hubHub schreef in 2003 een artikel over emigratie. Voor de goede orde voeg ik er de tendens aan toe na zijn artikel. Het CBS geeft de volgende tijdsreeks weer:

emigratie nederland geborenen

Merk op dat dit excl administratieve correcties is en dat de as niet op nul begint. Incl de administratieve correcties die volgens het CBS resulteren in een zuiverder weergave ziet het er als volgt uit (nog meer emigratie van Nederlanders, de bovenste lijn is het gecorrigeerde cijfer (bron):

CBS emigratie nederland geborenen incl admin correctties

Wat wel duidelijk is, is dat de emigratie van in Nederland geborenen nog verder is toegenomen na het schrijven van dit artikel door Hub, artikel van Hub:

Bijna 36.000 in Nederland geboren personen zijn in 2002 verhuisd
naar het buitenland. Een record, want sinds 1960 lag dat cijfer niet meer zo hoog. Dat meldde het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) maandag.

De populairste verhuisbestemming buiten de landgrenzen is België, op de voet gevolgd door Duitsland. Samen zijn deze twee landen goed voor de helft van de emigratiestroom vanuit Nederland. Driekwart van de Nederlandse emigranten kiest voor een Europees land. Buiten Europa zijn landen als de Verenigde Staten, Canada en Australië favoriet.
Hoewel de Nederlandse economie op het moment in een recessie verkeert, vindt CBS-onderzoeker Han Nicolaas het nog te vroeg om de vergelijking te trekken met de situatie van eind jaren ’50 van de vorige eeuw. Het emigratiecijfer lag in die jaren nog hoger dan vorig jaar. Veel Nederlanders ontvluchtten Nederland destijds wegens de slechte economische omstandigheden. Ze vertrokken naar landen als Canada en Australië, doorgaans permanent.

Nicolaas sluit niet uit dat sommige Nederlanders naar het buitenland
verkassen wegens de betere economische vooruitzichten daar. “In economisch
mindere tijden zien we deze trend altijd in een bepaalde mate”, aldus de
onderzoeker. “Maar de situatie is nu echt anders dan in de jaren ’50 van de
vorige eeuw. We hebben de indruk dat mensen nu meer tijdelijk emigreren, om
later weer terug te keren naar Nederland. Ook de belastingen zullen wel eens een rol spelen.” [Red: dit lijkt ons een open deur!]

Welke conclusie je hier ook uit kunt trekken, het zal in ieder geval niet zijn dat de (toekomstige) situatie in Nederland als positief wordt beoordeeld.
Dit zou echter op eenvoudige wijze sterk te verbeteren zijn als de betuttelende en dictatoriale rol van de overheid sterk geminimaliseerd zou kunnen worden. De libertarische ideeen zullen daarvoor nog meer verbreid moeten worden.

EINDE ARTIKEL HUB

NB, toch nog even de hele tijdsreeks van deze data set in een grafiekje gezet, de emigratie van nederland geborenen vanaf 1988 tot en met 2014

CBS emigratie nederland geborenen reeks 1988 - 2014

klik op plaatje voor groot of op deze link

4 REACTIES

 1. In deze grafieken is geen bijzondere stijging of daling te zien. Het gaat wat op en neer, maar geen opmerkelijke veranderingen zoals rondom de twee wereldoorlog. Bovendien; wat is 36.000 nu op inmiddels 17 miljard inwoners? Een fractie…

  In het artikel wordt de nadruk gelegd op economische drijfveren om te emigreren. Toen wij ruim 10 jaar geleden vertrokken had dat vooral te maken met culturele overwegingen. Het klimaat, zowel fysiek als in overdrachtelijke zin.

  Verder wordt emigratie nogal opgeblazen. Alsof het beklagenswaardig zou zijn als iemand zijn geboorteland verlaat. Maar ook een kind verlaat zijn ouders. En komt daarna nog eens op bezoek. Maar een ieder zoekt een woonomgeving die hij prettig vindt. Dat er toevallig een nationale grens overgestoken wordt is niet relevant.

  Er dook een voor mij nieuwe term op; nativisme. De Noorse koning vindt kennelijk de plaats waar iemands wieg heeft gestaan een zwakke basis voor politiek. Het gaat erom waar je leeft. Daar maak je er samen het beste van.

  Er zit een dubbele bodem in deze boodschap. Want ook de sociale klasse of de stand waarin iemand geboren wordt is een zwakke basis voor een toekomstbeeld. Het gaat er niet om in welke klasse of stand je geboren bent, maar hoe je leeft. Daar maak je het beste van. Met een mooi woord; meritocratie.

  Heel veel dat in wezen eenvoudig is, wordt onnodig complex gemaakt. Het wordt opgeblazen. Tijd om een bom onder dit soort onzin te leggen en gewoon te kijken naar datgene waar het nu echt om gaat. Wat betekent het om een mens te zijn? Hoe zou een mens moeten functioneren? Als een mens in staat is om allerlei opgeblazen onzin te verzinnen, dan is hij toch zeker ook wel in staat om een einde aan onzinnige denkwijzen te maken?

  En ja, ik weet het. Volgens Einstein: “The same level of thinking that created the problem is incapable of solving it:”
  Anderzijds worden mensen stelselmatig getraind om zich bezig te houden met denkbeeldige problemen, of ze anders wel te creëren. Die denkkracht kan best wel anders aangewend worden.

  Aad [3] reageerde op deze reactie.

 2. De mensheid opdelen in nationaliteiten, sociale klassen of standen verdeelt mensen. Het creëert sowieso een scheiding tussen insiders en outsiders. Dat is een vorm van kunstmatige klimaatbeïnvloeding. Het gaat gepaard met denkbeelden die in feite religieus van aard zijn (wensdenken en schijnbare magie), plus onnodige overlast. Alleen al de denkbeelden ontzenuwen, terugkeren naar de nuchtere werkelijkheid en het herstellen van een natuurlijk klimaat vergt onnodige energie.

Comments are closed.