(Video Link)  De grote libertariër Michiel van Notten

 

 

 

 

 

 

 

5 REACTIES

 1. De naam van deze man kende ik niet. Maar volgens wikipedia beschrijft hij Somalisch denken dat interessant is. Daders van misdrijven worden desnoods gedwongen hun doelwitten te compenseren. Arabische rechtspraak kent dat principe ook, zij het dat men daar toch ook gevangenisstraffen uitdeelt.

  De rechtstreekse verhouding tussen dader en doelwit is beter dan (zoals in Europa) stellen dat iemand gezondigd heeft tegen de staat en om die reden opgesloten dient te worden. Er is niemand, en vooral het doelwit niet, die daar beter van wordt.

  Ratio [3] reageerde op deze reactie.

 2. @Nico [2]: Michiel van Notten is een nederlandse libertarier die naar somalie is vertrokken om daar te helpen om een gemeenschap gebaseerd op libertarische principes te stichten. Ben zeer benieuwd naar het boek. Als Hub de stamvader van libertarisch nederland is, dan is Michiel van Notten toch zeker een van de profeten. Hij heeft huis en haard, familie, vrienden en kinderen, verlaten voor zijn ideaal.

  Nico [5] reageerde op deze reactie.

 3. @Ratio [3]: Zijn ervaringen kunnen inderdaad interessant zijn. Ik kan me herinneren dat ik, toen we nog in centraal-Europa woonden, tegen mijn gezin zei dat als een mens ooit in rust en vrede wil wonen, voor een ieder duidelijk dient te zijn dat hij met rust gelaten dient te worden. Dat is een belangrijke voorwaarde om een gezin of community te laten bloeien.

  We hebben later ervaren wat het is om met natuurlijke ‘vijanden’ geconfronteerd te worden, zoals een slangennest in de tuin op te merken of giftige schorpioenen uit de tuin te moeten verwijderen. De natuur is mooi, hard en soms wreed. Soms moet een mens of dier gewoon rennen voor zijn leven.

  Het meest lastige zijn onnatuurlijke vijanden, mensen die zich dwingend en gewelddadig met een leven bemoeien. Kennelijk reden voor Michiel van Notten om ver buiten zijn geboortestreek een plekje te zoeken. Het is best vreemd dat de ‘beschaving’ zodanig beschaafd is dat goedwillende mensen geen andere keuze gelaten wordt dan te vertrekken om in een primitievere omgeving aan daadwerkelijke beschaving te bouwen. Dat is de omgekeerde wereld.

  Dit leidt mij tot de conclusie dat zachte heelmeesters stinkende wonde maken. Wanneer goedwillende mensen op de loop moeten om een gezond bestaan te creëren, dan is er geen andere conclusie mogelijk dan dat zachte heelmeesters behoorlijk stinkende wonden maken, waarbij lieden die als een sociale kanker functioneren niet genezen of geëlimineerd worden maar grenzeloos hun gang kunnen gaan. Naarmate de ‘beschaving’ oprukt, zullen er wereldwijd steeds minder vrijplaatsen beschikbaar zijn.

Comments are closed.