Vrijspreker: Het ondenkbare is gebeurd, er is een vazalstaat die waarschijnlijk de EU gaat verlaten.

Opperdienaar: Het schip van het Verenigd koninkrijk gaat de haven van de EU verlaten. Nogal ironisch dat 2 passagiers op dat schip, de Schotten en de Noord Ieren graag in de EU wilden blijven, maar dat nog niet zo lang geleden de meerderheid van de Schotten stemden om op het schip van het verenigd koninkrijk te blijven. De zaak lijkt een beetje uit elkaar getrokken te worden. Het doet sterk denken aan de metafoor voor democratie uit het boek “De democratie voorbij” door Frank Karsten en Karel Beckman. De samenleving is als een bus waar alle passagiers moeten stemmen over de eindbestemming en de chauffeur naar de meerderheid luistert. Dit zorgt dat vele passagiers niet uitkomen waar ze naar toe willen. Dit zorgt voor vele spanningen.

Vrijspreker: De experts waarschuwen voor economisch armageddon bij het uittreden van het VK uit de EU.

Opperdienaar: Welke experts?

Vrijspreker: British Treasury, Bank of England (centrale bank), OECD, IMF, Natinonal institute of economic and social research, PriceWaterhouseCoopers, Oxford Economics, Centre for Economic Performance voorspelden allemaal dat het slecht zou zijn voor het verenigd koninkrijk, om de vereniging met nog meer koninkrijken in het Brusselse keizerrijk te verbreken.

Opperdienaar: Tja experts, het lijkt dat mensen er een beetje genoeg van hebben. Het vlaggetje van het VK gaat 1 stapje omlaag in een eigen gebiedje.

Ven-diagram-eu

 

De onderdaan vraagt zich kennelijk direct af: Wiens experts? Vroeger was het genoeg om te benadrukken dat de koning door God was aangesteld en dit te verifiëren bij een sjamaan of priester die dat direct aan God vroeg. Aan die experts begon de onderdaan te twijfelen na Galileo. Tegenwoordig wordt een mandaat aan de meerderheid van de onderdanen gevraagd, die dan druk bespeeld worden door wetenschappelijk experts ipv sjamanen met bovennatuurlijke connecties. Maar de onderdaan is na de economische crises van de dot com bubbel, de huizencrisis van 2008 die geen expert aan zag komen en de schulden crisis (we krijgen het geld met rente terug uit Griekenland) een beetje uitgekeken op experts. Hij is niet meer zo onder de indruk van de beschuldiging dat hij een malloot is als hij niet naar Paul Krugman luistert. Onderdanen vermoeden dezelfde niet geheel onafhankelijke kijk van de experts als van de priester die ze vertelde dat hun heerser door god was aangesteld.

Dit had de onderdaan al eerder kunnen weten en hij moest een aantal keer zijn neus stoten aan de expert voordat hij doorhad dat hij bij de neus genomen werd. Een goed boek hier over is ‘when genius fails‘ door Roger Lowenstein. Het gaat over een hedge fund genaamd Long Term Capital Management. Die hadden 2 nobelprijswinnaars economie in dienst. Met zoveel experts, stroomde het geld binnen. Wat kon daar nu mis gaan?

Maar uiteindelijk moesten ze gered worden door het geweldsmonopolie met de geldpers onder leiding van Greenspan, omdat LTCM anders het hele economische systeem te gronde zou richten. De belastingbetaler moest natuurlijk de rekening betalen.

Het wordt in het boek vergeleken met het oprapen van kwartjes voor een stoomwals. Het kan een tijd goed gaan, totdat het ernstig fout gaat.

Steam Roller

bubbles

 

 

Vrijspreker: Maar als de onderdaan de experts betaald door zijn heerser niet meer vertrouwt, hoe houdt een heerser dan de macht?

Opperdienaar: Dat is inderdaad moeilijk. Ik sluit even uit dat de onderdaan zelf gaat nadenken. Wie moet hij nog vertrouwen? Een weg terug naar de priesters lijkt me ondoenlijk, dictatuur gaat ook niet lukken. Ik denk dat er maar 1 weg vooruit is.

