maandag, 10 oktober 2016
Doorsturen Doorsturen   Printen Printen

Anti-discriminatie is nog niet zo makkelijk

desesamstraat-oosterhoutDe politieke beweging DENK wil graag de straatnamen ‘dekoloniseren’. Want er wordt nogal wat verwezen naar foute ‘helden’ uit het verleden, en daarmee naar de slavernij. Pijnlijk natuurlijk, dus het is een goed punt van DENK om dit op de agenda te zetten. De maatschappij kan niet genoeg van rubberen stoeptegels worden voorzien, nietwaar?


Om het in de woorden van henzelf te zeggen: “Zonder voldoende aandacht voor ons slavernijverleden zal er te weinig aandacht zijn voor de historisch gevormde (cultureel) achtergestelde positie van vele mensen in ons land. DENK zet daarom in op de vergroting van de aandacht voor het slavernijverleden in het onderwijs, alsmede op het dekoloniseren van onze straatnamen en musea, want te weinig mensen weten bijvoorbeeld dat de Coentunnel is vernoemd naar een racistische en brute kolonisator, die we in de huidige tijd zouden bestempelen als een oorlogsmisdadiger.

Kijk, dit is nou een keer een positief plan. Daar kunnen we de lange arm van Erdogan natuurlijk prima bij helpen. Want ik ben inderdaad van mening dat er wel heel veel gediscrimineerd wordt in de wereld van de straatnamen.

Zo ligt er in Drunen een Marokkolaan, en in Alphen aan den Rijn een Marokkostraat. Gezien de wijze waarop Marokko omgaat met de Westelijke Sahara en de daar gebouwde muur (nl.wikipedia.org) is het evident dat deze straatnamen niet meer kunnen.

Als we even verder zoeken zien we dat er in onder anderen IJsselstein en Almere een Duitslandstraat bestaat. Over de misdaden van de Duitsers in de eerste en tweede wereldoorlog hoeven we het niet te hebben, zo’n straatnaam doet de echte verzetshelden en overlevenden vreselijk veel pijn. Maar wat dan te denken van de Engelandlaan, die we bijvoorbeeld in Zoetermeer en Haarlem kunnen vinden? Moeten we het koloniale verleden van Engeland erbij halen, of de betrokkenheid bij het bombardement op Dresden? Het is helder, een Engelandlaan kan écht niet.

Zo kunnen we nog wel een tijdje doorgaan. Want er zijn Prins Bernhardlanen, Prins Hendrikstraten en zelfs een Leopoldlaan. Er wonen in Utrecht mensen op de Ché Guevarastraat, in Groningen op de Cubastraat, en in Utrecht kun je op de Cortezlaan terecht komen. Het enige positieve aan Hernan Cortez is dat Neil Young er een prachtig nummer over schreef. Hier dan weer als fantastische cover: www.youtube.com Die gitaarsolo is het waard om meermaals te beluisteren.

Er zijn nogal wat Kerkstraten, en de kerk was zeker ook niet altijd even netjes in het verleden. Er bestaan sportlanen, waarbij we toch rekening moeten houden met de talloze mensen die een blessure opliepen door de sport. Hoe pijnlijk is het om met je sportblessure naar de sportlaan te moeten?  De sportlaan is tevens fout vanwege de wijze waarop Hitler de sport gebruikte om zijn propaganda te voeren. Voor de grote groep etnische Duitsers die in Nederland wonen kan de Jesse Owenshof in Amsterdam wellicht wel weer wat kwetsend zijn.

En wat te denken van de Hannie Schaftstraat die onder meer in Leiden en in Reeuwijk te vinden is? Hannie Schaft werd bekend als ‘het meisje met het rode haar’. Roodharigen weten als geen ander hoe vervelend het is om gepest te worden. Een straat vernoemen naar iemand die bekend stond om dat rode haar is een complete institutionele ontkenning van al het leed dat roodharigen hebben moeten doorstaan.

Het is ook niet makkelijk voor onze bestuurders om goede straatnamen te bedenken. Voor mensen met hooikoorts is een bloemenbuurt heel confronterend, republikeinen worden gekwetst door Oranje Nassau-lanen en hele wijken vernoemd naar prinsen en prinsessen, om maar niet te spreken van de enorme groep laaggeletterden en analfabeten die toch door de Vondellaan en de Harry Mulischstraat zullen moeten.

Blinden maken ernstig bezwaar tegen de Vermeerstraat en de Rembrandtlaan, die verwijzen immers naar kunst die zij nooit te zien krijgen, en kleurenblinden vinden de Mondriaanlaan erg pijnlijk.

Daarnaast zijn er natuurlijk overal Beethovenlanen, Bachstraten en Mozart-hofjes. Een keiharde schoffering voor de dove medemens die zo totaal onnodig en uiterst kwetsend met zijn of haar handicap wordt geconfronteerd.

