logo LP nieuwHet is de LP niet gelukt om voldoende ondersteuningsverklaringen te verzamelen in 10 van de 20 kieskringen. Kiezers uit de kringen Groningen, Assen, Zwolle, Amsterdam, Haarlem, Den Helder, ’s Gravenhage, Dordrecht, ’s Hertogenbosch en Bonaire zullen naar verwachting niet op de LP kunnen stemmen. (bron pag 23-24 van Proces-verbaal onderzoek kandidatenlijsten Tweede Kamerverkiezing 2017).

Daarnaast heeft de lijsttrekker Robert Valentine geen kopie van zijn legitimatie bewijs ingediend, evenals voormalig lijsttrekker Toine Manders. Ik ga ervan uit dat deze laatste punten herstelbare verzuimen zijn. Die nog deze week kunnen worden opgelost.

Onderstaande kaart geeft de kieskringen weer, zodat u kunt zien of u in de gelegenheid bent om uw stem op de LP uit te brengen:

verkiezingen kieskringen

attributie afbeelding: CBS

De vorige Tweede Kamer verkiezingen was het de LP wel gelukt om overal voldoende ondersteuningsverklaringen te verzamelen. Jammer dat het deze keer niet is gelukt. Laten we hopen dat de LP de komende weken wel in staat is om een aansprekende campagne te voeren. Want daar is het uiteindelijk toch om te doen.

33 REACTIES

 1. Hoezo “Helaas”… De LP appelleert kennelijk niet aan de gevoelens en ideeën van de massa. Dan is het naar mijn mening normaal (hoi Rutte) dat een partij geen bestaansrecht heeft. Het feit dat wij hier op een Libertarisch platform het libertarisme een warm hart toedragen staat denk ik los van de LP.
  De partij weet gewoon niet die aansluiting te vinden bij de bevolking die nodig is om een zeker draagvlak te krijgen. Wees eerlijk… Hoe vaak is de LP op tv geweest? Heeft Geen Stijl er over geblogd? Is er ergens op het www iets van de LP terug te vinden dat het nieuws heeft gehaald? Al is het een voorzitter die in zijn boxer op de Dam gaat staan roeptoeteren… Helemaal niets.. Dus “helaas”… nee hoor, “terecht”.

  Ratio [12] reageerde op deze reactie.

 2. Ik denk dat de komende verkiezingen een single-issue gaan worden (of imo zouden moeten worden) en dat is in of uit EU.

  Als er al verwatering is, laat het dan aan de kant van pro-EU zijn…

 3. Spijtig, maar blijkbaar gebrek aan inzet. Want het is niet zo dat die OSV’s binnen twee weken binnengehaald moeten worden ofzoiets. Er is ruim de tijd voor..

 4. LP is niet Libertarisch, maar socialisme light.
  Vandaar dat ik ze niet meer steun.
  Stemmen is al tegen het NAP en aflossen van de staatsschuld al helemaal.
  Staatsschuld is gewoon een schuld van een bedrijf en niet die van de burgers. Hoe dat bedrijf tot stand komt zal me een worst zijn, het kan niet namens mij geld lenen, daarom hoeft het niet afgelost te worden.

  Ratio [12] reageerde op deze reactie.

 5. @The Red Pill [1]:

  Is dat wel zo? Is libertarisme wel gegroeid? Ik ken de laatste jaren ook aardig wat mensen die van libertarisch naar rechtsnationalistisch zijn gegaan….

  Los daarvan heb ik ook mensen van de wel-stemmen-positie naar de niet-stemmen-positie zien gegaan. De LP heeft dit keer concurrentie van andere partijen (o.a. VNL) en de lijsttrekker vind ik zelf niet principieel genoeg. Dat motiveert mij zeker niet om in actie te komen voor OSV’s. Afgezien van dat ik ook nogal mijn twijfels heb over verandering via verkiezingen… Zelfs als de LP een zetel zou krijgen (wat natuurlijk niet gaat gebeuren). Wat gaan ze dan bereiken? Het enige wat ik zie gebeuren is dat de lijsttrekker het gedachtegoed nog verder gaat laten verwateren om in de smaak te vallen bij mogelijke coalitiepartners of een grotere groep kiezers te trekken… Iets bereiken gaan ze in ieder geval niet….

