Nick Sorrentino – medeoprichter van Against Crony Capitalism – schreef het boek Politicos, politicos-predatorsPredators, Payoffs and Vegan Pizza over zijn strijd tegen het nepkapitalisme. Het is een compilatie van onderwerpen rondom centralisatie en planning, geschreven met humor en passie. Niemand wordt gespaard: Obama, de Republikeinen en Democraten, corporate America, vakbonden, de media en de ‘experts’ niet.

Een kort stuk uit zijn boek:

Jarenlang leek vergrote centralisatie te werken. Daarom nam de federale overheid meer en meer macht en controle over van de lokale overheden en staten en daarom werden veel bedrijven enorme corporate conglomeraten. Schaalvergroting was het meest ‘efficiënte’ model.

Maar in de afgelopen 5 jaar is dit drastisch veranderd. Grote, trage, topzware overheden werken niet als de burgers sneller en beter geinformeerd zijn – via internet – en veel betere conclusies en beslissingen kunnen nemen dan een bureaucraat in Rome, eh in Washington DC.

En ook veel bedrijven vinden het gigantische corporate model een last in een toenemend snel veranderende markt. Er kunnen geen beslissingen meer genomen worden per kwartaal maar dat moet per maand, week en zelfs dagelijks gebeuren. De snelheid van de moderne markt dwingt bedrijven tot verandering of ondergang.

De leidende macht in overheden en multinationals werd geconfronteerd met deze nieuwe markt en reageerden met angst. De wereld die ze kenden, brokkelde af. Hoe kan de muziekindustrie winstgevend zijn als niemand meer cd’s koopt ? Hoe kunnen overheden iedereen in het gareel houden als individuele burgers kunnen communiceren met elkaar tegen verwaarloosbare kosten ? Wat moeten we doen ?!

Ik weet het ! Laten we de overheid gebruiken om de markt te bedwingen. We gaan downloaden verbieden en introduceren draconische copyright wetten die zo uitvoerig zijn dat ze voor iedereen van toepassing zijn op Facebook. Dat zal de markt leren om te veranderen.

En waarom daar stoppen ? Ik bedoel als de mensen echt uitvinden hoe zaken werken en een eind aan het systeem van nepkapitalisme maken dat we in de afgelopen 70 jaar hebben opgezet dan zijn we echt de sigaar. Dat kunnen we niet laten gebeuren. Laten we een overvloed aan wetten doorvoeren dat de macht van de burgers beperkt. Tijd om die slaven te laten zien wie de baas is !