Zowel in Noorwegen als Zweden Is bankpapier weg op weg om geheel uit het maatschappelijk leven te verdwijnen. Eten, reizen, winkelen en parkeren: de tendentie is dat dit alles niet meer contant betaald kan worden.adfddd

Ook in Nederland zijn wij hard naar deze situatie op weg.

Hiermee verdwijnen de laatste stukjes privacy die nog bestaan: een diepbedroevende zaak die de consument gelaten schijnt te accepteren.

Tot ver na de Tweede Wereldoorlog was het gebruikelijk, bij de notaris voor een huis een aantal briefjes van duizend neer te tellen.

Nu, in 2017, behoort iets dergelijks vermoedelijk in de praktijk tot de onmogelijkheden in het dagelijks leven.

Deze gang van zaken wordt geruisloos geaccommodeerd en gefaciliteerd door de overheid en de politiek. Ik heb nog geen enkele politicus zich hiertegen uit horen spreken.

Hugo van Reijen

62 REACTIES

 1. Als de mensen dit gelaten accepteren verdienen zij niet beter. Winkels en horeca hier in de stad welke geen kontanten (meer) accepteren, daar kom ik niet meer en ik laat het ze weten. Die boze blikken die je dan krijgt zijn onbetaalbaar (ook met PIN pas).

  Maar er wordt met de middenstand een vies spelletje gespeeld. Politiek en politie doen nauwelijks moeite om winkelovervallen te voorkomen of op te lossen.

  Dus na overval nummer zoveel stopt een winkelier met het accepteren van kontant geld want “de veiligheid”. Als de kritische massa bereikt is zal de rest van de middenstand snel volgen.

  Geldautomaten verdwijnen ook steeds meer uit het straatbeeld. Niet wegens gebrek aan behoefte hieraan. Hier geldt met plofkraken hetzelfde beleid als met winkelovervallen.

  ergboos [8] reageerde op deze reactie.

 2. In Twin Peaks season 2 laatste aflevering (to date) wordt de serie afgesloten met een beeld van Ed die achter zijn toonbank zit en prominent prijkt in beeld het “sign” buiten bij zijn benzinepomp: Stricly Cash only… Dat waren nog eens tijden, alhoewel de serie m.i. nu speelt. 🙂

 3. Stapje voor stapje, stukje bij beetje drukken ze hun planvoering door. Geen stoppen aan. Alleen voor hen, die hun ‘comfortzone’ op hebben gegeven of op gaan geven en in het alternatieve circuit gaan leven ( ruilhandel, dienst-wederdienst, vrije energie, back to basic, minder voor méér, selfsupporting, kennis vergaren èn delen, SAMENwerken met gelijkgestemden) is de vrijheid zonder ‘moeten’ binnen handbereik….

  In een oorlog is geld niet te eten en wanneer de electra achterwege blijft zal het niet lang duren voordat de eerste mensen omvallen. De smartphones maakten reeds velen dom en goedgelovig. Er lopen immers zowat 2 verloren generaties zielloos en motivatieloos op straat: het grote gros kent, doet, weet en wil niks…Horende doof en ziende blind.
  De gegenereerde afhankelijkheid en de verloren gegane kennis van de essentie van het (over-)leven zal dodelijke consequenties teweeg gaan brengen.

 4. Terug dan maar naar klinkende munt?

  Ik las in een boek over Genghis Khan dat een roomse monnik concludeerde dat de veiligheid onder Genghis Khan zodanig was, dat iemand met een gouden schaal op het hoofd kon reizen zonder zelfs maar lastiggevallen te worden.

  Veiligheid om klinkende munt te weren is een non-argument.
  Een ieder moet zichzelf kunnen beschermen.
  Valt iemand desalniettemin aan, dan moet vergelding gegarandeerd zijn en de jager een weerloze prooi worden.

  Lambertus [6] reageerde op deze reactie.
  Vilseledd [22] reageerde op deze reactie.

 5. Waarmee we dus volledig afhankelijk worden van de willekeur van banken en overheden, die met ons geld op de bank kunnen doen wat ze willen.
  Alleen al daarom is het verstandig om een deel van je geld om te zetten in alternatieven als bijv. edelmetaal of anderszins. Als je het slim doet weten de Staat en de banken niet eens dat je het hebt. En zo ontstaat er een zwarte economie waar de staat en banken geen invloed op hebben.

 6. @Lambertus [6]: Hoe overheidsmachines handelen hebben wij uitgebreid ervaren, aan den lijve zelfs. ‘Nee’ zeggen is niet afdoende in een sociale context waar het ‘recht’ van de gecorrumpeerde sterkste heerst.

  Het was niet zonder reden dat ik heb gesteld dat als staatshoofden hun taak serieus zouden nemen, ze de noodtoestand zouden afkondigen om korte metten te kunnen maken met bureaucratische tirannie. Het lijkt er echter meer op dat de kern van het bestuurlijke DNA zodanig gecorrumpeerd is dat deze situatie voor regeringen (staatshoofden met ministerraden) aanvaardbaar is. Helaas raken ook bevolkingen besmet met bepaalde denkwijzen, zodat een soort barbaars Sociaal Darwinisme is ontstaan.