  Ratio [13] reageerde op deze reactie.

 6. De huidige LP is denk ik voor niemand inspirerend. Pragmatische mensen en rechtse mensen met libertarische trekjes hebben genoeg andere keuzes, principiële mensen voelen zich er niet thuis, anderen zullen überhaupt niet stemmen. Kortom: deze LP gaat minder stemmen krijgen dan vorige verkiezingen….

 7. POLITIEK is verderfelijk:

  Er moet gedaan worden wat de beste oplossing is,
  voor een ieder.
  Er moet gemiddeld worden, in plaats van slim en slinks.

  Alleen het beste uit alles, is GOED!!!!!!!!!!!!!!!!!!

 8. De LP heeft volgens mij een heel aantal fundamentele problemen voor een partij. Volgens mij is de belangrijkste (eigen ervaring vorige verkiezingen) en dus op…
  1) Geen enkele binding met mensen die je vrijwillig in hun vrijetijd helpen willen opbouwen. Ik werd medegedeeld waar en wanneer ik me kon melden om te flyeren. Niets meer en niets minder heb ik van de partij gehoord. Gezien het nu niet eens is gelukt om OSV verklaringen te krijgen lijkt het me dat het nu niet beter is gesteld.
  2) Nu al zichtbaar principes opzij zetten.
  3) Geen enkele media aandacht weten te genereren.
  4) Heel basale fuck ups maken. Echt geen ID aanleveren door de lijsttrekker en Toine…… you are kidding me right?

  Nummer vijf wil ik niet als zeker presenteren maar ik heb het idee dat ze geen idee hebben wat ze willen als ze in de kamer zitten.Wat mij betreft ga ik alleen stemmen als de LP op zijn Ron Pauls in de 2e kamer gaat zitten. Dat is het enige wat een politieke partij ala de LP kan doen voor het goede.

  Gezien de bovengenoemde punten ga ik gewoon niet stemmen komende verkiezingen. Als de LP wil kan ik wel wat ideeen pitchen. Alles wat LP hoeft te doen is hieronder reageren (smile).

  Ratio [13] reageerde op deze reactie.

 9. Jammer maar helaas. Ik had de indruk dat de LP de laatste jaren meer met zichzelf bezig was dan met het overtuigen van de wereld over het bestaansrecht van deze partij.

  Niet verwonderderlijk dat het dan mis gaat met de ondersteuningsverklaringen, waar een flipflop-Forum, een rare Roos, een borderline mevrouw en wat andere opportunisten deze makkelijk lijken te scoren.

  Ratio [13] reageerde op deze reactie.

 10. beste The Red Pill [1]: natuurlijk is het een blamage, maar er is zoveel gerotzooi geweest binnen de LP dat het zo kort voor de verkiezingen niet gepast is nog meer rotzooi te scheppen door zout in wonden te strooien.

  beste pcrs [2]: Eens. Je kan zeggen vantToine wat je wenst, maar hij was wel authentiek. En zijn prive leven wist hij vaak pro vrijheid in te vullen (dienstplicht, vrijheid van vennootschap, vrijheid van veel belastingen, wist hij voor hen die ervoor wensten te betalen mogelijk te maken)

  beste Pendragon [3]: LP en Vrijspreker staan los van elkaar. Het vorige bestuur wist wel de aandacht te trekken. Nep geld strooien vanuit een helicopter, het woord “failliet” projecteren op de toren van DNB, etc

  beste Matthijs [6]: eens met je standpunt mbt staatsschuld. Het cynische is dat de huidige LP een “realistischer” programma wou voeren om meer stemmen te trekken, waarmee ze inderdaad collectivistische trekjes krijgen zoals de staatsschuld. Het is dan extra zuur dat ze falen in de helft van de kieskringen

 11. beste Libertarian guy [7]: Libertarisme kan niet met overheidsdwang tot stand komen, dus is deelname aan verkiezingen lastig. Toine zei altijd dat hij voor alles zou stemmen wat minder overheid zou brengen, maar het is inderdaad hinken op twee gedachtes. Als je water bij de wijn doet. Wees dan eerlijk en wordt een klassiek liberale partij.

