Vrijspreker: Laatst probeerde iemand mij het basisinkomen te verkopen. Door het uitsparen van administratiekosten zou het budget neutraal zijn om iedereen gewoon 1000 euro in de maand te geven.

Opperdienaar: Dat kan natuurlijk initieel wel zo zijn, maar je moet er van uit gaan dat mensen hun gedrag veranderen. Je kunt bijvoorbeeld ook denken dat als je de belastingpercentages omhoog doet, dat je dan meer belasting ophaalt. Zolang mensen evenveel blijven werken, roken en drinken wel.

 

income_tax_smoking_tax

Maar dat zou ook betekenen dat het inkomen van mensen dan omhoog moet, omdat ze hun gedrag hetzelfde moeten houden terwijl ze meer belasting betalen. Als dat inkomen niet omhoog gaat, moet er bijvoorbeeld minder gerookt worden en gaan de belastinginkomsten omlaag in plaats van omhoog. Dit staat bekend als de Laffer curve. Er is een optimum belastingpercentage voor de heersers om maximaal geld binnen te sluizen.

Zo kun je er ook vanuit gaan dat bij een basis inkomen mensen hun gedrag verandert. Als je bijvoorbeeld de helft van het jaar in Vietnam gaat wonen, is het goed leven zonder te werken. Kom je alleen even terug om te stemmen op een partij die dat basis inkomen omhoog wil doen.

Vrijspreker: Ik vroeg de voorstander:”Mag ik er voor kiezen om niet mee te doen?”

Opperdienaar: Wat gebeurde er toen?

Vrijspreker: Ondanks dat de voorstander zeker wist dat het een geweldig systeem was, zag ik hem toch aarzelen. Er was een duidelijk waarneembare pauze.

Opperdienaar: Die pauze zegt je alles wat je moet weten. In de psychology is er zo iets als de implicit association test. Het meet alleen de pauze op antwoorden. De gedachte achter de test is dat als je een vooroordeel hebt, en het antwoord is in overeenstemming met het vooroordeel, dat het antwoord sneller gegeven kan worden dat wanneer het antwoord niet overeenstemt met het vooroordeel. Dat tijdsverschil bepaalt de mate van vooroordeel. Implicit association test in memes:

 

iat_black_coffee

iat_black_pilot

Vrijspreker: Dus eigenlijk is het antwoord op de vraag de pauze zelf?

Opperdienaar: Ja, het antwoord na de pauze kun je vergeten. Het brein probeert een uitweg te zoeken, het zoekt naar een manier om je voor de gek te houden en rekent alle alternatieven door. Dat kost tijd. Die wachttijd vertelt je dus of iemand zelf weet dat hij je aan het bedonderen is. Dus als jij vraagt: “Mag ik niet mee doen aan jouw systeem?” Dan begin je te tellen en als iemand dan gelijk antwoordt: “Geen probleem”, dan gelooft hij er tenminste zelf in. Als er een lange pauze volgt, is dat geen goed teken.

5 REACTIES

  1. Hoe het geld ook verdeeld wordt onder de mensheid, zolang de mensheid niet ziet dat het geld bestaat uit gebakken lucht bestaat, blijft ze afhankelijk van anderen hoe rijk, arm, gelukkig of ongelukkig ze zal zijn.
    En deze anderen, lijken geen mededogen, empathie of wat ook te hebben, kijkende naar het feit, dat ze globaal de mensheid van crisis naar crisis, en van oorlog naar oorlog leidt.

    Helaas is het bereik van de alternatieve site, ten opzichte van de msm (nog) te klein, aangezien deze anderen de msm beheren (door geld/macht) zodat zei (die anderen) de grootste groep bereiken.

  2. @Marc [4]:
    Goede, er zijn behoorlijk wat proeven mee gedaan. Zelfs zwarte mensen met negatieve vooroordelen over zwarten vallen er mee door de mand. Een zwarte deed de test elke dag en tot zijn verbazing was het verschijnsel een keer weg. Hij had die ochtend gekeken naar olympische sport, waarbij veel zwarten positief als sporter naar voren kwamen.

    Terugkomend bij je punt: mag je niet meer nadenken?
    Het zijn vaak vragen die niet echt nadenken vereisen. Je moet aangeven welk woord rood is en welk blauw. Dan verschijnt er opeens het woord “blauw” maar gedrukt in rode inkt. Dat is verwarrend en iedereen kost het even meer tijd. Als je de zin hoort “De aristocraat had een grote tatoeage achter op zijn rug” dan raken onze hersenen even verblind. Dit omdat we het ons voor gaan stellen en het klopt even niet in ons hoofd.

Comments are closed.