kat met kroon en scepterEr was eens een koning die wilde gaan vissen. Hij ontbood de koninklijke weervoorspeller om het weer voor de volgende dagen te voorspellen. De weerman verzekerde hem dat er zeker geen regen zou vallen. Dus gingen de koning en de koningin vissen.

Onderweg ontmoetten ze een boer met zijn ezel. De boer zei: “Uwe Hoogheid, U zou beter terugkeren naar Uw paleis want dra zal er een aanzienlijke hoeveelheid regen vallen.”

De koning was beleefd en terughoudend en antwoordde: “Ik heb een zeer gewaardeerde paleisvoorspeller die hoog opgeleid is en bovendien jarenlange ervaring heeft. Ik betaal hem een hoog loon. Hij gaf me een heel andere voorspelling. Ik vertrouw hem en dus zal ik niet terugkeren.”

En dus ging de koning verder naar het meer. Maar een korte tijd later viel er een verschrikkelijke hoeveelheid regen. De koning en de koningin waren doorweekt en hun gevolg gniffelde om hen in zo’n beschamende toestand te zien. Woedend keerde de koning terug naar het paleis en beval de Koninklijke weervoorspeller te ontslaan. Dan liet hij de boer naar zijn paleis komen en bood hem de prestigieuze en dik betaalde baan van weervoorspeller aan. De boer zei: “Uwe Hoogheid, Ik weet niets over weer voorspellen. Ik krijg mijn informatie van mijn ezel. Hoe meer de oren van mijn ezel hangen, hoe harder het gaat regenen.”

Dus gaf de koning de baan van weervoorspeller aan de ezel.

Vanaf toen begon het gebruik om bij de overheid ezels aan te stellen en hen de hoogste en invloedrijkste posities te laten bezetten. En deze gewoonte is sindsdien blijven bestaan…

3 REACTIES

  1. Daarna krijg je een ezel als koning. Die zit dat de hele dag te vreten en te schijten en je hebt er minder last van dan van het exemplaar dat er nu zit. Lijkt mij een mooie ruil.

Comments are closed.