Vrijspreker: De lezer is vast benieuwd

Opperdienaar: De objectiviteit van de experts is verloren, zelfs de wetenschap is besmet geraakt. Religie komt zeker niet meer terug. De onderdaan valt alleen nog te overtuigen door de meest objectieve stem die je maar kunt bedenken: een computer stem. Denk aan een groot rack met knipperende lampjes en een robot stem die zegt: “De hypotheekrente aftrek moet worden afgeschaft. Dat is het beste” Wie durft dat nu nog in twijfel te trekken? Nu al wordt als verklaring vaak de ‘computer glitch’ aangevoerd als er iets mis gaat. Verdwenen emails, telefoongesprekken of fotorolletjes, haperende pin automaten, zodra de journalist ‘computer glitch’ hoort, is zijn artikel af. Als de glitch kan dienen als excuustruus, waarom kan de Watson computer niet als bron van autoriteit? Zelfs Milton Friedman wilde al een computer om het monetaire beleid te bepalen.

Misschien nog mooier een computer van buitenaardse wezens op een andere planeet. Dat zou een mooie fusie tussen de religies van staat en opperwezen zijn. Natuurlijk belangrijk wie de luidspreker controleert waardoor deze buitenaardse computer ons van zijn maatregelen op de hoogte brengt.

 

23 REACTIES

 1. Het is jammer dat zijn werk niet in het nederlands vertaald is/wordt.
  Ik heb het over het levenswerk van Jacque Fresco.
  Deze nu 100 jarige man heeft zijn leven lang gewerkt aan het bedenken en oplossen van zoveel mogelijke globale problemen waar de mensheid tegen aan loopt.
  Het is niet voor niets dat zijn werk wordt verzwegen, zelfs het alternatieve internet besteed er geen tijd aan.
  Gelukkig dat als je zijn naam in een zoekmachine typt dat zijn werk nog wel te voorschijn komt.

  En nee ook de filosofie van Jacque is niet perfect, maar wel een heeeeeel stuk beter dan wat we vandaag de dag hebben.

  Direct naar zijn site http://www.thevenusproject.com

  Nico [2] reageerde op deze reactie.

 2. @raymond [1]: Het viel me op dat de naam van Fresco verbonden is het aan Venus project.

  Uit het verhaal van Opperdienaar kun je opmaken dat mensen allerlei manieren vinden om maar niet zelf na te denken en om zelf maar geen verantwoordelijkheid te nemen. Werknemers laten dat liefst aan hun chef of organisatie over, burgers aan overheidsdienaren, overheidsmachine of staatshoofd. Denk aan de ‘Milgram obedience study’.

  Onder het artikel van Ratio, Verdeel en heerst, merkte ik op dat het een goede zaak is om het spreekwoordelijk bandje terug te spoelen. Daarmee bedoelde ik:
  Terug naar de situatie vóór de twistappel van de Romeinse goden die later de Trojaanse oorlog veroorzaakte.
  Terug naar de situatie voor de appel van Adam en Eva.
  De man (Mars, god van de oorlog) terug naar de vrouw (Venus, godin van de liefde).

  John Keats, een dichter uit de tijd van de Romantiek, ‘zag’ het antwoord voor vele problemen. Hij noemde het Adam’s droom: “Hij werd wakker en het antwoord staarde hem in het gezicht”.

  Het probleem van mannen is dat ze net als Adam niet compleet zijn. Een rib (morele gedragsnorm, besef van een natuurwet) is uit hen weggenomen. Die zit in de vrouw.
  Een noodzakelijke stap in de ontwikkeling van de mens is het bandje verder terugspoelen en de man (Adam) fuseren met zijn vrouw (Eva), iets anders dan als een paar schoenen naast elkaar en langs elkaar heen leven.
  Dan weer wat verder terugspoelen en samen goed nadenken, mogelijkheden die in de menselijke natuur zitten benutten en verantwoordelijkheden nemen.