  beste Hugo [10]: Ik voel me ook veel minder bij de huidige LP betrokken. Het begint bij mensen, en daar normaal mee omgaan. De groep LP-ers van voorgaande verkiezingen deden een aantal dingen fout, maar hebben wel veel goeds gedaan. Helaas heeft men veel van die mensen niet kunnen behouden. En nu het erop aan komt kan men niet eens voldoende osv’s reglen. ik vind dit een grote teleurstelling. Ale je het beter denkt te kunnen doen dan de voorgaande groep vrijwilligers dien je in ieder geval die osv’s te kunnen regelen.

  beste Naam * [11]: Eens, maar niet met het op de man / vrouw spelen. Dat is iets dat verre van productief is. Ik kon heel gemakkelijk een vernietigend stukje schrijven, maar dat is niet productief. Het is nu zaak om verder te gaan, en als het niet lukt zullen de opportunisten vertrekken. Lukt het wel, en krijgt de LP opeens veel meer stemmen, en weet ze mensen richting het libertarische gedachtengoed te bewegen, wel dan is dat een win – win situatie. Kennelijk is dat dan wat nodig is.

  Naam * [18] reageerde op deze reactie.
  Hugo [27] reageerde op deze reactie.

 12. @TXX [14]: bij een voorgaand artikel over het verkiezingsprogramma heb ik het bestuur gemailed om een reactie. En die niet verkregen. Ik voelde er weinig voor om dat nu weer te doen.

  De feiten spreken mbt de osv’s voor zich. Toch? Wat voor genuanceerder beeld kan hier door het bestuur verschaft worden? Wat kan er verbeterd worden aan het beeld van falen? Dit is gewoon een fuck up. Big time. De helft niet gehaald. Ik heb het in het artikel niet zo duidelijk verwoord, niemand is gebaat bij een confrontatie tijdens de campagne, maar jouw reactie dat er een beter beeld kan zijn van dit falen nadat ze het voorgaande bestuur min of meer aan de kant hebben gezet, dat is toch best wel een sneue reactie? Valt er hier nog iets te nuanceren? Is dit dan in jouw beeld een succes? Is deze fuck up eigenlijk een overwinning? Ik kan dat niet als zodanig zien. Er is gewoon geen beter beeld te scheppen als je dit soort fouten maakt en een verkiezingsprogramma hebt dat libertarische inconsistenties bevat.

 13. @Ratio [16]: ik vind het met name jammer dat een LP die zich juist voorstaat om een realistischer programma te hebben dat kiezers daadwerkelijk kan overtuigen, en dan faalt met de osv’s. Je ruilt principes in voor vermeend en gehoopt electoraal resultaat, maar kan dat niet realiseren doordat je in de helft van de kieskringen niet eens deelneemt. Zie je het probleem?

 14. @Ratio [13]:
  Waar je met “op de persoon spelen” precies op doelt ontgaat mij even. Om mijn reactie toe te lichten: ik denk dat er momentum is voor het Libertarische gedachtengoed maar dat de LP dat niet weet te verzilveren. Als ik met mensen praat en libertarische standpunten in neem (zonder deze zo te noemen) dan is men het er vaker wel mee eens dan niet.

  Het opportunisme met deze verkiezingen is evident. Mensen die zich verdienstelijk hebben gemaakt voor het Oekraine referendum gaan nu los van elkaar de politiek in omwille van (vul maar in) in plaats van dat men blijft samenwerken omwille van het resultaat. Bij bijvoorbeeld Forum voor democratie springen er opeens allerlei lieden op de de trein in de hoop om een graantje mee te pikken. Dan is er die mevrouw die denkt dat zij Nelson Mandela (of was het een ander?) is. En heeft iemand nog iets vernomen van de Piratenpartij die principes opzij schoof en een “lekker wijf” naar voren in de hoop op een zetel?

  Aan de andere kant, als het parlement in Den Haag uiteenvalt in tig partijen met allemaal weinig zetels, die de hele dag ruzie maken, dan kon dat wel eens een zegen zijn om de nuttloosheid van deze lieden zichtbaar te maken. Of een LP zich daar nuttig kan maken weet ik niet, dat zien wij bij de volgende verkizingen wel. Ik doe niet mee tenzij er iets heel uitzonderlijks aan de hand is.

  Ratio [20] reageerde op deze reactie.

