DSC1550-1280x855Hij is de laatste dagen veel in het nieuws. Van grote nieuwe hoop op links, de Justin Trudeau van de lage landen tot ongeloofwaardige leugenaar. Jesse Klaver. De Vrijspreker had een exclusief interview met de man die Groen Links omhoog stuwde in de peilingen. Een méér dan verrassende coming-out!

Het grote Jesse Klaver-interview

Ik ben gewoon een wat narcistische aandachtsverslaafde”

In een hoekje van het restaurant waar we hebben afgesproken zit hij, bijna onopvallend. Jesse Klaver, lijsttrekker voor Groen Links. Hij belde me, wilde graag een interview geven, zijn verhaal doen. Het échte verhaal, zo verzekerde hij me door de telefoon.

Klaver zit overduidelijk te genieten van zijn T-bone steak en ziet de verbazing op mijn gezicht. “Je had zeker verwacht dat ik aan quinoa-salade zou zitten? Haha, de vooroordelen over Groen links zijn nogal hardnekkig. Weet je wat het is, koeien stoten methaan uit, dat is slecht voor het klimaat, en dus kun je ze maar beter opeten.” Hij lacht er zijn bekende guitige lach bij.

Het is de opmaat naar een zeer bijzonder gesprek.

De afgelopen dagen waren zwaar voor Jesse. De Telegraaf opende het vuur door te twijfelen aan de oprechtheid van het CV van de Groenlinks-leider en zijn grotendeels verzonnen levensverhaal. Er was kritiek op het schaamteloos kopiëren van de toespraken van Obama, het leek alsof Klaver van alle kanten onder vuur kwam te liggen. Alleen zijn grote schare vooral vrouwelijke fans stond onvoorwaardelijk achter hem.

Het heeft me weer aan het denken gezet. Natuurlijk heb ik mijn CV wat opgeleukt, verhalen wat mooier gemaakt dan de werkelijkheid. Wie doet dat nou niet als hij de kans krijgt op zijn droombaan? Hoewel, eigenlijk wilde ik vroeger popster worden, of acteur. Beroepen waar je altijd in de belangstelling staat in ieder geval. Waar je geadoreerd wordt. Wat dat betreft ben ik gewoon een ietwat narcistische aandachtsverslaafde. Zoals al mijn collega’s op het Binnenhof trouwens, ik ben daarin geen uitzondering. Elke politicus is wat dat betreft exact hetzelfde, allemaal willen ze zo veel mogelijk op televisie, zo veel mogelijk aandacht.”

Klaver is openhartig. Hij praat gemakkelijk, neemt af en toe een korte denkpauze, maar het is duidelijk dat hij hier zit om zijn hart te luchten. Met zijn handen kluift hij de laatste restjes vlees van zijn steak en vervolgt zijn verhaal.

Wat me echt heeft verbaasd de laatste dagen is die nadruk op mijn CV, en de kleine leugentjes daarin. Het was meen ik Goebbels die riep dat je de leugen groot genoeg moet maken en vaak genoeg moet herhalen om hem geloofwaardig te maken, en dat blijkt maar weer te kloppen. Want het is natuurlijk vreemd dat zulke kleine leugentjes een rel veroorzaken, terwijl het complete programma van mijn partij van de leugens aan elkaar hangt. Niet alleen van mijn partij trouwens, feitelijk zijn alle verkiezingsprogramma’s niet veel meer dan poep in cadeauverpakking. Alleen zal de pers daar nooit iets over schrijven. Een Diederik Samsom die vreemd gaat, een minister die uitglijdt, dat is leuk voor de pers, maar de echte thema’s blijven onaangeroerd. Vandaar ook dat ik nu mijn verhaal doe, ik zit nu een paar jaar in Den Haag, heb meegedraaid in de baantjesmolen en het is één grote poppenkast die alleen maar heel veel geld kost en nooit wat oplost. Het wordt toch eens tijd dat mensen dat gaan inzien.”

Hij bestelt nog een biertje, en ziet mijn ogen groter worden van verbazing. “Weet je zeker dat ik dit allemaal mag opschrijven?” vraag ik hem nog.

