oranjeBij het zien van een fragment van de kersttoespraak van Koning Willem-Alexander moest ik in een flits denken aan wijlen Willem Oltmans. Hij zei ooit in een interview: “Weet je wie ze moeten analyseren? De persoon die hem heeft wijsgemaakt dat ie een prins is, die moeten ze analyseren.” Uiteraard doelend op de persoon die nu het formele staatshoofd van Nederland is.

Het bijzondere is ook nog dat een royale meerderheid van de Nederlandse bevolking dit toneelstuk accepteert en waardeert. Terwijl niemand ooit heeft kunnen kiezen voor of tegen een monarchie én voor of tegen deze koning. Willem-Alexander lijkt me een aardige en vakkundige man maar… I did not vote for him.

Het feit dat we opgezadeld zitten met dit koningshuis is te vergelijken met het idee dat de oudste zoon of dochter van Ruud Lubbers of Wim Kok automatisch én onvoorwaardelijk de volgende minister-president zou worden. Hij of zij zou dan met partner jaarlijks een onvoorwaardelijke royale uitkering krijgen. Mocht hij of zij met pensioen willen dan is het kleinkind van Ruud of Wim natuurlijk aan de beurt.

Stel dat we dit land van A tot Z helemaal opnieuw zouden kunnen inrichten. Democratie of sharia, veel of weinig belasting betalen, wel of geen NPO, etc. Zouden we dan werkelijk de keuze maken om een Russisch-Duitse familie die in Wassenaar woont op een voetstuk te zetten? “Vanaf 1 januari zijn jullie ons koningshuis!”

Met dank aan Alexander Brekelmans

13 REACTIES

 1. De Republiek der Verenigde Nederlanden telde mee op het wereldtoneel als een geduchte macht.
  Totdat het door verkeerde bondgenootschappen in elkaar zakte.
  Het Koninkrijk der Nederlanden is het lachertje op het wereldtoneel geworden, een appendix van de VS met een vingertje.
  Het KdNL wil met alles meedoen ten koste van de burgers.
  Waarom? Laat het KdNL terugkeren tot de vorm van de Republiek.
  Geen bondgenootschap van NAVO. Het KdNL doet nu trouw alles wat de VS vraagt.
  Geen lidmaatschap van de EU. Het KdNL doet trouw alles wat Brussel vraagt. Zelfs miljarden extra betalen aan bijdragen, vanwege een andere rekenmethode. De distel zet de bloemetjes buiten.
  Wat moeten we met de euro? Zalm viste in troebel water. Wat hij trots als vangst meldde, was dat de kleinste munt de cent geworden was. Dat was zijn wapenfeit.
  Laat de heer Van Amsberg maar gewoon op het toneel. Anders gaat de boulevardpers aan bloedarmoede lijden.

  Naam * [3] reageerde op deze reactie.

 2. @Bonne [1]:
  Voor het geld dat Amsberg kost, kun je betere acteurs krijgen. Betere acteurs die er meer sexy en glamourous uitzien. Daarnaast minder problemen hebben omtrent hun ‘privacy’ en meer gevoel voor humor.

 3. De steun voor de monarchie wordt voor het grootste deel bepaald door de media. Als de media ophouden er aandacht aan te besteden zakt de steun snel weg. Dat het slechts opgeklopte steun betreft volgt ook uit de ingevoerde verplichte belasting afdracht voor de monarchie. Als ingevoerd zou worden dat alleen een vrijwillige bijdrage aan de monarchie kan worden gegeven, dan zal blijken dat er maar heel weinig mensen deze de kosten waard vinden. Dat kan worden opgemaakt uit het feit dat bijna alle collectes worden gehouden voor de nooddruftige medemens of iets waar de gulle gever zelf gebruik van kan maken. Elke monarch zal het daar ongetwijfeld mee oneens zijn. Het zou van zelfrespect getuigen zei laatst iemand tegen me als onze monarch in zijn volgende voorgelezen troonrede toch eens een zinnetje zelf zou toevoegen waarin hij dit, voortaan uitsluitend een vrijwillige bijdrage, zou voorstellen.

  De in veel opzichten geprivilegieerde behandeling van de leden van een monarchie is in strijd met de Universele rechten van de mens op gelijke behandeling. Het bestaan van een monarchie is bovendien schadelijk voor de maatschappelijke ontwikkeling van de bevolking. Een welvarende samenleving is alleen mogelijk als zoveel mogelijk mensen hun eigen individuele sociale beslissingen nemen en kunnen nemen over die maatschappij. Een monarchie ondersteunt een denkbeeld dat het tegendeel daarvan is: Mensen zijn ongelijk in waarde en je moet je daarbij neerleggen dat anderen voor jou bepalen en bedenken wat er moet gebeuren. Het stimuleert normatief onnadenkend volggedrag: Je weet niet of die anderen deskundig zijn of in jouw belang handelen, maar ze zeggen dat nu eenmaal van zichzelf of doen alsof, dus neem ik het maar aan. De geschiedenis laat zien tot welke door mensen veroorzaakte grootschalige rampen dit soort volggedrag indien sterk verspreid kan leiden.