 15. Het komt vast allemaal goed met de LP want volgens de social media richtlijnen mogen sommige woorden niet gebruikt worden. Zoals ‘ libertarisme’ . Echt waar, je verzint het niet. De SP is immers ook groot geworden door het woord ‘ socialisme’ te vermijden.

  Ratio [20] reageerde op deze reactie.

 16. beste Naam * [18]: Ik dacht eerst even dat je LP-ers beschreef, kon de beschrijvingen derhalve niet plaatsen. Ancilla heb ik in het echt overigens ontmoet, leek me een redelijk normaal mens maar je kan je als man snel in vrouwen vergissen. Inderdaad jammer dat men niet de verschillen kan vergeten en samen kan optrekken.

  beste The Red Pill [19]: jammer dan dat ze wel tijd hebben voor dit soort social media richtlijnen maar niet voor het verzamelen van osv’s.

 17. Tja, als voormalig bestuurslid weet ik hoe lastig het is om die OSV’s bij elkaar te krijgen. En ik weet ook hoe moeilijk het is om alle libertariërs tevreden te houden met de koers van de partij.
  Wij hadden destijds Quintus als grote aanjager, die man wist in een uurtje pitchen bij een willekeurig gemeentehuis zomaar tien OSV’s binnen te halen, dat soort mensen heb je gewoon nodig.
  Toch denk ik dat de LP enorm in de lift zat, helaas is lijkt die lift inmiddels weer naar beneden te gaan, mede door te veel gerichtheid op interne zaken.

 18. Kijk hoe groot de stap is, als een democratisch gekozen politici ook echt doet wat ie zegt.

  Dat is totaal nieuw voor veel kiezers en zeker uniek. Het maakt niet uit of je het er mee eens bent, het is een feit.

  Mensen die totaal niets met Amerika nodig hebben gaan demonstreren, terwijl het hun eigenlijk niets aan gaat wat de amerikanen beslissen in hun eigen land.

  Willen de amerikanen zich een keer minder bemoeien in andere landen, gaan andere landen zich met Amerika bemoeien.

  Ik bepaal toch ook niet wat er bij U in huis gebeurd.

 19. Waarom is het libertarisme impopulair?

  Omdat de meeste mensen belasting helemaal niet kunnen ontduiken, slechts die tien miljonairs doen dat, om hun duizendjes veilig te stellen.

  En de meeste mensen zitten niet te wachten op een vrije aanloop in de verkoop van organen en andere schimmige zaakjes….

  Waarom is het impopulair? Omdat het noch liberaal is, noch anarchistisch

  Omdat het niet toegeeft extreem rechts te zijn

  Easymoney [26] reageerde op deze reactie.

 20. Waarom zouden kerels lp stemmen, als ze ook PVV of VVD kunnen stemmen, in die vijver vis je

 21. @Jaas ( Mordor troll) [24]: De LP wordt niet begrepen noch ondersteunt omdat de burgers vinden, dat de overheid zich moet bemoeien met de privé en zakelijke kant van burgers en bedrijven.
  Daarnaast loop ik ook tegen definities en kreten aan. Deze worden keer op keer opnieuw uitgevonden. Tot het moment komt, dat iedereen het spoor bijster is. Neem het woord kapitalisme.
  Vanuit de economische wetenschap heb je definities maar ook de sociale en daarmee ook de politieke wetenschap hebben ook hun definities. Als ik met mensen praat, gebruik ik het woord kapitalisme niet meer, het heeft geen zin. Woorden als investeringen en rendement werkt beter. Of hebzucht en geldzucht als karakter eigenschappen. Daarmee vervuil ik de discussie ook niet.
  Het leuke is dat extreem rechts (oftewel nazi’s en fascisten) in hun tijdperk de volgende mensen en groepen als eerste doodschoten: vrijdenkers, joden, liberalen, libertariërs, anarchisten, communisten etc. Mocht u dit niet geloven, dan heb ik een leuk idee: ga op bezoek bij de skinheads, en zeg maar dat je een libertarier bent. Zorg er wel voor dat je een goede zorgverzekering nodig hebt, die heb je namelijk hard nodig.
  M.b.t. de politieke partij, de LP, heb ik bemerkt, dat zij aan het schuiven zijn, richting klassiek liberaal denken.
  Als libertarier sta ik voor de vrijheid van het individu, het beschermen van eigendomsrechten, het NAP en een zo klein mogelijk overheid. De relatie tussen mensen en bedrijven moet bepaald worden door hun zelf en niet door een intermediair.
  Als ik het laatste zeg tegen mensen, dan schrikken zij, het idee dat zij zelf op hun eigen benen moeten staan. De schrik staat in hun ogen.
  U heeft wel met 1 ding gelijk, het is heel impopulair. Mocht je denken dat bijna alle rijken ook libertarisch zijn, moet ik je teleurstellen. Ook zij vinden de bescherming van de overheid, heel lekker. Het idee dat ook zij onderworpen zijn aan de beginselen van de vrije markt, oftewel je gaat gewoon bankroet ongeacht hun omvang, lopen zij direct weg. Tja, het zijn net mensen, die rijken.
  Verkiezingen, het is 1 grote lobby van politici, stem op mij, en je krijgt snoepjes. Degene die het beste kan liegen, die wint. Meer niet.