  Een mens zou denken dat hij door het bandje terug te spoelen in Chaos zou vervallen. Niets is minder waar. Ordo ab chao. Uit chaos ontstaat door doelgerichte inspanningen (een nieuwe) orde.

  Mensen hebben in de loop van de geschiedenis diverse malen een nieuwe orde geschapen. De vraag is echter wat men dan schept. Een hel op aarde of een paradijs op aarde? Verdeeldheid of saamhorigheid?

  peter [7] reageerde op deze reactie.

 3. De weg naar een een leven als waardige soeverein verloopt ons inziens via een fusie tussen man en vrouw.
  Een geslaagde fusie werkt aanstekelijk. Anderen kunnen dat ook doen. Denk aan een sneeuwbaleffect.

  Dat sneeuwbaleffect is wat Vrijspreker kennelijk beoogt: Een context waarin zoveel mogelijk medemensen soeverein zijn: elk met de vrijheid om zijn leven te leiden zoals hij zelf wil, zolang hij datzelfde recht van ieder ander respecteert. (herformulering van de tekst rechtsboven op deze website).

 4. Ter leering ende vermack: Weet iemand wat een genie is? Zo dat nog niet het geval is, iets wat ik schreef toen we in een islamitisch land woonden. Ieder mens kan een genie worden!!!!

  Op een dag zei een Arabier tegen me: “Je bent een jinn!”. Van jinn komen de woorden genie en genius, in Europa ook wel bekend van de geest in de wonderlamp. Voor een jinn is alles mogelijk. Hij is in staat om de wensen van anderen te vervullen, het verlangen van het hart van anderen werkelijkheid te laten worden. Ik moest deze man terugbrengen naar de realiteit en zei: “Ik ben man net zoals jij. Ook jij kunt als een jinn worden. Wil je dat?”.

 5. @pcrs [5]: Interessant artikel, herkenbaar verschijnsel.

  Het werkt echter twee kanten op. De Arabier die ik tegenkwam had de neiging ons op een voetstuk te zetten, te vergoddelijken. Als reactie wezen we hem een weg. Maar daar moest hij wel wat voor doen. Kennis vergaren, vaardigheden ontwikkelen. In een (politiek) repressieve context was dat voor hem een brug te ver.
  Deze man stond later huilend voor onze deur. Bang voor de wet. Omdat daar kennelijk een omgekeerde bewijslast geldt. En da’s behoorlijk lastig als er valse beschuldigingen komen en iemand de bak indraait als hij zijn onschuld niet kan bewijzen. Hij heeft er helaas voor gekozen weg te vluchten.

  Ghandi zei: “Be the change you want to see in the world.”
  Het gaat er niet zozeer om wat je kunt, maar wie je bent.
  Wie je bent is een tussenstand. De hamvraag is wie je wilt worden.

  Bij een gestagneerde ontwikkeling rijst (voor mij) de vraag of die ontwikkeling weer op gang gebracht kan worden.
  – Sommigen gedragen zich dom, worden als idioten beschouwd en blijven domme dingen doen die het vooroordeel bevestigen. Geen intellectuele ontwikkeling (training IQ).
  – Anderen gedragen zich intellectueel en slim, maar missen het menselijke aspect waar kille machinerie van komt. Geen emotionele ontwikkeling (training EQ).

  Het gaat erom welke ‘geest er in de fles zit’. Sommige mensen moeten als het ware ontkurkt en bevrijdt worden. Anderen blijven liefst in de fles zitten, de voorspelbare en ‘veilige’ omgeving (totdat iemand de fles kapot gooit).

 6. @peter [7]: Da’s een uitstekende strategie voor onkruid. Uit ervaring weet ik ook dat je onkruid zorgvuldig moet wieden zodat er geen zaadjes verspreiden (anders schiet onkruid overal weer op) en zowel wortel, tak als zaadjes het best kunt verbranden.

