Op 1 januari 2016 vervallen de gemeentelijke regels in de Jan Jan EvertsenstraatEvertsenstraat in Amsterdam West. Voor een periode van twee jaar maken die plaats voor afspraken tussen ondernemers in de straat en de omwonenden. Kortom, anarcho-kapitalisme light in de Jan Eef nadat de PvdA uit het gemeentebestuur was verdwenen.

De ondernemers, bewoners en gemeente hebben op 19 december jl. een convenant ondertekend waarin ‘de spelregels’ zijn vastgelegd. De gemeente Amsterdam noemt dit gebied ‘freezone’.  Naast de Jan Evertsenstraat zijn de Rijnstraat in Zuid en het Osdorpplein in West aangewezen als freezones.

De ondernemers in de Jan Evertsenstraat zijn overwegend positief nu het er op lijkt dat ze zelf mogen bepalen of ze een zitje voor hun winkel mogen zetten of een kopje koffie mogen aanbieden in hun winkel.

Met angst en beven lijkt de gemeente Amsterdam zijn almachtige status als Grote Beschermer, Handhaver & Regulator ietwat in te dammen. De toekomst zal leren of dit de zoveelste democratische fopspeen is of een werkelijk begin van echte deregulering.

6 REACTIES

 1. Na twee jaar zegt de gemeente: “Het was een succes, maar helaas is er geen geld meer voor.” Gemeentelijke overheden slagen er namelijk op miraculeuze wijze in tonnen uit te geven aan projecten, waar mensen zich zelf bedruipen.

 2. Ziet de gemeente in dit verhaal ook af van het heffen van gemeentelijke belastingen?

  Ik hoop dat er iets interessants uitkomt qua kruisbestuiving van bedrijven. Ook valt te hopen dat het met overleg tussen iedereen wat wordt, want in Amsterdam denkt men nog wel eens: “Als je last hebt van mijn tokkiegedrag, dan ga je maar in Drente wonen!!1!”

 3. Heb even het convenant doorgenomen. Het is de bedoeling dat er zijn minder regels en lichtere procedures komen. Wat geschrapt of verlicht wordt bepalen de partijen (buurtbewoners, ondernemers, gemeente) in onderling overleg.

  Het initiatief lijkt mooi, maar ‘free’ wordt het beslist niet voor buurtbewoners en ondernemers. Wetgeving blijft van kracht en zolang de gemeente een stem heeft inzake welk deel van de regelgeving overeind blijft, zit er de rem van het machtspel op. Er onstaat uitsluitend enige bureaucratische lastenverlichting waar dat toegestaan wordt door plaatselijke bestuurders.

  Verder meldt het convenant dat het voor 2 jaar geldt, waarna ‘in principe’ de oude regels weer van toepassing zijn. De strategiën van machthebbers enigzins kennende, lijkt dit meer op een initiatief om mensen een illusie te geven, nieuwe huurders voor winkelpanden te vinden en als er voldoende geïnvesteerd is door ondernemers de zaak terug te draaien om de investeerders als vanouds onder druk te zetten en uit te melken. Immers; politici zetten zich primair in voor bestuurlijke macht en uitmelken, niet voor het welzijn van buurbewoners en ondernemers.

  Misschien reageer ik te sceptisch en cynisch, maar – nu volgt een rant – ervaringen met overheidsdienaren hebben bij mij tot op heden geen enkel vertrouwen gewekt, behalve dan de wetenschap dat overheidsdienaren huichelaars zijn die stellen de burgerij te dienen, maar in werkelijkheid andere belangen dienen en zich daardoor te vaak als tegenstanders van burgers op te stellen.

  Orde en veiligheid; ten gunste van wie?
  Waakzaam (waarop?) en dienstbaar (aan wie?)

 4. Deregulering? Orde en veiligheid; ten gunste van wie? Waakzaam (waarop?) en dienstbaar (aan wie?)

  Ooit van VVD’ er van Aartsen gehoord? Nee, niet de kickbokser die ondernemers in elkaar mept, nee, de VVD’er die enkele jaren terug nog bijna doelbewust het graf in werd gereden door een geflipte advocate: de burgervader van Den Haag!

  Die wil nu ´Sharia assistentie´ in de Schilderswijk inroepen om de politie te ontlasten. Ik vond op TPO een aardig briefje van Jan, zo fantastisch duidelijk geformuleerd, dat ik het niet kan nalaten hier te kopiëren en plakken.

  Beste meneer Van Aartsen,

  Wat als een stel voetbalhooligans, zonder bijzondere bevoegdheden, tijdens oud en nieuw in uw Haagse Schilderswijk de politie gaan ‘helpen’ om de orde te bewaren? Of de leden van de motorclub Satudarah? Of Badr Hari en wat vrienden uit de sportschool? Of neo-nazi Constant Kusters met zijn kale kameraden? Of dat Willem Holleeder vanuit de cel even wat mannetjes naar Den Haag stuurt?

  Ik denk niet dat u het zou laten gebeuren.

  Het is daarom ongelooflijk dat u toestaat én toejuicht dat vertegenwoordigers van de salafistische as-Soennah-moskee uitgerekend dat weer gaan doen morgen.

  En als u dat niet snapt, dan moet minister van Binnenlandse Zaken Ronald Plasterk héél snel ingrijpen en u bij de koning voordragen voor ontslag. Wegens incompetentie. In normaal Nederlands: wegens kolder in de kop.

  Groet,

  JanD

  http://media.tpo.nl/column/aan-jozias-van-aartsen/

  Rob [6] reageerde op deze reactie.

 5. Alle initiatieven die de macht van de Overheid flink beperken zijn mij welkom!

 6. @Sander [4]:
  Van Aartsen snapt het heel goed maar hij is als de dood dat “zielige” salafisten iets wordt aangedaan, toch?
  Salafisten zijn toch die Moslims die er geen been in zien om niet gelovigen te vermoorden, op grond van hun versie van de Islam?
  Je zou denken dat van Aartsen iets met hen geregeld heeft.

  In ieder geval heeft Van Aartsen ook schijt aan de mening van de Kamer en het Kabinet. Dan mogen wij burgers dat vast ook hebben aan zijn bewind, nietwaar?

Comments are closed.