albert-hahnDe Berlijnse muur was niet de eerste dodelijke grens die door Duitsers is opgetrokken. In 1914 werd Nederland van België gescheiden door een 332 kilometer lange dodendraad. Een hek voorzien van dodelijk schrikdraad. Naar schatting honderden tot enkele duizenden Belgen werden gedurende de jaren van de eerste wereldoorlog geëlektrocuteerd.

Het hekwerk werd opgezet om Belgen te beletten het land te verlaten. Bovendien moest het Duitse deserteurs tegen houden. Een van onze grootste cartoonisten, Albert Hahn, maakte er deze tekening van:

albert-hahn-dode-belg

Menselijke migratie valt niet tegen te houden. Wat je ook probeert. Laten we hopen dat deze geschiedenis zich niet gaat herhalen aan de grenzen van de EU. Mensen horen niet thuis in door prikkeldraad afgeschermde territoria.

4 REACTIES

 1. Dit verhaal over De Draad is een variant op het thema ‘deadline’, die letterlijk aan de dood verbonden is: Tijdens de Amerikaanse burgeroorlog kon men nergens heen met krijgsgevangenen, dus tekende men een streep op de grond. Wie eroverheen stapte, werd zonder pardon doodgeschoten.

  Kijk ik even naar het bovenstaande artikeltje, dan valt de lengte van de dodendraad op (332 km, 3 + 3 + 2= 8, in de numerologie een interessante betekenis).De combinatie metaal en electriciteit is ook interessant; metaal verwijst naar militaire middelen en electriciteit naar overheidsgezeg. De naam van de cartoonist, Albert Hahn is ook opvallend. Albert verwijst naar nobele slimmeriken, Hahn naar haantjesgedrag. Deze extra elementen voorzien het verhaaltje van wat extra (na)smaak.

  Zowel binnen als buiten een levensgevaarlijk (of streng bewaakt) hek zijn er voor- en nadelen, zoals men ook bij de Berlijnse muur dacht en heden ten dage bij de Marokkaanse muur en de Israëlische muur denkt.

  Ik moet zeggen… dat het verhaal over ‘de draad’ beter in elkaar is gesleuteld dan het verhaal over de deadline.

 2. Misschien is het interessant om nog wat verder in te zoomen.

  Wie over de grens van De Draad of de Deadline stapte, of over de Berlijnse of Marokkaanse muur gaat, doet dat om in een betere situatie te komen. Maar in feite kwam de betrokkene van de regen in de drup; aan de andere kant zijn er immers ook mensen in uniformen die desnoods een wapen trekken om de betrokkene dwingend de wet op te leggen. Vrijheid? Wat is vrijheid eigenlijk? Is dat niet het ontbreken van dwang?

  Bij de Marokkaanse en Israëlische muur is er ook het aspect terrorisme. Want niet iedereen gaat met goede bedoelingen naar de andere kant van een muur.

  Vrijheid betekent ook wederzijdse afhankelijkheid. Want wie in de jungle gaat wonen, in de vrije natuur, heeft toch anderen nodig om zich bijvoorbeeld te kleden. Er is niets mis met mensen die elkaar helpen.

  Van oudsher losten mensen dit op door dieren te doden, want dierenhuiden zijn zo lekker warm. Daarna ontstond het idee van koningen, die hun onderdanen als schapen zien. Als je die schapen scheert (moed ontneemt), dan kun je jezelf heerlijk verwarmen met schapenwol, de waardering of verering, en welvaart van anderen. Vergeten geschiedenis?

  Er zijn ook heersers die zich gedragen als wolven in schaapskleren. Die gaan verder. Ze ontnemen mensen niet alleen haar (moed), maar ook hun huid (natuurlijke verdedigingslinie). De wolf in schaapskleren doet zich anders voor dan hij is; hij voelt zich misschien prinsheerlijk in een schapenvacht, maar is een geslepen rover en moordenaar. Vergeten geschiedenis?

  Er wordt altijd gedacht dat Indianen het scalperen hebben uitgevonden. Maar dat klopt niet. Native Americans melden dat het Europeanen waren die Indianen scalpeerden. Stel je voor dat iemand denkt dat hij hoofd is over zijn eigen leven. En dat zijn huid (natuurlijke verdedigingslinie) en haar (moed) hem juist op dat front ontnomen wordt. Een variant op het thema ‘iemand met huid en haar villen’ of fileren, zodat hem de moed en middelen om zich te beschermen afgenomen worden. Dan is de weg vrij om te plunderen en blijft er niet veel meer van een leven over. Vergeten geschiedenis?

  Een vleugje meer beschaving dan? Daarvoor dient de katoenplant. Wil je op beschaafde wijze kleren maken, dan moet je zelf die planten telen en zelf gaan weven. Op die manier weef je een verwarmende en beschermende structuur. Dat klinkt mooi, maar katoenplantages gingen gepaard met slavernij, mensen die als minder dan dieren werden behandeld. Daarbij hoorde gevangenschap, dwangarbeid, moord en verkrachting. Niet erg beschaafd. En als je dan bedenkt dat het woord katoen onder meer ‘roddel’ betekent (de plant heet Gossypium), dan is het niet erg beschaafd om te roddelen (vooroordelen, speculaties) over verondersteld minderwaardige productiekrachten. Vergeten geschiedenis?

  Tegenwoordig is slavenarbeid formeel afgeschaft. En kunnen we beschaafd kleding kopen. Maar is dat alleen mogelijk doordat er bijv. in India kinderen tot hun knieën in de chemicaliën staan om spijkerbroeken te verven. Is dat werkelijk beschaafd?

  Veel geschiedenis is vergeten, of wordt geromantiseerd weergegeven. Overwinnaars (her)schrijven de geschiedenis. Als ik de verhaallijn van kleding volg, dan lijkt er niet veel veranderd. Hoogstens zijn methoden geraffineerder geworden.

Comments are closed.