedofiele partijvriendjes zullen daar uiteraard geen last van krijgen.

 3. Het eerste wat bij me opkwam bij het lezen van die titel was: “Heh? Gaat de staat zichzelf belasten? Wat een kafkaeske toestanden.”

 4. “Als je ziet hoe gemakkelijk eerlijk geld kan worden afgenomen via de belastingen, waarom is dat dan zo’n probleem met crimineel verdiend geld?”

  Omdat een crimineel zich niet ergens hoeft te vestigen. Een eerlijk burger wil een vaste woning, alles netjes registreren, een baan, scholing voor de kinderen. Criminelen geven dat op en kan het niet schelen, waar ze verblijven of weten handige trucs om de werkelijkheid anders te laten lijken dan ze is. En mocht hij alles kwijtraken, dan begint die gewoon opnieuw. Een crimineel is natuurlijk ook veel makkelijker verdwenen naar het buitenland en een beetje Roemeen of Bulgaar zal het worst zijn, dat de Nederlandse belastingdienst de huur- en zorgtoeslag komt terughalen.

  Een beter idee is iedere crimineel standaard TBS geven en vrijlaten, als zijn criminele neigingen genezen zijn.

  MMAP [6] reageerde op deze reactie.

 5. @Vilseledd [5]: Een beter idee is iedere crimineel standaard TBS geven en vrijlaten, als zijn criminele neigingen genezen zijn.

  Helemaal mee eens. Laten we dan beginnen met alle politici, ambtenaren en criminelen met wapens zoals soldaten en politie.

  Dan is de diefstal van eerlijk geld snel voorbij en drogen de heling-kanalen naar de profiteurs van deze dieven (subsidiesponzen, uitkeringen en noem maar op) snel op.

  Dan hebben EERLIJK verdienende mensen (diegenen die iets bieden, waar een ander VRIJWILLIG voor wil betalen) vast en zeker een hoop geld over om mensen te helpen die het écht nodig hebben.

  Maar dat zult u, Vilseledd, als trouw staatsaanhanger niet snel toejuichen, is het wel?

  Vilseledd [7] reageerde op deze reactie.

 6. @MMAP [6]:

  Het was geen pleidooi voor het oprekken van het woord ‘criminelen’, want als je het zo gaat voorstellen, dan wordt het terzijde geschoven.

 7. @Hub [4]: In de ogen van de roverheid ben je dan iemand die de belastingen ontduikt. En dus ben je een crimineel. In MIJN ogen ben je dan een held. Het is immers JOUW inspanning geweest die er voor heeft gezorgd dat je geld hebt verdiend. Dan moet JIJ ook van die inspanning kunnen genieten.

Comments are closed.