Ja, natuurlijk! Neem nu dit biertje. Die schuimkraag komt van CO2. Denk je nu echt dat het klimaat daar ook maar iets door veranderd? Alle politici gebruiken de angst om stemmers te winnen. Wilders gebruikt de angst voor moslims, de Christelijke partijen de angst voor maatschappelijke verloedering, de PvdA en SP de angst voor zogenaamde uitbuiting, en wij hebben de angst voor klimaatverandering als voornaamste angst die we gebruiken in ons verkoopverhaal. Want meer is dat niet: een verkoopverhaal. Speel in op de angsten die onder de mensen leven, geef daar een mooie draai aan, plak er een gezicht aan vast en de stemmers staan voor je in de rij. Dat die angst irreëel is en de voorgestelde oplossingen niet zullen werken, och, voor de politicus zijn dat geen relevante vragen. We willen in de spotlight staan, en als daar grote leugens voor nodig zijn zullen we niet aarzelen om die te verkondigen. Dat kan straffeloos, zoals je nu ziet. De kleine leugentjes, daar is misschien aandacht voor, maar de grote lijnen, de grote onwaarheden, die zijn te groot om door te prikken.”

Klaver lijkt helemaal leeg te lopen. Hij is zichtbaar verontwaardigd, spreekt af en toe met stemverheffing.

Weet je wat het is? Links beleid mislukt altijd. Hoe je het ook aanpakt, het gaat altijd mis. Of je nu naar het voormalig Oostblok kijkt of naar Venezuela nu, waar ook ter wereld, links beleid faalt. Misschien zijn de bedoelingen wel goed, maar het resultaat is altijd armoede en ellende.

En toch moeten we links beleid blijven verkopen, om de eenvoudige reden dat het verkóópt. En dat is waar al die politici op hopen, ze willen hun plekje in de spotlights, hun minutes of fame. Ik vergelijk het wel eens met een markt. Rechts staat iemand spruitjes te verkopen voor een euro per kilo. Gezond, niet duur en als je ze goed klaarmaakt ook nog best lekker. Maar links staat iemand gratis ijsjes uit te delen. Waar denk je dat de langste rij zal staan? Zo werkt het nu eenmaal in de politiek, de gratis ijsjes zijn mateloos populair. En daarmee is de politiek in haar eigen val getrapt. Iedereen moet wel allerlei gratis spulletjes beloven, want als je dat niet doet gaat een ander er met jouw stemmen vandoor. Terwijl we allemaal echt wel weten dat ‘gratis’ niet bestaat.

Het resultaat zien we terug in de staatsschuld. En dat niet alleen, er zijn ook nog honderden miljarden aan garanties die op geen enkele manier zijn gefinancierd. Het geld is op. De afgelopen decennia vergooid aan allerlei leuke projecten die niets substantieels hebben toegevoegd.

Neem de publieke omroep. Natuurlijk willen politici die niet kwijt, het is immers ons kanaal naar de stemmers. Maar een staat met bijna 500 miljard schuld kan zich dat soort luxe gewoon niet permitteren. Als je zelf in de schulden zit neem je toch ook geen abonnement op Netflix?

Hetzelfde geldt voor de vluchtelingen. Laten we nu gewoon een grens trekken. Nu even geen vluchtelingen meer, tenzij ze aantoonbaar kunnen bijdragen aan de economie. En nee, een schoenpoetser is niet iemand die bijdraagt. Ik zeg: open die grenzen voor mensen die kunnen, en sluit ze voor hen die niet kunnen. Dat is hard, ja, maar is het niet veel harder om mensen hier in een voor hen totaal vreemde cultuur in de hangmat van de sociale voorzieningen te drukken? Niet alleen voor de immigranten zelf, ook voor degenen die de rekening op hun bordje krijgen: de gewone Nederlanders.”

Het klinkt alsof ik hier met een rechtse politicus aan tafel zit. Straks ga je me nog vertellen dat je ook niet meer gelooft in global warming?

Nou, ik zal je wellicht verrassen, maar daar heb ik inmiddels inderdaad ernstige twijfels over. Het klimaat zal zeker veranderen, dat doet het altijd, maar de vraag is of de menselijke invloed daar nou zo groot in is. De laatste tijd heb ik me eens verdiept in wat de sceptici hierover te melden hebben, en ik moet eerlijk toegeven dat hun verhaal aan alle kanten geloofwaardiger lijkt te zijn dan het verhaal van Al Gore en consorten. Misschien kun je zeggen dat de nuchterheid in mij is gevaren. Want stel nu eens dat CO2 wel de boosdoener is. Helpt het dan echt als wij in Nederland miljarden investeren in windmolens op zee? Het is waarschijnlijk veel efficiënter om voor een fractie van dat geld de dijken te verhogen. Maar als politiek leider van Groen Links mag ik dat natuurlijk niet zeggen. Ik maak mezelf een paria in mijn eigen partij. Ook al is wat ik zeg gewoon waar. Vergis je ook niet wat betreft het geld dat ermee gemoeid is. De hele business rondom global warming is gigantisch. De miljarden vliegen je om de oren. Zeg daar maar eens nee tegen. Als onderzoeker aan een universiteit is er één manier om geld voor je onderzoek te krijgen: maak de connectie met klimaatverandering. Maar dat corrumpeert de wetenschap. Daar zouden we ons zorgen over moeten maken. Niet over dat beetje CO2 dat we uitstoten.

