Ayn RandAtlas Shrugged is het meesterwerk van Ayn Rand. Op de voeten gevolgd door the Fountainhead. Beide boeken staan in mijn boekenkast, evenals de Nederlandse vertalingen. Ik vind ze onverteerbaar. En ik ben niet de enige. Soms echter lacht het geluk je toe.

Het was een fantastische zomerdag. Te mooi om niet te gaan fietsen. In een boerendorpje in het groene hart kwam ik een weggeef boekenkast tegen. Met daarin de vertaling van de eerst verschenen roman van Ayn Rand. De roman die genegeerd wordt. Een dun boekje, overgeleverd aan de elementen en op zoek naar een warme boekenkast. Ik las het die avond in een uurtje uit. Handzaam formaat, 96 pagina’s. Vlot geschreven.

Waarom negeren we toch dit boekje, “Anthem”. (download). Is het omdat dit een Orwelliaans science fiction verhaal is, een schrijfstijl die uit de gratie is geraakt? Het gaat over een tot primitieve staat vervallen collectivistische samenleving met grote armoede. Hoogtepunt van techniek is de kaars. Individualiteit is streng verboden.

Negeren we dit boekje het omdat het een novelle is? En geschreven is in simpel Engels. Ik weet het niet.

Ik vermoed echter dat de flirt met mystiek hard core Randianen afschrikt. Wat moet men met beeldspraken op de weg van het leven? Een boek dat een zoektocht is naar het woord “ik”? Met zinnen als “Onze benen waren wijzer geweest en hadden ons tegen onze wil naar het Onherbergzame Bos gedragen“. Met beeldspraken die ik nog niet allemaal heb ontdekt. Verwijzingen naar een scheiding van lichaam en geest.

Een zin als “And the drops of water falling from their hands, as they raised the water to their lips, were like sparks of fire in the sun” of deze zinnen “The fires smolder as a crown of jewels around us, and smoke stands still in the air, in columns made blue by the moonlight. We sleep together in the midst of the ring, the arms of the Golden One around us, their head upon our breast” zullen ook niet geassocieerd worden met de latere Ayn Rand.

Ondanks, of juist dankzij deze tekortkomingen, is het een zeer toegankelijk boekje. Een maatschappij die eigen verantwoording ontkent, zal vervallen. Er ontstaat een verstikkende dogmatiek. Die het individu steeds verder moet en zal ontkennen. Het enige individuele dat zal overblijven is je BSN nummer.

Als het collectief belangrijker is dan het individu, verliest het individu zijn menselijkheid. De uniekheid van iemand wordt ontkend, want iedere verwijzing naar uniekheid bevestigt het bestaan van het individu. En ontkracht daarmee de kracht van het collectief. Vandaar dat het verboden woord, het woord dat in het boek gezocht wordt, het woord “ik” is. En voordat men voor de spiegel heeft gestaan, spreken de individuen slechts in plurale majestatis. Er is alleen “wij”.

Je zou hier zelfs een wellicht onbedoelde link in kunnen zien naar vrijmetselarij, waar de hoogste rechter iemands spiegelbeeld is. Een spiegelbeeld dat stof tot nadenken geeft. Scherprechter van moraal handelen, zelf nadenken, eigen verantwoording.

Individualiteit is niet je persoonlijkheid, je masker, je lifestyle of kledingkeuze. Individualiteit begint bij denkprocessen op gang te krijgen. Je bent de indoctrinatie voorbij, uit de matrix. Je denkt zelfstandig dus je bent. Niet zelfstandig nadenken betekent gemanipuleerd worden. Zo simpel is het. Je gaat je individuele verantwoording afschuiven op organisaties. Wat is er mis met mystiek om dit proces van bewustwording en geboorte van het individu weer te geven?

Dit boek is een aanrader. Je kan gewoon deze of deze link volgen voor het origineel. Of zoeken op boekwinkeltjes.nl voor een Nederlands exemplaar (10 euro excl verzendkosten, 1 stuk) Bij Bol 1 exemplaar 17,50 excl handling. Of gewoon fietsen tot je er eentje tegenkomt in een weggeef bibliotheek…..