obamacareIn de campagne voor de presidentsverkiezingen die momenteel loopt in de VS, is ‘Obamacare’ een hot issue aan het worden. De universele ziektekostenverzekering, in 2010 ingevoerd door de huidige president Barack Obama, wordt in Europa algemeen gezien als een mijlpaal voor de VS. Dat komt vooral omdat Europeanen zich niet voor kunnen stellen dat een verzekering tegen ziektekosten in een land niet goed geregeld is, en Obamacare, zo is hun verteld, is een goede regeling.

De werkelijkheid is echter minder fraai. Beloften die door Barack Obama zijn gedaan, zoals ‘if you have a plan, you kan keep it’, en ‘you can keep your doctor’, werden niet nagekomen. Veel Amerikanen die een verzekering hadden ten tijde van de invoering van Obamacare kwamen tot de ontdekking dat ze veel meer gingen betalen en dat de vrije artsenkeuze aan banden werd gelegd.

Tot overmaat van ramp bleek dat de verzekering vooral slechte risico’s aantrekt, zodat de premies niet kostendekkend bleken. De afgelopen jaren zien Amerikanen zich geconfronteerd met stijgende premies (tientallen procenten per jaar), forse stijgingen van het eigen risico (‘deductible’) dat oploopt tot duizenden dollars per jaar, en verzekeraars die zich volledig uit de markt terugtrekken omdat ze alleen maar verliezen lijden. Vooral werkende Amerikanen die tot de middeninkomens behoren en relatief gezond zijn, hebben daarom niets met Obamacare.

Voor de Republikeinen is dat reden geweest om de intrekking van Obamacare op de politieke agenda te zetten. In de Nederlandse pers is daar altijd schamper over gedaan. Tegenstanders van Obamacare werden weggezet als mensen die tegen hun eigen belangen stemmen, en daarmee impliciet als mensen die het niet snappen, ‘domrechts’ eigenlijk.

Uit de recentelijk gelekte emails van Hillary Clinton en haar campagneteam blijkt ondertussen dat er achter de teleurstelling die Obamacare is, een politieke agenda zit, althans bij de Democraten. De Democraten willen het falen van Obamacare aangrijpen om een zogenaamd single payer system in te voeren, zeg maar een nationaal ziekenfonds. Nederlanders juichen dat misschien toe, maar voor Amerikanen, bekend met de doorgaans omslachtige en harteloze wijze van opereren van overheidsbureaucratieƫn in hun land, is dat pas echt een schrikbeeld: duur en slecht.

Amerikanen willen best betalen voor medische zorg, maar dan willen ze ook eisen kunnen stellen. De zorgconsument in de driver’s seat dus. Met een single payer system wordt dat dus nooit iets.

Door deze eenzijdige berichtgeving in de Nederlandse pers zijn maar weinig mensen op de hoogte van de problemen met Obamacare. Daardoor snappen veel Nederlanders evenmin waarom Obamacare zes jaar na de aanvaarding een heet hangijzer in de Amerikaanse politiek kan zijn. Dat is de prijs die wij hier in Nederland betalen voor een pers die haar primaire taak – het publiek informeren – heeft ingeruild voor het streven naar opinieleiderschap.

Paul Verhaegh

10 REACTIES

 1. Dit artikeltje sluit aan op een eerdere reactie met wat overdenkingen.

  Wie zelf de rekeningen betaalt maakt betere beslissingen. Of het nu om de instandhouding van gezondheid en het genezen van aandoeningen of gebreken gaat, of bestuurlijke beslissingen. Neemt een ander beslissingen, dan is het maar de vraag welke agenda nagestreefd wordt en of de gang van zaken behoorlijk is, in het belang van de betrokkenen etc.

 2. @anp rebel [1]: Leiderschap kent vele aspecten. De zorg voor gezondheid, de zorg voor zieken, behoorlijk bestuur, het vergt allemaal leiderschap. De media die het publiek wensen te informeren, leiden door te informeren onvermijdelijk de publieke opinie. Want informeren is toch zoiets als mensen over een bepaalde weg leiden. Richting inzicht en juiste beslissingen bijvoorbeeld.

  Daarbij kun je geen Amerikaanse toestanden gebruiken. Amerikanen houden van merchandise / merchandising. Dat passen ze zo ongeveer op alles toe. Donald Trump lijkt de verkiezingen te verliezen, en er wordt momenteel gespeculeerd of hij een eigen TV-station gaat opzetten. Een “laatste revolutionair geluid”. God verhoede het, want dat wordt dan weer de zoveelste schreeuwerige toestand.

  Britten zijn, in ieder geval momenteel, een gezonde factor op het wereldtoneel. Onder andere de Engelse thee, de Old English Bulldog en de Engelse bulldog zijn niet zonder reden beroemd. Prins Charles en Camilla zijn mensen die op een eerbare en respectabele wijze belangrijke, gezonde boodschappen verspreiden. Zo kan het dus ook.