Mensen willen de waarheid helemaal niet horen, ze willen bevestigd worden in hun eigen gelijk, ook al hebben ze ongelijk. Daarom ook dit interview, ik ben de leugens zó enorm zat. Ik kan nog jaren als links boegbeeld meedraaien in de politiek, met alle heerlijke aandacht die daarbij hoort, maar de laatste dagen weet ik zeker dat ik daar gewoon geen trek meer in heb. Ik wil niet meer liegen, niet meer meedraaien in dat circus van leugens en onzin, de baantjesmachines in stand houden. Ik wil gewoon eerlijk zijn. Hoe moeilijk dat ook is binnen mijn omgeving. Want reken maar dat ik hier op zal worden afgerekend, links heeft nogal een traditie met afrekeningen.” Hij lacht, maar dit keer als een boer met kiespijn.

Je zegt dat je links beleid niet meer ziet zitten, terwijl je onlangs nog het boekje ‘de mythe van het economisme’ hebt geschreven. Wat is er gebeurd?

Om meteen maar even iets recht te zetten, dat boekje heb ik niet zelf geschreven. Maar mijn naam staat er op, dus dat maakt me wel verantwoordelijk voor de inhoud. Het grappige is dat juist dat boekje mijn inzicht uiteindelijk heeft doen veranderen. Ik kreeg namelijk heel veel lovende kritieken vanuit mijn achterban. Dat is altijd leuk voor je ego, maar na het honderdste mailtje over hoe geweldig het is heb je dat wel gezien. Het was veel interessanter om de visie van mijn tegenstanders te horen. En dan bedoel ik natuurlijk niet de trollen en scheldkanonnades, maar de goede inhoudelijke kritieken. Zo kreeg ik via een oude vriend een prachtige steekhoudende kritiek op het werk van Piketty te lezen waar geen speld tussen te krijgen was. Piketty, mijn held tot dan toe, bleek de hele boel bij elkaar verzonnen te hebben en de data te hebben aangepast aan zijn gewenste conclusie. Voor mij als politicus heel herkenbaar, we doen niet anders.

Maar het opende me wel de ogen. Toen heeft hij me begeleid in mijn zoektocht naar wat dan wel waar is, hoe het wel écht zit. Daarbij bracht hij me in aanraking met werken die ik nooit uit mezelf gekocht zou hebben. Ludwig von Mises, Murray Rothbard, Frederic Bastiat en een hoop andere denkers van de zogenaamde ‘Oostenrijkse school’. Echte vrije marktdenkers. En tot mijn eigen verbazing klopte alles. Er zaten geen gaten in de verhalen, er zat pure logica achter. Zo ben ik me nog wat meer gaan verdiepen, en ik kwam tot een zeer vervelende conclusie: ik heb het altijd verkeerd gezien. Voor iemand met een ego als dat van mij doet dat écht pijn. Maar goed, als iemand met betere argumenten komt en je kunt daar niet meer omheen, dan moet je dat gewoon toegeven. Dat is ook één van mijn grootste ergernissen in de tweede kamer. We voeren een zogenaamd debat, maar vooraf weet iedereen al dat hij daar zijn eigen verhaal gaat houden en nooit zal luisteren naar de argumenten van een ander. Laat staan daarvoor zwichten. Het is goedkoop toneel waarbij je van tevoren de uitkomst al weet.

Uiteindelijk voelt het wel als een soort bevrijding, ik heb een politieke stroming omarmd waarvan de logica compleet helder is. Blijf jij van mij en mijn spullen af, dan blijf ik van jou en jouw spullen af. En als we vrijwillig samenwerken dan worden we daar beiden beter van, waardoor we uiteindelijk allemaal beter af zullen zijn. Het streven naar zo’n samenleving, zonder van boven af opgelegde regels of wetten is mijn doel geworden. Dat geeft wel een schizofrene situatie. Ik ben partijleider van een linkse partij met communistische wortels en ik kan niet anders dan voorstander zijn van het zo veel mogelijk afschaffen van de overheid.”

Van halve communist naar anarcho-kapitalist. Het is vaker voorgekomen, maar ik heb nog nooit gehoord van een politicus die zo’n ommezwaai maakte.