  De hypocrisie van regeringen is hoogst interessant, maar laten we niet vergeten dat die hypocrisie vanaf ongeveer het Romeinse rijk deel uit maakt van het bestuurlijke kern-DNA. Zieken en verzieken als ‘geneeskundige methode’ voor denkbeeldige aandoeningen en gebreken. De logica dat zieken en verzieken op zich weer andere aandoeningen en gebreken op zou leveren was voor de bedenkers destijds te hoog gegrepen. En zo… stapelen problemen zich op in plaats van dat ze afdoende aangepakt worden.

 7. @ergboos [8]: Probleem laten ontstaan, wachten op de reacties, voorgekookte oplossing presenteren. Waar hebben we dat eerder gehoord? Waarom worden mensen helemaal geil van het toedienen van zgn. perverse prikkels?

 8. @peter [11]: Ha ha.. het is waar! Mannen zijn bang voor het verleden, vrouwen voor de toekomst (vanwege het gedrag van mannen).

  Hetzelfde geldt voor heersende klassen die bang zijn voor het verleden en werkende klassen die bang zijn voor de toekomst (vanwege het gedrag van heersende klassen).

  Wie bang is voor het verleden, is dat vanwege schuld die zich opstapelt, vuil dat opgeruimd moet worden, onwaardigheid die aan het licht komt. Je hebt gisteren een email van mij over dit thema ontvangen 😉

 9. Mensen zijn zo dom dat ze niet eens doorhebben dat met het schrappen van contant geld, ze zichzelf volledig transparant maken. Ja klein bedrag, pinnen mag en je geeft weer privacy weg. En onder het mom van veiligheid kun je het proces versnellen. Kijk wat de VS en ook Europa er na 9/11 aan maatregelen hebben doorgedrukt.

 10. Is het papiergeld weg, dan heeft de overheid TOTALE controle over de bevolking. Ben je ongehoorzaam, heb je kritiek, volg je hun regeltjes niet… dan zul je aan je geld niet meer kunnen of gaan ze je rekening afromen.

  Zé [16] reageerde op deze reactie.

 11. Geef Cesar wat van Cesar komt…

  Ik heb geen enkele moeite met digitaal geld. Geld is uit principe iets wat moet rouleren. Geld als spaarmiddel is imo ongeschikt.

  Geld is (imo) de ultime hot potato. En mag van mij gerust digitaal worden.

  Oh, traceerbaar?

  Haha, dat ben je al lang. Ik weet nagenoeg zeker dat de veiligheidsdiensten digitale profielen van iedereen heeft. In feite: ze hebben waarschijnlijk tientallen zo niet honderden profielen van iedereen. En af en toe gebeurt er iets waardoor ze profielen kunnen samenvoegen. Dit zorgt voor een lawine effect waardoor binnen een paar jaar van iedereen een perfect profiel is.

  Digitaal geld maakt dit wellicht iets gemakkelijker, maar maakt uiteindelijk niet meer dan een paar maanden uit in het bereiken van de ideale eindsituatie.

  Overigens zal digitaal geld ook een reactie oproepen: “lokale” economieën zullen explosief groeien. Mogelijk met hun eigen digitale geld, mogelijk ook het goede oude “wederdienst” principe.

  Nico [18] reageerde op deze reactie.

 12. @Rien [17]: En wat komt de Caesar dan feitelijk toe?
  Een vergoeding voor onderwijskundige of organisatorische inspanningen, zodat hij/zij in levensonderhoud kan voorzien?
  Of een stapel afgeperste belastingen zodat hij/zij een paleis kan bouwen en onderhouden?

  De moraal van deze vragen: Als er eenmaal de mogelijkheid is om middels dreiging, dwang en geweld opbrengsten af te persen, dan is vaak het hek van de dam en wordt die mogelijkheid misbruikt. Macht corrumpeert, tenzij er sprake is van een enorme zelfdiscipline, overigens een kenmerk van een andere keizer, Genghis Khan.

 13. @Overnight [19]: Ieder technologie kan gekaapt worden. Daarom moet de macht om te produceren, gebruiken en beschermen ook naar individueel niveau terug. Kleinambacht, wapens voor zelfbescherming en zo.

  Gekaapte technologie (poen, wapens) impliceren weerloze slachtoffers.

 14. Hoe gaan politici en ambtenaren hun zwartwerkers dan betalen? Ze zijn grootafnemer der ‘informele’ economie. De IJslandse centralebankpresident heeft zich onlangs tegen casloziteit uitgesproken (hij gebruikte zelf veel contant geld (reiðufé)) en in Duitsland en het VK wordt veelal nog contante betaling gevraagd. Ook in Nederland bij rijschoolhouders is het nog usance.

  Welke kant het opgaat maakt niet veel uit. Blijft het voortkabbelen of keert het terug naar meer contant geld: prima. Wil de overheid alles digitaal, dan organiseert ze haar eigen stiptheidsactie: iedereen is gedwongen zich aan de regels te houden, de zwarte economie dondert in elkaar met gevolgen voor de witte.

