gale boetticherDe Tweede Kamer heeft deze week een wetsvoorstel aangenomen waardoor iedereen automatisch donor wordt. Voorstanders vieren feest; het tekort aan orgaandonoren zou nu eindelijk opgelost worden. Maar er is geen enkele goede reden om blij te zijn met deze wet.

Er zijn twee belangrijke bezwaren:

Principieel: door de donorwet wordt de overheid nu de eigenaar van jouw lichaam. Burgers bezitten niet langer hun eigen organen, tenzij ze daar expliciet bezwaar tegen maken. Dat is een schending van het recht op zelfbeschikking.

Praktisch: de nieuwe donorwet is helemaal niet effectief. In veel andere landen bestaat al zo’n systeem, en daar zijn nog steeds flinke wachtlijsten voor organen.

Uit de NRC: “In Spanje, Oostenrijk, België, Frankrijk, Italië en Zweden is iedereen potentieel donor tenzij iemand er actief bezwaar tegen heeft gemaakt. Daar worden relatief meer organen gedoneerd. In sommige van die landen komen echter ook meer jonge mensen om in het verkeer, waardoor er ook een relatief groot aanbod is van geschikte donororganen. Toch bestaan in deze landen ook nog altijd wachtlijsten voor organen.”

De nieuwe donorwet is dus geen goed idee. Voor de tientallen mensen die jaarlijks sterven door gebrek aan donoren is er gelukkig een goed alternatief. Een alternatief dat niet het recht op zelfbeschikking inperkt en dat wel een einde aan de wachtlijsten maakt.

Geef mensen een financiële vergoeding voor hun organen.

Geld is één van de belangrijkste drijfveren. Als de nabestaanden een financiële vergoeding kunnen krijgen voor de organen van de overledene, dan zul je zien dat het tekort aan geregistreerde donoren in één keer verdwenen is. Mensen geven hun kinderen, geliefden of andere erfgenamen namelijk graag een appeltje voor de dorst mee na hun dood.

Met een financiële vergoeding zou je ook meer mensen kunnen stimuleren om nog tijdens hun leven een nier te doneren.

Zo’n systeem kost wat, en klinkt wellicht een beetje onsmakelijk, maar er kunnen vele levens mee gered worden. Dat is het meer dan waard.

Gale Boetticher

Gale Boetticher is de auteur van Een Pleidooi voor Vrijheid – libertarisme in ’t kort. In dat boek wordt onder andere uitgelegd waarom: het libertarisme de meest rechtvaardige politieke filosofie is, de vrije markt voor de grootste welvaart zorgt en de overheid het probleem is, niet de oplossing. Bestel Een Pleidooi voor Vrijheid hier. Of lees er eerst meer over via deze link.

12 REACTIES

 1. “Geef mensen een financiële vergoeding voor hun organen.”

  Ja, die heb ik meer gehoord. Waardoor mensen die in de financiële problemen zitten een nier afstaan. Zorg dat mensen gebrek lijden en je hebt altijd donoren! Kapitalisme pur sang.

  Naam * [2] reageerde op deze reactie.

 2. @Nico [1]: Dat is de typische linkse reflex op zulke voorstellen. Organen afpakken is dus wel OK, zolang het maar ideologisch juist is ingekaderd?

  Er is geen ideale oplossing, tot dat er organen op bestelling uit 3D printers of iets dergelijks komen. Tot die tijd is zelf beslissen beter dan dat een ander dat namens jou doet.

  De NL staat is weer een paar punten gestegen op de schaal van abjectheid. Gefeliciteerd ermee! Wat zou het volgende kunnen zijn? Je heb immers ook genoeg aan 1 oog of nier in plaats van 2.

  Nico [3] reageerde op deze reactie.

 3. @Naam * [2]: Eerder meldde ik dat orgaandonatie het gevolg zou moeten zijn van een geïnformeerd en weloverwogen besluit dat voortkomt uit naastenliefde. Het NAP in de praktijk.

  Wanneer mensen gedwongen door financiële omstandigheden een orgaan doneren kan niet van vrije wil gesproken worden, een inbreuk op het NAP.

 4. Donorwet in de praktijk dadelijk:

  – Patient komt in coma na een ongeluk binnen…
  – Arts bekijkt eea en de conclusie is, 430.000 euro aan zorgkosten…
  – Arts bekijkt de organen en conlusie is; longen, nieren en lever eruit zonder behandeling levert 620.000 euro op…
  – Arts weet als ie voor het laatste kiest krijgt ie 10% bonus…
  – Dus stekker eruit, body leegtrekken, arts “verdient extra” 62.000 euro en de schatkist is leeggehaald en kan gedumpt (begraven oid) worden.
  – Mooi, zo is de mens vanaf geboorte eigendom in cash voor de Elite…

  En de schaapjes staan erbij en kijken ernaar, meh meh meh meh

  KUTLAND!!

 5. Wat nu als we de donorwet eens wat creatief aanpakken? De regeerindustrie is op sterven na dood. Vandaag suggereerde ik dat een carrière-move naar een bestaan als Hashashin misschien interessant is. Dit zijn degenen die bepaalde rommel opruimen 😉

  Om dat praktisch te maken kan de overheidsmachine een overheidsorgaan doneren; bijvoorbeeld een ministerie van defensie.

  Kranten inspireren soms. Zojuist las ik De Gooi- en Eemlander dd. 16-09-2016, blz 18-19:

  De omstreden Filippijnse president Rodrigo Duterte gat als burgermeester persoonlijk opdracht om niet alleen criminelen, maar ook politieke tegenstanders te vermoorden (sic).