Nee, ik ook niet. Maar eens moet de eerste keer zijn, nietwaar? Hoewel ik nog steeds moeite heb met de term kapitalisme. Mensen hebben daar zo’n negatief beeld bij, terwijl het feitelijk niet meer is dan een systeem waarin mensen in vrijheid met elkaar kunnen handelen. Vrijheid is het kernwoord. Wie kan er nu tegen vrijheid zijn? Juist: alleen ik en mijn collega politici, mensen die van nature graag de baas willen spelen. Maar voor mij komt daar nu dus een einde aan.

Zoals ik al gezegd heb, het gaat mij er nu om dat de waarheid eens een keer boven komt drijven. En die is voor mijn partij niet fijn. Voor de andere gevestigde partijen natuurlijk ook niet. Als je eerlijk bent verschillen we allemaal nauwelijks van elkaar. De door Thierry Baudet gebruikte term ‘partijkartel’ dekt de lading volledig. Het is een half procentje hier, een kwart procentje daar, maar structurele verandering is niet mogelijk binnen de bestaande partijen. Daarvoor moet je het echt buiten de gevestigde orde zoeken, en dat is ook hard nodig, want die structurele verandering moet er komen. Doen we het niet uit onszelf dan zal de wereld er ons wel toe dwingen.

Waar ik het dan over heb? We moeten uit de EU. Uit de VN, uit de NAVO en Nederland omvormen tot een soort Zwitserland aan de Noordzee. Handel drijven met iedereen over de wereld, Nederland als een neutrale vrijhaven, de onafhankelijke gateway to Europe.

Maar ook intern moeten we ons gaan realiseren dat de overheid meer kwaad dan goed doet. Iedere euro die de politiek uitgeeft kan niet door de mensen zelf worden uitgegeven, en dat maakt ongemerkt zó veel stuk. Het is toch absurd dat als je buurman werkloos raakt hij naar de sociale dienst gaat, en niet bij jou komt om je aan te bieden tegen betaling je tuin te onderhouden? Terwijl die sociale dienst het geld weer bij jou weghaalt. Uiteindelijk hebben we een groot circus opgetuigd om mensen te helpen, met als resultaat dat niemand elkaar nog helpt. Dát is het manco van links beleid. De bedoelingen zijn goed, de resultaten dramatisch.

Als je echt de armoe de wereld wilt uit helpen moet je kijken naar wat wel en wat niet werkt. Vijftig jaar ontwikkelingshulp in Afrika leverde niks op, maar vijftien jaar vrije markt in China heeft honderden miljoenen mensen uit de armoede geholpen en in de middenklasse gebracht. De oplossing is niet meer herverdelen, de echte oplossing is meer vrijheid, meer handel en minder overheid.”

Jesse neemt een kop koffie als afsluiter van de maaltijd. Ik ga voor de Ierse variant, want het duizelt me. De vraag is vooral hoe Klaver zijn nieuwe inzichten nu gaat inzetten. Hij is leider van een linkse partij, maar heeft de linkse denkbeelden afgezworen. En nu?

Ja, dat is het grote onbekende waar ik me nu in zal moeten storten. Ik zal ongetwijfeld in de kamer komen, dat is voor mij het probleem niet. De vraag is of ik mijn partij mee ga krijgen in het proces, of ik mensen om me heen kan overtuigen om de zelfde zoektocht te ondernemen. Of het me gaat lukken om mensen te laten inzien dat waarheid niet relatief is, dat er objectieve normen zijn die door de overheid met voeten worden getreden. Dat gaat voor mij en mijn partij een zware opgave worden. Eerst maar eens afwachten wat de reactie gaat worden op dit verhaal. En dan zien we wel weer. Maar ik ben optimistisch. Binnen Groen links zijn voldoende mensen die objectief naar feiten willen kijken, en dan neem ik aan dat ze mijn gelijk inzien. Zo niet? We gaan het merken!”

Klaver verlaat het restaurant met de taxi, mij vertwijfeld achterlatend. Het is een bijzondere coming-out. Het klinkt allemaal als een oprecht verhaal, de manier waarop hij met vuur spreekt over de vrije markt, vrijheid in het algemeen en het stelselmatig falen van links beleid is echt. De toekomst zal moeten uitwijzen waar zijn koerswijziging toe gaat leiden.

 

Disclaimer: dit verhaal is volledig verzonnen en niet gebaseerd op een daadwerkelijk gesprek met Jesse Klaver. Het betreft hier een parodie.

43 REACTIES

 1. Deze parodie stemt wel tot nadenken. Eerder vandaag vergeleek ik stemgerechtigden met heroïneverslaafden die op hun held stemmen. Maar uit dit verhaal blijkt dat een politicus die aandachtverslaafd is misschien even verslaafd kan zijn aan de held uithangen.

