Vrijspreker: De beste wensen voor het nieuwe jaar.

Opperdienaar: Dankjewel, insgelijks. 666+666+666+6+6+6=2016 Het belooft een mooi jaar te worden.

Vrijspreker: Nog wat interessants meegemaakt?

Opperdienaar: Ik ben op de valreep van het oude jaar nog even naar de film ‘Star Wars, The force awakens’ geweest. Het gaat over de strijd van een groep rebellen tegen een totalitair regime, goed tegen kwaad.

Vrijspreker: Zijn goed en kwaad correct weergegeven?

Opperdienaar: Het valt me op dat de slechteriken, zoals zo vaak, gemodelleerd zijn op het nazi regime. Vlak voordat de opperschurk de planeten van de Republiek opblaast, geeft hij een speech waarin hij verbeten schreeuwt zoals de man met het snorretje. Dit terwijl hij verheven op een podium staat, neerkijkend op een plein met regimenten geüniformeerde en geanonimiseerde soldaten onder banieren.

 

The-Force-Awakens-New-image

Vrijspreker: Dat maakt het wat moeilijk voor de onderdaan om de moderne fascist met glimlach te herkennen.

Opperdienaar: Om het wat gemakkelijker te maken gaf het witte huis daarom de volgende persconferentie.

obama_stormtroopers-800x430

 

Vrijspreker: Verraden ze zichzelf niet op die manier?

Opperdienaar: Het is een vriendelijk empire dit keer, want de man schreeuwt niet met een verkrampt gezicht. Kijk eens wat een glimlach. Het valt me telkens weer op hoe belangrijk rolmodellen zijn. Ook in Star Wars zijn er mensen die eieren voor hun geld kiezen geconfronteerd met de overmacht van het empire.

Zo zag ik op nieuwjaarsavond 2 agenten het fietspad hier blokkeren met gespreide benen. Twee dagen later staan er 3 jongetjes van een jaar of 10 met gespreide benen op diezelfde plaats op het fietspad. Eén zwaait er met een tak. Ze blokkeren de weg en roepen naar een voorbijganger om geld. Kinderen imiteren gedrag van volwassenen met ongekende precisie, speciaal mensen met macht en aanzien. Ze zijn zo geëvolueerd om hun ouders te imiteren, maar uiteindelijk werkt het bij elk groot gezicht dat voor hun ogen zweeft. Een gezicht op een enorme flat screen of poster, een banier, een standbeeld het maakt niet uit.

north-koreans-bow-before-the-statues-of-kim-il-sung-left-and-kim-jong-il-on-mansu-hill-in-the-capital-of-pyongyang-in-this-2012-photo

 

Worden we niet weer allemaal kinderen onder zo’n groot standbeeld met zo’n groot hoofd? Klaar om gehoorzaam te zijn aan de vader des vaderlands, die voorkomt dat we onszelf stomme dingen aandoen? Om ons te beschermen tegen onszelf?

Vrijspreker: Dus met grote flat screens wordt de kans op een totalitair regime alleen maar groter.

Opperdienaar: Bij 55″ schermen is een totalitair regime bijna gegarandeerd ja. Met zo’n enorme nieuwslezer voor je neus wil je wel gehoorzamen. Er is echter een raar verschijnsel dat de rolmodellen in Noord Korea heel duidelijk zijn. De onderdaan is een minkukel vergeleken bij de superieure leider.

 

kim-jong-unkim_the_scientistkim_looking_at_delicious_food

 

 

Maar in het westen is echter iets vreemds aan de gang. De westerse onderdaan is niet zwart genoeg, niet vrouw genoeg, niet transseksueel genoeg, niet multi cultureel en multi seksueel genoeg. De onderdaan heeft een stel onmogelijke rolmodellen, gedoemd om een teleurstelling te blijven. Desondanks proberen sommigen het heldhaftig.

 

Caitlin Jenner probeert bijvoorbeeld vrouw te zijn en wordt zelfs vrouw van het jaar 2015, terwijl hij nog niet eens een jaar vrouw is.

caitlin-jenner-media-strategy

Rachel Dolezal probeert zwart te zijn en schopt het zelfs even tot voorzitter van de National Association for the Advancement of Colored People.

Rachel-Dolezal-hair

 

Conchita Wurst probeert, ja wat probeert die eigenlijk

 

Conchita-Wurst-2

Er zijn ook een aantal mensen die door middel van aanslagen/moord hun politieke doelen vooruit proberen te helpen.

Paris-Attacks-121

Ook zij hebben natuurlijk hun rolmodellen van overheid en media. Gebombardeerd met helden die met geweld de zaak helpen.
Gaddafi_Killed

Geen van de uitvoerders is zich bewust van de rol die ze spelen, ze imiteren alleen wat als goed wordt gepropageerd.

3 REACTIES

Comments are closed.