  Onkruid is een oude metafoor voor schadelijke denkwijzen (bijv. in de Bijbel). Tegenwoordig vervult ook een virus die rol: Het Engelse woord voor virus – influenza – komt van het Italiaanse woord influentia, wat invloed betekent.

 7. @peter [10]: Precies, is het je niet opgevallen dat al dat heerlijke satirische vermaak van vroeger op TV stapsgewijs allemaal de nek omgedraaid is, of laat ik het wat beschaafder zeggen: van de buis is verdwenen.
  Ook cabaretiers zijn tegenwoordig zo zoetsappig als wat of ze moeten verplicht over onderwerpen praten die de ‘verdeel en heers agenda’ dienen.

  En alle overige kritische mensen worden weggezet als gedragsgestoord.

  “And nobody seems to notice and nobody seems to care”
  – George Carlin

  BSN [13] reageerde op deze reactie.

 8. @Limon & Nada [12]:

  “Ook cabaretiers zijn tegenwoordig zo zoetsappig als wat of ze moeten verplicht over onderwerpen praten die de ‘verdeel en heers agenda’ dienen.”

  Dat is nog nooit anders geweest tijdens ons leven, niet alleen tegenwoordig. En dat heerlijke satirische vermaak van vroeger op de jewtube koos de onderwerpen en personen wel heel selectief. Er is één verschil met vroeger, de felheid en frequentie ervan neemt schrikbarend toe. Van het ridiculiseren van alles wat goed is dus, in dienst van het multi-etnische multi-culturele multi-genderbendertransseksuelen multi seksueel georienteerde Bolsvevik paradijs brought to you by the same perverted bunch that destroyed those evil Nadzees, hallelujah!! eehrmm mazeltov bedoel ik 🙂

  Limon & Nada [14] reageerde op deze reactie.

 9. @BSN [13]: Nou, wat dacht je van al die satire rond het koninklijk huis. ALLE satirische programma’s zijn überhaupt sinds een jaar of 3 geheel verdwenen van de beeldbuis.

  Of Theo Maassen die zoet wordt gehouden met een baantje als TV presentator, maar echt op de bühne laten ze hem niet meer.

  Wij mensen mogen namelijk niet meer kritisch denken. Of nou ja, wij mogen alleen maar dátgene denken dat de gevestigde orde wil dat wij denken.

  https://www.youtube.com/watch?v=zuCbP9Hv5bI

  BSN [19] reageerde op deze reactie.

 10. @pcrs [11]:

  Ook mensen die hun eigen geld inzetten zien (economisch) weinig in Brexit. De koers van hun munt daalde meteen. Het is dus geen staatsconspiracy….

  Vrijheid is trouwens goed ongeacht de economische impact. Dus wat dat betreft maakt het ook niet uit wat de impact van Brexit precies is.

 11. @pcrs [11]: Over falende genieën gesproken… heb ik nog wat inspiratie voor je.

  Vervang het woord overheidsmachine voor regeerindustrie en het woord zorgindustrie voor gezondheidsindustrie.
  Overeenkomsten tussen gezondheids- en regeerindustrie:
  – Geheimhoudingsplicht
  – Verplichte premie
  – Machtsverhouding en afhankelijkheidsrelatie
  – Economisch belang (werkgelegenheid en winst) om aandoeningen te verzinnen, te veroorzaken en in stand te houden
  – Medicijn soms erger dan de kwaal; iemand moet en zal van al dan niet denkbeeldige aandoening genezen, ook al sterft hij door bijwerkingen
  – Remedie aandoeningen: Synthetische medicijnen met bijwerkingen, operaties die ook gezonde delen beschadigen en daar littekens achterlaten, bestraling met vuile energie
  – Dwangopnames en dwangvoeding
  – Ontslag c.q. invrijheidstelling nooit op eigen intiatief maar na toestemming behandelend ‘genie’

  pcrs [22] reageerde op deze reactie.