  Als mensen denken dat ze Jezus zijn… komt dat hun karakter waarschijnlijk niet ten goede. Daar krijg je misschien rot (karakterbederf) van. Lijkt ons (in religieuze termen, voila) een hele klus voor God om al die rottende Jezusjes te identificeren en te genezen of elimineren! De groep Rotting Christ heeft er kennelijk haar missie van gemaakt om dit probleem onder de aandacht te brengen.

 2. Voor de duidelijkheid; sommigen hebben het te hoog in hun bol, anderen denken te min over zichzelf. In beide gevallen komt er ellende van. Ergens tussenin bevindt zich de gulden middenweg.

 3. Waardering 100%!!! besef.
  _____________________________________________________

  Het eind product: Van politiek en geloof = Totale afstomping!!!
  Van het zelfstandig menselijk, denkvermogen!

  Het mist de benodigde welwillendheid, van samenwerking.
  Om tot verbeteringen te geraken, die er werkelijk toedoen.
  Voor het welzijn van de mens en de wereld waar in wij leven!

  Zolang de goede wil er niet is, doet de rest er niet toe!
  Elke inspanning, is tot dan, verloren energie!

  Nico [9] reageerde op deze reactie.

 4. Hahahahaha

  Zijn jullie nou echt zo dom dat je gelooft , dat dit echt is ?…………………………….

  Ik ben geen groen links aanhanger en heb niet echt een mening over deze Jesse

  Maar het is toch glashelder dat hier allerlei clichés over links naar boven worden gehaald, zogenaamd uit de mond van meneer Klaver

  Die men snotneus noemt, omdat hij wat jonger is dan de gemiddelde , valse VVD man, met het bierbuikje en het kale rondje als haar.

  Jesse is jong, maar alsnog drie keer intelligenter dan de gemiddelde brallerige PVV(D) patriot……

  Ik ben ook jonger dan de meeste kerels hier, toch blaas ik iedereen hier op mentaal niveau omver, als een kaartenhuis tegenover een tornado.

  dr. heinz [13] reageerde op deze reactie.
  malatesta [40] reageerde op deze reactie.

 5. Ik denk dat wat Klaver zo lachwekkend maakt is dat hij zo graag de Obama uit het ghetto van Roosendaal wil zijn. Het ghetto dat niet bestaat en wegens kennelijk gebrek aan eigen talent. Als ik de media mag geloven…

  Eens met de kaartenhuis-trollebol hierboven dat Klaver afserveren om zijn leeftijd best vals is. Klaver zegt en doet genoeg om dat niet nodig te hebben. Als hij zo onnozel is als men beweert en er zoveel mensen zo dom zijn om er op te stemmen, zou ik eerder vraagtekens plaatsen bij de verkiezingen an sich.

 6. @Philosoof G&R Eigenwijs [4]: Inhoudelijk is dit artikel, waaraan de auteur kennelijk veel zorg heeft besteed, een parodie. Zie de afsluitende opmerking.

  Eén van de leerzame elementen is dat een verzonnen levensverhaal en ‘lekker bekkende praatjes’ verspilling zijn. Hoewel met enige entertainmentswaarde.

  Op een bepaalde manier doet het artikel me denken aan de ‘gelijkenis van de verloren zoon’. Ook een parodie. Een verhaal over iemand met een gezonde achtergrond, die ermee op de loop ging, ging hoeren en snoeren, in een gebrekkige toestand raakte, in een varkensstal terecht kwam, tot inkeer kwam, en terugging naar zijn oorsprong. Hij kwam daar niet met een verzonnen verhaal aan, maar was eerlijk en maakte een nieuwe start.

  Dat verhaal kan op verschillende manieren uitgelegd worden, zoals dat met verhalen gaat. Maar als je de verhalen naast elkaar legt, dan merk je wel dat ontsporingen en verzonnen verhaaltjes nooit stand houden. Dat is de Grootste Gemene Deler.

  Iets dergelijks is er gaande met natuurlijke mechanismen (natuurwetten, natuurrecht) waarop gezonde ethiek gestapeld kan worden. Zoiets als Tarzan en Jane (in de oorspronkelijke boekenreeks) deden. Een beschaving verlaat steeds nadrukkelijker gezonde uitgangspunten en verzint allerlei verhaaltjes die best aanlokkelijk lijken. Wat uiteindelijk overblijft is een machinerie die allerlei ellende veroorzaakt omdat zij te ver verwijderd is geraakt van alles wat een mens gezond en gelukkig kan maken. Het is niet zonder reden dat beschavingen komen en gaan oftewel opgetuigd en in verval raken.
  Het is dan ook niet verstandig een beschaving proberen te redden. Beter is teruggaan naar gezonde uitgangspunten (wie merkt dat hij een verkeerde afslag heeft genomen is het meest progressief als hij rechtsomkeert maakt). Om van daar uit op een gezondere manier verder te gaan.