  Duterte wist in zijn 22 jaar als burgermeester af te rekenen met de hoge misdaadcijfers in de stan. Het maakt hem populair in de Filippijnen, dat mogelijk de hoogste moordcijfers in Azië heeft. Het leverde hem de bijnaam ‘The Punisher’ op. Na zijn overwinning in de predidentsverkiezingen verklaarde hij de oorlog aan drugscriminelen en misdadigers in het hele land. “Als je mijn land vernietigt, zal ik je doden”, riep hij naar een meningte juichende aanhangers.

  In Europa zijn is de filosofie van regeren kennelijk anders dan in Azië; overheidsdienaren worden stelselmatig ingezet als treiteraars. Sommige burgers volgen dat voorbeeld. Wat velen in de toestand van een filosofische zombie doet komen; ze gaan geestelijk dood.

  Dus… Hassissins kunnen hun hart ophalen. Zodat het inspirerende voorbeeld van Duterte gevolgd kan worden. Waarvoor een orgaandonatie dus best nuttig kan zijn.

  Klinkt gewelddadig hé?

  Sommigen zeggen: “I’m a lover, not a figher”.
  Wij hebben de slogan bedacht: “I’m a figther, because I’m a lover”.
  Wie heeft genoeg naastenliefde om naasten daadwerkelijk te beschermen? Misschien een Hassassin?

  Interesting…

  😉

 6. Sorry voor de tikfouten. Ik heb mezelf lelijk in m’n vingers gesneden. Letterlijk wel te verstaan. Met zeer scherpe messen een rond ding (een uit) snijden levert soms weleens een uitschieter op 🙁 Waarna het lastig typen wordt.

 7. Sorry hoor, maar ik meldde het verkeerde orgaan; een ministerie van defensie. Een krijgsmacht is een beter orgaan.

  Misschien is het een aardig idee om een hedendaagse ‘monster van Frankenstein’ samen te stellen. Je haalt uit verschillende landen de beste organen en ‘lichaamsdelen’ van overheidsmachines weg en struint als een ridder op het witte paard de einden der aarde af om alle rommel op te ruimen (dus ook mental hygiene). Dat zou toch wat zijn…

  Ha ha…

  Ik ben in een lollige bui. Het commando verkrijgen over allerlei overheidsdiensten beschouw ik als bullshit uit de anus van een alfa-mannetje. Maar het idee op zich is wel grappig. Dat kan toch ook wel op een andere manier aangepakt worden? Geen ‘grote leider’ en zo?

  Ideeën?

 8. Als je een beetje gaat “helicopteren” (lekker modewoord) dan is er momenteel wel ongelooflijk veel gaande he. Ik kan het allemaal niet meer bijhouden. Alleen al de poppenkast van onze roverheid op werkelijk alle gebieden is tenenkrommend. Van Groningse aardbevingsschade tot het oogsten van je organen terwijl je nog leeft. Van een Pinokkio die de onderste steen nog niet eens ziet liggen als ie in zijn schoot ligt. Een MinJus die draait en kronkelt als een regenwurm. Zaandamse treitervloggers die werkelijk te dom zijn om te poepen, maar wel in een auto rijden waar ik alleen maar op plaatjes naar kijk.
  En dan ben ik echt niet volledig. Internationaal is er veel meer aan de hand. Maar mensen wat is het een klerezooi geworden. Zou het niet eens tijd worden voor een grote zuivering? twee derde van de mensheid die op bezoek gaat bij de eeuwige? Zou dat niet ongelooflijk veel problemen oplossen?
  Tel voor de grap eens negen huizen in je straat en bedenk dan dat er maar drie van bewoond zijn.
  Het ruimt wel lekker op he?

  Nico [9] reageerde op deze reactie.

 9. @Pendragon [8]: Nee, nee, helicopteren daar doe ik niet aan. Ik hou van een ruimtelijker blik, en daarvoor moet je buiten de dampkring zijn. Op zich lukt dat aardig, en dat zonder space-cake! 😀

  Een grote zuivering kan op verschillende manieren uitgevoerd worden. Kijk eens naar de betekenis en functie van een Hashashin. Daar kun je op mediteren. Want het elimineren van problemen kan op meerdere manieren plaatsvinden. Zowel fysiek als in overdrachtelijke zin. Interessant voor een wannabe soeverein om eens rustig te laten bezinken!

 10. In tegenstelling tot wat beweerd wordt is de sky NIET de limit. De werkelijke grenzen liggen in een mens. Zoals creatieve vermogens en voorstellingsvermogen die begrensd zijn!

 11. Artikel is alweer wat naar beneden gezakt, toch even een reactie… Lees net het boek van Ger Lodewick die zich jarenlang bezig heeft gehouden met orgaandonatie. Wat blijkt? Hersendood is niet hetzelfde als echt dood.

  Organenn uit een dood lichaam (“stoffelijk overschot”) zijn onbruikbaar. Ze moeten levend zijn. En levende organen kunnen alleen uit levende lichamen woren verwijderd. Daarom is de versluierende term “hersendood” bedacht. Een toestand die WEL omkeerbaar is, in tegenstelling tot wat men beweerd. Warme lichamen waarbij hart en longen – met ondersteuning – functioneren worden zonder verdoving van organen ontdaan. Er zijn diverse hersendode mensen ontwaakt, een hersendode vrouw heeft zelfs nog een kind gebaard! Voorbeeld: http://www.nbcnews.com/id/23768436/ns/dateline_nbc-newsmakers/t/dead-man-recovering-after-atv-accident/#.V-rbI_kvDUI
  Het redden van levens is mooi, maar orgaandonatie is een monster. Ik wil geen donor zijn EN geen organen ontvangen om bovenstaande reden.
  Leestip: https://www.bol.com/nl/p/wat-je-over-orgaandonatie-zou-moeten-weten/9200000030929849/

Comments are closed.