 22. @Ratio [13]:

  Beste Ratio,

  Bedankt voor je reactie. Ik begrijp je teleurstelling in de LP volledig. Ik vond hen bij de vorige verkiezingen al een teleurstelling, kan je nagaan wat ik een teleurstelling ik ze nu vind. Ik had echt gehoopt dat ze zich zouden herpakken, lessen leren etc. Helaas zijn ze verder afgegleden. Ik snap ook niet waarom de LP denkt dat ze met een ”gelikt” verkiezingsprogramma de kamer in te komen. Als je de politiek in wil moet je een lange termijn visie hebben. Kijk maar hoe lang Nigal en ja, ook de SP bezig zijn geweest om een soldide fundament als basis voor de partij te leggen waar ze verder op konden bouwen. Zolang de LP daar niet van doordrongen is blijft het helaas een kansloze club.

  Ik hou me aanbevolen om de huidige kliek te wippen en het roer over te nemen als ik werkloos ben (smile).

  groeten Hugo

 23. De LP heeft een praktisch en ideologisch probleem. Praktisch gaat minimaal de helft van haar doelgroep bewust niet stemmen en dus ook niet op de LP. Ideologisch ondersteunt de LP met haar deelname aan de verkiezingen een systeem waarin een minderheid met geweld haar wil aan de meerderheid oplegt. Kortom, een heilloze weg.

  Philosoof G&R Eigenwijs [30] reageerde op deze reactie.

 24. Libertarisme is gewoon schady. Ook nazi’s zitten op deze site en sentimenten als het ageren tegen ‘cultureel marxisme’ , zie je bij fascisten ook veel

  Trump, de fascist , is groot bewonderaar van Ayan Rand bijvoorbeeld.

  Daarnaast hoor je mensen vaak twijfelen, zo van de LP is leuk, maar de PVV is groter……PVV/LP

  Anarchisme doe je zelf, libertarisme blijkbaar niet, moet door een partij voorgedragen worden.

  Als je eigendom princiepen dan je ideologie is, koop een huis, ga erin zitten met een geweer,om het te verdedigen tegen al het ‘ werkschuwe linkse tuig’ stem vervolgens niet en je bent al libertarier. Als kers op de taart kan je nog wat mysogene kreten uitslaan, of zeggen dat feminisme marxistisch is.

  Kortom, een lp word overwoekerd door populisten van de PVV

  Bij Henk en Ingrid hoef je echt niet aan komen met vrijheid en open grenzen etc, vrijheid ? Kan je dat eten ? Hoe duur is dat ?

  Zeg gewoon iets als : Marrokaanse straat hufters maken het leven onmogelijk en houden niet van Holland en hun kilo knaller hartjes smelten.

  Libertarisme is voor anarchisten in een identiteitscrisis

 25. @Seneca [28]:

  Het lijkt mij mogelijk om de verschillen te slechten door
  overleg in goede wil.
  vrijdenken op humane basis!

  En daar door saamhorig aan elkaar.
  Richt een vereniging op die bijeen komt en ga de
  gesprekken met elkaar aan.

  Zorg voor een vast punt waar mensen bijeen kunnen
  komen en van daaruit verder kunnen ontwikkelen.

  Het alles hangt nu als los zand aan elkaar.

  Zo komt er niets voor elkaar!!!

  Easymoney [31] reageerde op deze reactie.

Comments are closed.