  Philosoof G&R Eigenwijs [15] reageerde op deze reactie.

 7. Politieker liegt per definitie het is immer zijn vak en taak om via het z.g.n democratische verkiezingen in een parlement zitting te nemen en van daaruit het land te besturen zonder verdere zeggenschap van het electoraat.
  Wie de meerderheid heeft alleen of gezamenlijk die maken de dienst uit.
  Nu dan weet men dat alleen in het kleine Nederland haast onmogelijk is dus word het een coalitie van partijen en dan is het feitelijk in het geheel niet belangrijk wie de meerderheid heeft.
  Omdat bij geen instemming de meerderheid verdwenen is.
  Maar het electoraat van Nederland of welk land ook laat zich graag in de maling nemen vandaar de verkiezingen met al hun toeters en bellen.
  Uiteindelijk na verkiezingen gaat hoe de samenstelling van de regering ook is, is toch duidelijk naar voren gekomen de afgelopen 5 jaar, gaat het nieuwe kabinet gewoon verder waar het laatste kabinet geëindigd is.
  En zo is het en moet u het er mee doen.

 8. https://www.tweedekamer.nl/kamerleden/alle_kamerleden/klaver-jf-gl/biografie

  “Politicologie: schakelprogramma Europese politiek (niet voltooid), Universiteit van Amsterdam 2008-2009”

  Als geoefend CV-lezer mer ik op, dat dit van 1 januari 2008 tot 31 december 2009 kan zijn, maar even goed van 31 december 2008 tot 1 januari 2009.

  Even reconstrueren:

  Geboren 1-5-1986
  Basisschool: 1992 – 1998
  VMBO: 1998 – 2002
  HAVO: 2002 – 2004
  ‘Social work’: 2004 -2008
  Politicologie 2008 – 2009

  Wat heeft hij in 2010, 2011, 2013 en 2014 gedaan?

 9. Groenlinks zit met leugens en bedrog in elkaar.
  Groenlinks is ontstaan uit drie voormalige extreem radicaal communistisch linkse partijen.
  En dat zijn: PPR, PSP en CPN.
  Alle drie kreeg geld van Moskou, je weet wel SOVJET UNIE!!
  Men zag de DDR als voorbeeldland zo zou Nederland er ook uit moeten zien.
  De DDR had 4 x zoveel spionnen als NAZI Duitsland!!
  Jesse Klaver heeft zijn naam verandert, hij heet Yasser ……!
  Men wil het autobezit, en alles wat daar bij hoort zo belasten dat ieder gezin minimaal 500 EURO per maand MEER kwijt is!
  Verpakkinsbelasting moet terug.
  Vliegtax.
  Zelfs Dijsselbloem van de PVDA, ook niet vies van om den burger te plukken vond dat EXTREEM van groenlinks.
  Noem groenlinks maar GROENLINK!!

 10. @Nico [9]:

  Ik geef het verhaal en de inhoud een 10 +
  En heb ook begrepen dat het van uit een gedachten droom,
  ontstaan is.
  ______________________________________________________
  Het andere deel onder de streep is mijn conclusie m.b.t
  de wereldse zaken welke naar mijn inzicht verbetering
  behoeven.
  Om het iets te laten worden!

  95 % Lult maar om de hete brij heen, snuffelt er aan roert er in
  VERDIENT er aan, maar tot nu toe is er geen verandering
  in zicht: DUS???????! laat ik het, aan de tijd over.

  Het gaat zo al duizenden jaren, de mens is te dom om
  het te zien.

  Ook in deze tijd van communicatieverlichting, middels gebruik
  van elektronica is de link nog niet ge legt.

  DAT: ELKAAR BEVECHTEN NIETS VERBETERT, AAN HET
  WELZIJN, VAN ALLES DAT OP AARDE LEEFT.

  DE MENS IS DE ENIGE VERANTWOORDELIJKE, TOT DIT GEBEUREN.

  Nico [18] reageerde op deze reactie.

