De zaken liggen simpel: wie netto vangt van de EU wil er inblijven; wie netto spendeert, kan er beter uit gaan.

Noord-Europa stuurt geld naar Zuid-Europa: Zuid-Europa wil er dus inblijven.adf

Engeland en de EU sturen geld naar Schotland; Scotland wil er dus graag inblijven.

De euro is slecht voor iedereen, maar het Noorden is bang dat Griekenland
vertrekt om twee redenen: gevreesd succes en precedentwerking.

Griekenlands terugkeer naar de drachme zou waarschijnlijk binnen twee jaar een economische boom veroorzaken; deze zou de uittocht uit de euro en het verlaten van de EU van andere landen kunnen versnellen. De inwoners van deze landen willen dat wel, maar hun politici niet.

Hugo van Reijen

9 REACTIES

  1. Nee, een terugkeer naar de drachme lijkt me helemaal geen goed idee. Dat is tegelijkertijd een terugkeer naar een corrupte overheid die veel te veel schulden maakt en dan de problemen weg inflateert. Veel economische groei krijg je daar niet van. Niet dat de euro zo`n goed idee is, maar dan is er wel meer monetaire stabiliteit. Wat er moet gebeuren is a) failliet gaan en dan b) goud en/of crypto munten: vrije markt geld c) enigermate ordentelijk bestuur met lage belastingen. Maar dat laatste gaat niet gebeuren. Zolang er dorpen zijn waar vrijwel iedereen blind is, ook taxi-chauffeurs en restauranthouders, om de blindeuitkering op te strijken, moet er eerst veel meer narigheid komen voordat er een reset kan laatsvinden.

    Andre [2] reageerde op deze reactie.
    John [4] reageerde op deze reactie.
    Bertuz [6] reageerde op deze reactie.

  2. @Keinstein [1]:

    “We” kunnen zeggen wat “we” willen -maar- “zij” zouden hun eigen ding moeten kunnen doen, zoals blindeman uithangen. Maar dan wél op “hun” eigen kosten en niet de “onze”.

  3. De grootste betaler is (moeder)aarde.
    Welke (kudde)kamp je ook kiest, je hebt je te houden aan de (kudde)wet die daar geld.
    Of dat nu in de EU is, of daarbuiten, of in welk land ook.

    Het probleem is, dat er machtige individuen zijn, die globaal overal de (kudde) wetgeving bepalen.

    Zolang de mensheid dit (globaal) niet ziet, vinden deze machtige individuen het best.

  4. @Keinstein [1]:

    Vroeger ging het in Griekenland toch stukken beter dan nu.
    Ze hadden dan wel met corrupte Griekse politici te maken, maar nu hebben ze met corrupte Europese politici te maken.
    Er is dus weinig veranderd. Alles gebeurt alleen op grotere schaal.
    En hadden de Grieken vroeger hun eigen problemen door eigen handelen, nu zitten we allemaal met de problemen van één land.

    Je neemt toch ook niet met de hele straat één bankrekening, waar alle salarissen van iedereen op binnenkomen, en waar alle rekeningen van betaald worden. Als je dan iedereen in de straat een pasje van die rekening geeft, vraag je om problemen.
    Maar dat is precies wat we nu doen.
    Als klein huishouden met eigen bankrekening red je het namelijk niet tegen al die anderen die een gezamenlijke bankrekening hebben.

  5. Een eigen valuta kun je laten devalueren.
    Dit kon niet meer in Italie en Griekenland, sinds de euro.
    Dat is het probleem.

    Als je in een Europa alles in één pot gooit krijg je een gemiddelde.
    Landen die nu boven het gemiddelde zitten willen eruit en de
    andere landen willen erin blijven.

    De kiezers van de eerste landen zijn eigenlijk liberaal en willen niet delen met anderen die er niet of minder voor hebben gewerkt.
    De tweede groep kiezers van de overige landen zijn sociaal en willen graag mee profiteren.

    Dit houd niet in dat de kiezer in een andere situatie ook liberaal of socialist zullen zijn. Een liberaal kan binnen de familie sociaal zijn en een socialist kan erg liberaal zijn als ze zelf moeten delen.

    Eigenlijk loopt elke systeen stuk op hypocrisie.

    Als de Euro opzettelijk daalt, dan is het goed voor de economie, maar als de pond daalt na een brexit, dan is het een ramp. Bedrijven verhuizen dan in het weekend. Als er na één weekend een leider mist dan is het een economische ramp voor Engeland, maar als recordhouder Belgie zonder regering zit, dan hoor je hier totaal niets over vanuit de Eu,…………….

  6. @Keinstein [1]: Weg inflateren hoeft geen probleem te zijn. Is een andere manier van belasting heffen. Handig als de burgers van het ontduiken zijn. Voor de Grieken onderling maakt het niet uit. Voor het toerisme prima. Lekker goedkoop. Italië leverde er ook nog goedkope benzine bij in de goede oude tijd. Wisselgeld kreeg je in de vorm van een bedrag in lire geschreven op een blaadje uit een bloknoot. Of in snoepjes die je soms ook nog weer als betaling gebruiken kon. Betalen bij de kok in de keuken. In Italie zijn deze fenomen weer in opmars. Gevolg van wantrouwen in de bo(e)ven ons gestelden. Ontbreken van een vergunning. Geen probleem koop je later gewoon af.

    Bertuz [7] reageerde op deze reactie.

  7. @Bertuz [6]: O, ja een geweldig land met leuke mensen. Waar krijg je spontaan een lift of een kaasplankje met wijn aangeboden. Waar helpt de burgemeester je met motorproblemen? Waar ligt de economie plat bij een belangrijke voetbalwedstrijd. Ik voel me daar thuis. Zal Italië ooit veranderen? Ik hoop het niet. Zouden ze moeten veranderen? Waarom? Met de euro is getracht dat te doen. Gaat het lukken? Neen.

  8. Waarom maken we ons daar zo druk over? 0031 brengt pensioengeld onder bij de EU. De Zuid Europese landen kunnen vervolgens onverminderd aan het infuus blijven liggen. Wel door blijven ploeteren hoor Nederlandse slaven, ander kunnen uw zuid europese mede Europeanen geen brood meer kopen.
    Bukt u even?

  9. De enigen die echt ‘blij’ zijn met de EU zijn de 30.000 euro-ambtenaren, die er dan ook alles aan doen om het ‘watermakende’ schip in de vaart te houden. Zij doen dit o.meer door het uitdelen van miljoenen subsidies aan pers en wetenschap zodat men van deze zijden niets te vrezen heeft. Deze subsidies worden betaald o.a. uit belastinginkomsten en genereuze multinationals die met hun lobby-activiteiten een steeds grotere bedreiging voor de zelfstandige ondernemer gaan vormen.

Comments are closed.