  Het viel me op dat de Britten kennelijk een ander vlaggenschip wensen. Prins Charles, het vlaggenschip van het Britse koningshuis, is behoorlijk conserverend en tegelijk vernieuwend bezig. Misschien niet radicaal genoeg naar de smaak van conservatieven? Dan hoop ik eigenlijk dat er een Schots vlaggenschip ingezet wordt. Want die heeft toch een wat betere smaak dan de Engelse variant. Schots temperament en Schotse passie vermengd met Engelse kennis en organisatievermogen kan een heel goede mix zijn, en een stuk beter uitpakken dan Amerikaanse Obamacare en Trump-TV.

 3. In de praktijk bleek dat behandelaars declaraties indienden voor behandelingen die helemaal niet gedaan werden, of veel te hoog waren.
  Maar Obamacare betaalde gewoon alles zonder morren, want wat maakt het uit als het niet je eigen geld is?
  Maar als ze deze keer betalen, zonder vragen te stellen, dan is de volgende keer de rekening nog hoger.
  Bovendien bleken er onderlinge belangen en relaties te zijn tussen verzekeraars en behandelaars.
  Zo werk je fraude in de hand.

  Vergelijk dat eens met het Nationaal Zorgfonds.
  nationaalzorgfonds.nl

 4. @Bertuz [4]: NOS???????
  Niet voor niets is de O rood van de NOS!
  De NOS is de propaganda zender van links Nederland.
  De rode hersenspoeling begint op UW eigen TV!
  Kijk kritisch.

  Sir Winston Churchill: Socialisme is de filosofie der mislukking, gebaseerd op het evangelie van de afgunst.

  Rood is goed voor de liefde, niet voor de toekomst.

 5. Gelooft u het langzamerhand zelf , of neemt u alles voor gospel aan wat de “bunker” in Hilversum u verteld ?

  Wuh kunneh ut niet bevuiligen….joah…, dah vertelluh sprokies , op thu tillefisie , en duh debielos vretuh alles wat wij vertelluh.

  Het Nederlandse goud krijgt een nieuw onderkomen. De Nederlandsche Bank (DNB) verplaatst de goudvoorraad van de kluis in Amsterdam naar een nieuw te bouwen Cash Centre op het terrein van Camp New Amsterdam in de bossen in Zeist. Ook de distributie van bankbiljetten gebeurt in de toekomst vanuit Zeist.

  De reden voor de verplaatsing heeft te maken met de enorme hoeveelheid beveiliging die nodig is in Amsterdam. Daardoor is het gebouw steeds moeilijker toegankelijk voor bezoekers en medewerkers van DNB.

  Ook zijn er regelmatig waardetransporten vanuit het DNB-gebouw, en ook daarvoor geldt dat de bewaking in het centrum van Amsterdam complex is.
  In 2022 klaar

  DNB wil het nieuwe Cash Centre in Camp New Amsterdam in 2022 in gebruik nemen. Op dat terrein zijn nu al eenheden van de marechaussee gevestigd die voor de beveiliging kunnen zorgen.

  Op het nieuwe Cash Centre wordt straks niet alleen het goud opgeslagen. Ook worden er bankbiljetten gesorteerd en gedistribueerd; vanuit Camp New Amsterdam vinden straks de waardetransporten plaats om banken te voorzien van biljetten en munten.

  In Amsterdam blijft nog wel een publieksbalie open waar mensen hun oude guldenbiljetten kunnen inleveren. Ook beschadigde eurobriefjes kunnen hier worden omgewisseld.

  Camp New Amsterdam ………….binnenkort gaat je parlement ook VIJF jaar dicht , zullen we er maar gelijk een museum van maken.

  Naut waar is mijn goud ?

  Nico [10] reageerde op deze reactie.

 6. @Raymond V. [7]: Interessant verhaal. Waar een hele belevingswereld achter schuilgaat.

  Het is me weleens opgevallen dat sommigen iets vertellen zonder kennelijk te beseffen wat ze eigenlijk zeggen. Omdat nauwkeurig en trouw beelden doorgeven niet betekent dat de achterliggende gedachten gesnopen worden;) Maar goed, een goed verstaander heeft soms maar een half woord nodig voor een aha erlibnis.

  Wist je trouwens dat Nazareth (de woonplaats van Jezus) niet zomaar een plaatsnaam is, maar zoiets betekent als ‘wachttoren’ of ‘beveiligde plaats’? Zoiets als de vliegbasis Soesterberg annex Camp New Amsterdam waar als ik het goed heb ook een afdeling van de Nederlandse inlichtingendienst is gestationeerd?

Comments are closed.