 11. Volledig verzonnen, maar het zou ook zomaar waar geweest kunnen zijn.
  Klaver is net zo’n ras-misleider als alle andere politici, wat ze uitkramen doen ze toch niet.
  Dus kun je prima met de onderbuik, of zo je wilt, op je gevoel kiezen. Het maakt toch allemaal niets uit.
  En doe daarna wat je zelf wilt en waar je achter staat.

 12. Klaver gaat het helemaal maken.”Ze” (dat tyfus volk van voor de vloed) gaan daar voor zorgen.Zolang de hollelanders liggen te pitten is het kat in het bakkie voor die globalistfasjisten.

  Hoorde vandaag weer een leuk verhaal van iemand die bij een grote woningbouwonderneming werkt. Alle goedkope huurhuizen in adam zijn vergeven aan de vluchtelingen en de 12 jaar wachtende op de lijst kunnen oprotten.Blijf gewoon maar thuis bij pa en moe want die kunnen ook meer ergens naartoe en dan kan je fijn oppassen.

  Best amsterdammer gewoon op jesse stemmen dan krijge hullie gratis huis met de groeten van sjors soros.

 13. @Philosoof G&R Eigenwijs [15]: De mens verzwijgt, liegt, manipuleert, dwingt en voert oorlog omdat daar a) een denkbeeldig voordeel mee behaald kan worden of b) een denkbeeldig leed mee vermeden kan worden.

  Dat begint bij politiek; straal onbekenden dwingend onderwerpen aan wetgeving, desnoods met militaire middelen. Waarom? Om reden a of b? Me dunkt dat wereldse zaken kunnen verbeteren als agressors in de hoedanigheid van overheidsmachines ermee stoppen om mensen te dwingen zich te verdedigen. Natuurlijk schiet niemand ermee op om elkaar te bevechten. Dat weten ook overheidsdienaren wel. Maar toch is er het dwangmatige trekje (compulsief gedrag) om te onderwerpen… want smekelingen doen de schoorsteen roken. Kennelijk begint ‘noblesse oblige’ pas in de belevingswereld van onderwerpers naar boven te borrelen als duidelijk is dat er echt niets meer te halen of ‘verdienen´ valt. Best treurig.

  Philosoof G&R Eigenwijs [21] reageerde op deze reactie.

 14. Wat is dit voor een pro Klaver verhaal. Om misselijk van te worden. Hij is gewoon een opgepoetste zwetser die gekneed en gepusched word door een Amerikaanse oud campagne team van Obama himself. Die vanuit Amerika hier de zooi komen manipuleren. Wat heb je aan een groen links die 4 jaar lang alleen maar meegedaan heeft om accoord te gaan met beslissingen. En nu Veel Nederlanders
  als een kip zonder kop rondlopen omdat ze niet weten op wat voor een partij ze moeten stemmen
  kiezen ze uit gemakzucht voor deze kwakzalver met voorgeprogrammeerde indianenverhalen.

 15. @Nico [18]:

  Ik kan het gevoelsmatig niet verklaren, dat men niet inziet,
  dat samen de geschillen tot klaarheid te brengen,
  meer rendabel is, en waarbij de anders verloren energie
  ten goede komt, aan beide partijen!
  Ter verbetering, van wat men wil bereiken.
  Wat de reden dan ook mag zijn.

  IK HOUD HET MAAR OP DOMHEID !!!!!!!!!!!!
  Veroorzaakt door gebrek aan, onder scheiding”s vermogen.

  Met dank: Aan politiek en geloof, in hebzucht!

 16. Zelfvertrouwen is iets anders dan hoogmoed

  Also, hoogmoed is een christelijke hersenspinsel.

  Van christenen mag je niet trots zijn, maar moet je kruipen, voor staat, kapitaal en een god die niet bestaat….

  Hoogmoed komt voor de val

  Leve de val !

 17. Doc

  Woningnood is een ernstig probleem, maar dat was het al voor de vluchtelingen

  De vluchtelingen crisis schijnt er nu alleen nog meer het licht op. Mensen zijn boos dat er niets voor ze is, maar er was nooit iets voor ze, het valt nu alleen meer op

  Alles word afgebroken, als de regering zou willen zouden ze zo sociale woningbouw kunnen faciliteren voor de mensen met een kleiner inkomen. Dit doen ze niet, omdat hun penoze vriendjes dan geen miljoenen aan winst meer maken. Dat mechanisme is ook in werking zonder vluchtelingen.

  De politiek zat met vluchtelingen in de maag, dus gebruikte ze voor hen panden, die dertig jaar lang leeg stonden. Dat is wanbeleid van de VVD, niet van vluchtelingen

  Amsterdam heeft weet een sterke kraakbeweging nodig, want duizenden panden, hallen, magazijnen staan leeg en niemand,niemand,niemand,niemand heeft een huis

  Je kan twaalf jaar wachten, of je huurt een beschimmeld hokje voor 900 per maand ….