 15. @Nico [4]:

  Het is ook totaal niet veilig. Iemand kan je met een pistool op zijn hoofd dwingen plaats te nemen achter de computer en geld over te maken. Het was alleen veilig, toen de criminaliteit zich nog toespitste op het roven van contanten. Een winkelier kan vrij makkelijk zijn contanten afromen door mensen toestaan bij te pinnen.

  Nico [25] reageerde op deze reactie.

 16. @ergboos [8]:

  Ik verdenk ze ervan, dat ze kassameisjes niet meer goed instrueren, hoe wisselgeld uit te tellen richting klant. Tegenwoordig tellen ze het eerst stillekens zelf en gooien het dan in één beweging in je hand, liefst de munten bovenop, zodat je vooral moet oppassen, dat ze niet vallen.

  Ook verdenk ik ze ervan, dat ze de gleuven van betaalautomaten in winkels niet schoonmaken, om mensen over te halen ‘contactloos’ te betalen.

  Nico [25] reageerde op deze reactie.

 17. @Vilseledd [22]: Betalen via klinkende munt of digitale weg is alleen veilig als iemand zichzelf kan beschermen tegen dwang en geweld.

  Er zijn betaalsystemen die eenvoudigweg niet gekaapt kunnen worden, zoals het mechanisme dienst/wederdienst.

  @Vilseledd [24]: Foutief wisselgeld komt voor. Maar ook producten aanslaan die niet zijn gekocht (of je neemt 1 st. mee en er worden er 3 aangeslagen). Opmerkelijk genoeg vallen dit soort foutjes nooit in het voordeel van de consument uit maar altijd in het voordeel van de medewerker.
  Er zijn zelfs winkels waar medewerkers kennelijk geïnstrueerd worden om teveel producten aan te slaan. Ze hebben een heuse reputatie op dit gebied opgebouwd.

  Als de moraal van een bevolking niet goed is, dan vertrouwt niemand niemand meer. We kennen de atmosfeer van angst, verkilling en wantrouwen van zeer nabij (gevolgen activiteiten geheime diensten achter het vroegere IJzeren gordijn).

 18. Bij mijn weten is contant betalen alleen bij het parkeren een probleem, niemand heeft ooit geweigerd geld aan te nemen. Zelfs als je met een tas geld het belasting kantoor binnen loopt doet er niemand moeilijk. Het blijft uiteindelijk toch geld. Je kan je laten ontmoedigen. Of als een stugge boer het electronisch betalen gewoon negeren. Bij ons in het dorp kan je alleen maar contant betalen, Met alleen een pinpas krijg je de rekening mee en mag je thuis betalen.

  IIS [28] reageerde op deze reactie.

 19. Ze nemen het gelaten? Was dat maar zo, ze registreren totaal niets meer, zijn blind, doof en stom en vooral: het zijn zombies geworden die alleen nog even wat ‘handig’ weten te wapperen met de contactloze betalingskaart. Idioten zijn het met afgestorven hersenen. Wie een echte karakter kerel of wijf is doet het slechts contant!!!!

 20. @Maarten [26]:

  Al ervaren hoe moeilijk het tegenwoordig is om nog ergens een geldautomaat te vinden? Ho wacht, die verdwijnen omdat onze armzalige medemens ze laten ploffen? Goh, wat handig, voor de banken dat we dergelijke bandieten hebben. Word wakker peer, er tekent zich toch duidelijk iets af.

  • Je hebt meer dan gelijk IIS, b.v. in Antwerpen zijn er reeds supermarkten waar je alleen met een pas kunt betalen, no cash, no food.
   Steeds meer benzinestations hebben pompen die alleen op kaarten werken, binnen in de shop kun je alles met cash betalen, behalve brandstof.
   Ogenschijnlijk wordt jet voor Jan met de pet makkelijk gemaakt om met een kaart of ‘smart’ foon te betalen, ik denk dat velen wel anders gaan piepen als de papieren euro’s geheeel digitaal zijn geworden.
   We waren al ‘gewaarschuwd’ met de intro van de euro, maar men verkoos te blijven slapen.
   Dit soort regels worden immer gedoceerd uitgerold, als je een mens zijn vrijheid met beetjes afneemt, slaapt hij rustig door.
   De poppenspelers weten hoe het spel werkt, nu de poppen, de deel-nemers nog.
   Jan Klaasen had een kop van hout, weet je wel?

   IIS [31] reageerde op deze reactie.

 21. @Zé [29]:

  Heel fnuikend en sluipend doet de contantloze slavenwereld zijn intrede en zal het laatste beetje contantgeld wat niet verplicht is ingeleverd bestempeld worden als crimineelgeld. Ook lekker voor negatieve rentes!!….Misscuen dan maar betalen met fysieke dollars?.. Of zal dat dan misschien ook de bedoeling zijn?

  Salam!…ook dat nog. Aanpassen is overleven als arm varken, of niet dan?

Comments are closed.