De Europese gedachte. Is het verenigen ven Europa een nieuw begrip? Ik presenteer enkele pagina’s uit een boekje naar aanleiding van een decennia geleden uitgesproken redevoering:overwinning voor Europa

 

overwinning-voor-europa-2

 

overwinning-voor-europa-3

Voor het eerst is er ditmaal zoiets als een Europees ontwaken door ons continent gegaan:

overwinning-voor-europa-4

 

overwinning-voor-europa-5

Oostwaarts gerichte West Europese expansie is keer op keer gestuit in een zee van bloed. Napoleon, Hitler. Zal het associatie verdrag met de Oekraïne een stap te ver zijn? Het geeft grote spanningen met Rusland. Rusland zal moeten handelen. Want als de Oekraïne duurzaam verbonden raakt met de EU en daarmee uiteindelijk ook de NAVO dan is Rusland haar strategische diepte kwijt.

Rusland kan mogelijk nu geen weerwoord bieden. Dat wil niet zeggen dat oostwaartse expansie zonder gevolgen blijft. Zoals de uitkomst van eerste en tweede wereldoorlog vooral bepaald werd door het productie vermogen van de Verenigde Staten kan een volgende oorlog bepaald worden door de productie kracht van China. Als de Oekraïne crisis het grondstoffenrijke Rusland samen brengt met China dan wordt ook deze oostwaartse expansie in de toekomst mogelijk heel duur betaald. Het binnenvissen van de Oekraïne binnen de EU en de NAVO geeft immers aan China en Rusland een hele duidelijke boodschap. De militaire macht bepaalt nog steeds de politiek. Als Rusland niet verder wil worden afgepeld dient ze haar leger sterk op te bouwen. China ziet deze les ook en dit betekent dat de Oekraïne crisis de aanzet kan zijn tot een nieuwe wapenwedloop.

De enige echte overwinning voor Europa is het behoud van vrede. En die is nooit gediend bij een oostwaartse expansie en de spanningen die dat oproept.

3 REACTIES

  1. Het huidige Europa begon als een unie voor kolen en staal, een unie voor burgers en militairen. Dat zou oorlog moeten kunnen voorkomen. Tot op heden klopt die stelling, ook al is er soms sprake van oorlogsretoriek.

    De VN begon als een poging om naties te verenigen, vandaar de naam ‘Verenigde Naties’. De vraag is nu of naties zich daadwerkelijk laten verenigen. Hoeveel invloed hebben agressors, ophitsers en stokers? Hoeveel invloed hebben vredestichters?

    Ooit hadden we een hengst, een pony. Mishandeld en daardoor in eerste instantie agressief. Wat ik daarvan geleerd heb is dat een vredesproces niet mag uitmonden in castratie, alleen maar vanwege onnodige angst. Want wie geen ballen meer heeft, verliest namelijk een bepaalde sprankeling. Op het niveau van de EU en VN kan ik me voorstellen dat het een behoorlijk uitdaging is om mensen om te vormen tot ware mensenliefhebbers, zonder dat zij – spreekwoordelijk – hun ballen verliezen.

    Als bijvoorbeeld Putin een vent met ballen blijft en zijn energie op een goede manier zou aanwenden, dan zou de wereld weer een stukje beter worden. Want om de wereld te verbeteren, zijn er logischerwijs wel mensen met ballen nodig. En voldoende gevoel voor onderlinge verhoudingen. Dus eigenlijk een optimale mix van typisch mannelijke en typisch vrouwelijke kwaliteiten. Om die mix op allerlei niveaus te creëren is wel sturing nodig. Liefst middels goede voorbeelden, want mensen leren niet zozeer door praatjes maar meer door navolgbare voorbeelden.

  2. Overwinning voor Europa.
    Dat zou het zijn als WIJ allen de EU proleten waar ook in Europa, uit Europa zouden schoppen!

Comments are closed.