  Als de kapitalist maar winst maakt

  Waar ken ik dat verhaal van ?

 18. Ik ken mensen in bennarde thuissituaties, situaties die uit de hand dreigen te lopen, juist omdat een van die jongere thuis woont en behoefte heeft aan privacy, net als de ouders van die jongeren

  Als het dan misloopt,dan betalen we crisisopvang, politie, zorg etc. Hoe kan zo een jongere zich überhaupt ontwikkelen, als er een soort regressie plaats vind, als hij/zei niet kan leren voor zichzelf te leven , een eigen leventje te maken…..

  Dat word ons niet gegund…..

  Mijn hele generatie is naar de tering,vanwege het “trendy” neoliberalisme avontuur.

  Jongeren hebben niet veel nodig. 10 vierkante meter woning, een douche, een kraan etc. Alles staat overal leeg, in iedere verdomde stad. Waarom is er niets ? Waarom zou ik dit als “mijn land” zien,”mijn democratie” , “onze” Leefwijze, als er voor modaal inkomen en arbeiders en alles daartussenin, studenten, arbeiders, ZZPers, helemaal nul is, niets, een lege, geprivatiseerde vlakte…..

 19. Wat gaat het zogenaamde libertarisme daaraan doen ? Aan de woningnood ?

  Ik heb van dicht bij gezien in bijvoorbeeld de zorg, wat privatisering doet en het verneukt alles alleen maar. Ja, concurrentie en dan wordt de een zogenaamd beter en al dat gelul. Zo werkt het niet, iets dat populair is, is niet per se beter. De Holocaust was ook populair, dit is een drogredenering, het idee dat wat de massa vind, dat dit altijd juist is, een populistische drogredenering. Dan zou MacDonalds heel goed zijn. Hebben ze een ster?is er een Kok die het aanbeveeld ? Nee, omdat het een openriool is, op culinair gebied.. Maar de liberaal denkt dan zo scheef van, heel veel mensen vinden het goed, dus is het goed….

  Die woningnood gaat niet opgelost worden door een geheel vrije markt, er gaat alleen meer winst gemaakt worden, want de markt denkt in winst, niet in kwaliteit…….kwaliteit en winst lopen niet synchroon……hebben geen correlatie…

  Libertarisme kan en gaat niets doen voor mijn generatie. Allereerst omdat er 100 libertariers zijn in NL en ten tweede, een kapitalisme zonder overheid bestaat niet, heeft nooit bestaan en als het bestaat gaat het niemand een bestaansminimum gunnen…….

  Kortom, kraak je huis, wees een echte libertarier, wees wat libertarisme vroeger was. En laat de politie dwazen dan maar komen met hun non agressie knuppels.

 20. Is Jesse Klaver niet die vlogger dieniet zijn eigen filmpjes schiet en ook niet zijn eigen script schrijft en ook niet zelfstandig is. En die waar zelfs zijn poeppertje volgens mij nog word afgeveegd. Hij is een soort hollywood bleuscreen in menselijke vorm zoals Samson dat 4 jaar geleden ook was. Overal voor te mis/gebruiken dus. Zoals de wind waait ( van uit de EU of Amerika) zo waait mijn jasje. Of moet ik zeggen mijn Jessje. Dus mensen die zo dom zijn om op hem te stemmen. Het gevolg zal zijn, zo de wind waait waait Jesse zijn jessje.

 21. In het spotje van de politieke partijen; ‘Ik was heel jong toen mijn Marokkaanse vader vertrok’, Hij had moeten zeggen’ mijn verwekker is er nooit geweest’, heeft geen verantwoording genomen en daarom heb ik ook de naam van mijn moeder’. Verder het image en speeches overgenomen van Obama inclusief wit overhemd met opgerolde mouwen. Duidelijk een product van een ‘spindoctor’ waar jong adolescenten vatbaar voor zijn

 22. @Jaas ( Mordor troll) [29]: Je schrijft: ‘Bram……..

  Op de man spelen ?…….

  Vaders, moeders, overhemden……..

  Doet het er iets toe ?……..’

  Ja Jaas, het doet ertoe want met dit schijnbeeld wordt op de emotie gespeeld: ‘och, wat een leuke, ongedwongen man, zoiets. In de politiek moet je de emotie juist buitensluiten; het moet om de feiten en alleen de feiten gaan. Maar in de huidige, feminieme tijd draait het inderdaad steeds weer om emoties: bah!!

Comments are closed.