Gelukkig is er wel een praktische oplossing, laten we alle straten gewoon nummeren. Dan is dat probleem opgelost. zo zou je denken, maar ik werd zojuist gebeld door de vereniging van mensen met Discalculie, en zij zien ernstig bezwaren. Ook het verplicht gebruik van huisnummers is voor hen een enorme klap in het gezicht. U ziet, anti-discriminatie is nog niet zo makkelijk.

 
Waardering: 
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars

Door , topic: Algemeen, Cultuur, Geschiedenis, Goed Geregeld, Humor
Reacties op dit artikel kunnen gevolgd worden op de RSS 2.0 feed.
Reacties
 1. Overnight schreef op : 1
  Overnight

  Schrap ook maar de ‘Spoorstraat’ voor hen die, net als DENK, het spoor bijster zijn.
  Trouwens aangezien de meeste straten naar overleden figuren zijn benoemd, heeft de Dierenpartij grote moeite met alle dierenstraten.

  frits [6] reageerde op deze reactie.

 2. Raymond V. schreef op : 2

  Dit is wat je krijgt als je te lang omgaat met de partij DENK , je gaat enigermate afwijkend gedrag vertonen.

  www.youtube.com

 3. Hijseenberg schreef op : 3

  en wat te Denken van de Armenie laan en de Ebru Umar straat?

  www.metronieuws.nl

  vaak geeft de naam van een wet aan wat het tegenovergestelde effect zal zijn ‘ affordable care act’ etc. dit blijkt nu ook voor namen van politieke partijen te gelden. PVV, Denk, VVD, alles met ‘ sociaal’

  Raymond V. [4] reageerde op deze reactie.

 4. Raymond V. schreef op : 4

  @Hijseenberg [3]:

  Denk…..DUNK , denken , verbieden …..1984 , Orwelliaans , PvdA ( moederpartij ) , schijnbare afsplitsing , omgang met acteurs divisie POWNIEUWS , tja ….”whats in a name “.

  Criticizing Islam Now a Thought Crime!

  www.youtube.com

  Begrijp mij goed , ik weet niet of het zo is , maar het ging zo door mij heen.

 5. John schreef op : 5

  Wist ik niet van die Coentunnel.
  Goed dat dit nog even onder de aandacht wordt gebracht.
  Ik DENK dat iedereen anders dacht dat de architect ervan Coen heette.

  Burnitall [11] reageerde op deze reactie.

 6. frits schreef op : 6

  @Overnight [1]: Denk wil een eigen straat: Denk toch niet straat.

 7. IIS schreef op : 7

  Het verbod op discriminatie is een vrijheidsbeperkend verbod.

 8. Keinstein schreef op : 8

  Onderzoek heeft uitgewezen dat slaven in de Caraiben, Brazilie en de Zuidelijke Verenigde Staten groter, sterker waren alsook langer leefden dan hun familieleden in Westelijk Afrika. Ook waren de mensen in de meeste gekoloniseerde landen beter af dan daarvoor of daarna (we denken bv aan Haiti, onder Frans bestuur de parel van de Caraiben).

  Nu wil ik niet argumenteren dat we de slavernij weer moeten invoeren of voormalige kolonies dienen te herkoloniseren, maar het werpt wel een ander licht op het voortdurende gejammer hierover. Bovendien, slavernij is de norm geweest sinds het vroegste bestaan van de mensheid. De enige plek waar slavernij niet gebruikelijk was, inderdaad, het christelijke Europa. Toegegeven, dat gold in eerste instantie alleen voor christenen, niet-christenen mocht je wel verslaven; maar goed, opgemerkt moet worden dat het christelijke Europa de slavernij heeft afgeschaft. Waar de uilskuikens van Denk zich over beklagen is dat dit niet in 1 keer gedaan is.

  Verder zwijgen zij uiteraard in alle toonaarden over de slavernij en discriminatie in niet-Europese landen waar over het algemeen geldt: hoe zwarter, hoe minder aanzien. Denk is het politieke product van de cultureel marxistische programma`s van onze universiteiten. Ja, de staat maakt meer kapot dan je lief is.

 9. Overnight schreef op : 9

  Oja, de Voorstraat kan natuurlijk ook niet in de nivellerings- en gelijkheidsgedachten van DENK; om die reden die zielige Achterstraat ook maar afschaffen.

 10. .m schreef op : 10

  Wie ooit Raicos boek Great wars en great leaders las, zal ook protesteren tegen een Rooseveltlasn of Churchillplein. Helden … hangt er maar vanaf wie de geschiedenis schreef.

 11. Burnitall schreef op : 11

  @John [5]: Goh.. Ik ben 55 en weet nog als de dag van gisteren dat het in de aardrijkskunde dit behandeld is op de lagere school. Ook dat Jan Pieterszoon Coen eigenlijk een massa moordenaar is. Toen een held, maar in deze tijd kom je daar niet meer mee weg. Maar goed. Hij heeft wel voor een groot gedeelte onze toekomst en geschiedenis bepaald…..

 12. KlaasHelder schreef op : 12

  Als we dit door trekken naar namen van steden en dorpen zijn alleen cijfers en codes neutraal genoeg en lijkt je adres straks dus op je IBAN nummer ? !!