 12. Hier nog een paar overeenkomsten:

  – Deze ‘genieën’ houden hun kennis liefst voor zichzelf en delen deze vooral met de eigen beroepsgroep. Het monopolie op kennis betekent namelijk inkomsten. Spreekwoorden waar het woord goud in voorkomt gaan niet alleen over mensen die lieve woorden spreken, maar ook over zwijgzaamheid, schulden en winstbejag – http://www.woorden.org/spreekwoord.php?woord=goud
  – Medische en bestuurlijke fouten die door deze ‘genieën’ gemaakt worden, worden binnenskamers gehouden middels een cordon dat haar gelederen sluitp. Bewijsmateriaal en relevante contextuele informatie heeft de neiging op mysterieuze wijze uit de archieven te verdwijnen
  – Wie behandelmethoden of instrumenten bekritiseert wordt als een sociale kanker behandelt; er wordt vuile straling in de vorm van lawfare en juridische bureaucratie over hem uitgestort
  – Er wordt lacherig gedaan over natuurlijke behandelmethoden, ten gunste van erkende en gereguleerde behandelmethoden
  – De markt voor natuurlijke medicijnen wordt zodanig gereguleerd dat het moeilijk is om het juiste medicijn te bepalen en te bemachtigen. Het liefst verbiedt men middels wetgeving te reppen over de geneeskrachtige werking ervan

  • Het resource based economie van Jacque Fresco, is gebaseerd op een samenleving (globaal) zonder geld, zelfs zonder bezittingen.
   Je bezit niets (ook geen zorgen daarvan) maar wel overal toegang tot (wauw).
   Geen patenten, maar dus overal toegang tot, niets geen geheimen dus.
   Als je weet ik veel wat wilt, dan is dat veel en veel makkelijker haalbaar en bereikbaar dan nu.
   Religie, zal op den duur (waarschijnlijk) uitsterven, simpel omdat dat niet in een vrije samenleving past.
   Oorlog zal ook verdwijnen, simpel waarover moet je oorlog voeren als alles v/d mensheid is, ipv het elitaire clubje van wie het nu is.
   In zijn samenleving kan je (als je dat wilt) werken met alle kennis wat beschikbaar is.
   Ik kan me (met mijn beperkte denkvermogen) geen mooiere samenleving voorstellen…..

   Nico [20] reageerde op deze reactie.

 13. @Limon & Nada [14]:

  Ik bedoel ook niet noodzakelijk op de jewtube, maar via elke brainwash outlet. Bovendien kan ik dit ook niet beoordelen aangezien ik al jaren geen jewtube aansluiting meer heb, iets wat ik overigens iedereen aanraad.

  Ik weet niet hoe jij Theo Maassen ziet maar hij is wel heel erg pro evil empire hoor. Dat moet ook wel want dan wordt je een carriere gegund, anders niet.

 14. @raymond [18]: Je beschrijft eigenlijk een transitie

  van eliteclubjes die kennis en middelen voor zichzelf houden vs. onwetenden die dom en gebrekkig gehouden worden

  naar één wereld en één mensheid (Black Eyed Peas: “where is the love?”)

  wat eigenlijk het idee is achter de Big Chrunch en het einde van de Bijbel (Openbaringen)

  Best interessant hoe je met totaal verschillende woorden en beelden feitelijk één en hetzelfde concept kunt beschrijven.

  raymond [21] reageerde op deze reactie.

  • @Nico [20]: Tja
   Voor zover ik het zie is het èèn wereld, en èèn mensheid toch?
   Het enige verschil is de plek waar je geboren bent, en de daar bijbehorende conditionering.

   Waarom zou je, waar je ook geboren bent, moeten toestaan, dat andere (elite) in extreme maten bepalen hoe jij mag/moet leven?

   Ik vind, zolang je voldoende moraal in je donder hebt, je dit zelf moet kunnen bepalen.
   Als je moralistisch botst met wie dan ook, kan in een vrije wereld de vrije individu(en) hier moreel op reageren, nu niet.

   Zoals ik het zie, komt dit ongeveer overeen met de boodschap die Jacque Fresco bedoeld.

   Nico [23] reageerde op deze reactie.

Comments are closed.