  Laatst kwam iemand met een originele suggestie. Laten we de monarch elk jaar door een eerlijke notaris uit het telefoonboek of het gemeentelijk basisregister trekken. Dus elk jaar een nieuwe. Wie Prins carnaval wordt is toch ook niet erfelijk bepaald? En dan heeft iedereen wel gelijke kansen. Als je nou toch zo’n koninklijk etiket op je samenleving wil plakken…
  Laten de media die Zwarte Piet, een culturele uiting van ‘het volk’, ineens mogelijk racistisch vonden daar nou eens in voorop gaan. Of zijn de mensen die daar werken al veel te veel geïnfecteerd met die volggedrag veroorzakende mede door henzelf voorgehouden normen? Zo van volksgedrag mag je beschimpen, maar een monarchie stel je niet ter discussie. En zeker geen ingrijpende concrete wijzigingsvoorstellen zelf daarover aan het volk voorstellen. Nee, dat zou dan eerst vanuit hoge politieke kringen moeten komen. Misschien de monarch zelf wel. Nee, het koningshuis staat boven je!

  Toch is er wel een opening. Mensen die voor een republiek zijn en mensen die leden van het koninklijk huis beledigen en daarvoor absurd hoge straffen kregen of dreigden te krijgen hebben media aandacht gekregen. Maar mensen die alleen maar anderen beledigen zijn niet opbouwend. En roepen om een republiek als het andere uiterste kun je weer als politiek ongevaarlijk weg zetten. De media moeten het aandurven om het niveau van de discussie omhoog te brengen. Maar ja, deze bedrijfstak heeft daarvoor ook veel te weinig bekwaam personeel aangetrokken.

 4. @Andre [4]:

  Beste Andre ; ga hier maar niet op in , gedane zaken nemen geen keer , maar zaken die nog gedaan moeten worden …….zouden nog , met de nodige aandacht , kunnen keren.

 5. De nepkoning van nu is een aftreksel van zijn moeder,oma en overgrootmoeder.
  Deze drie vrouwen waren al niet meer afstammelingen van de Oranje’s.
  Het is begonnen met Wilhelmina,die een dochter was van Emma en haar boekhouder omdat haar man Willlem 111(1871-1890) en 61 jaar oud toen ze trouwden,onvruchtbaar was vanwege syfilis.
  Dit leugenachtig sprookje gaat door dankzij de elite en de Media.Kijk op jacobusderoma.blogspot.nl

  ir Jacob bogers [11] reageerde op deze reactie.

 6. In 1672 is Nederland (de Republiek) door Duitsland, Engeland en Frankrijk tegelijk aangevallen, de Engelse vloot werd compleet vernietigd, het Duitse leger werd in de pan gehakt, maar de Zuidelijke katholieke provincies vol met rancune en haat voor het succes voor Zeeland en Amsterdam hebben de Republiek verraden het Franse leger geholpen de overtocht te maken over de waterlinie.

  Konigsgezindheid zie nog vooral bij de wat authoritair lievende zuiderburen! Geen wonder dat de socialisten het in Braband heel goed doen!

 7. @Lucie [7]:

  Prinse Willem 2 heeft geen kinderen gehad, dus de Willem van Oranje lijn is feitelijk in de 17e eeuw afgestorven.

 8. Kwestie van Programmering. Vanaf de kleutertijd worden de meeste Nederlanders overspoeld met allerlei verborgen boodschappen dat de “Adel” heel bijzondere mensen zijn.
  Disney , Sesamstraat (er moet wel een Autist in hé) , Star Wars , je kunt het zo gek niet bedenken of het zit vol propaganda dat prinsen en prinsessen heel bijzonder zijn.
  Helaas vragen simpele lieden zich nooit af van wie deze lui dan afstammen , wie was dan die allereerste bijzondere mens , die zo bijzonder was dat al zijn nakomelingen dat ook automatisch zouden zijn ?
  Een crimineel natuurlijk. Alleen een crimineel kan zoiets verzinnen , maar dat snappen de meesten niet. Helaas.

  Bonne [13] reageerde op deze reactie.

 9. @Bram Volkers [12]:
  Sprookjes werden werkelijkheid.
  Van roofridder en kaperkapitein tot hooggeplaatste…..
  Een arme die uit honger een brood steelt is een dief.
  Iemand die een vervoersmaatschappij op slinkse wijze verwerft is een gevierd zakenman.
  Het gaat er niet om wat je bent, maar wat de mensen denken wat je bent.

Comments are closed.