Met de toenemende censuur onder het mom nepnieuwsbestrijding en de komende sleepwet is het goed om eens te kijken naar een alternatief voor Facebook. Een qua vrijheid en anti-bemoeienis interessante technologische ontwikkeling is blockchain. Deze techniek wordt ook gebruikt bij sociale media platforms. We gaan op een drietal van deze sites nader in. Te weten Steemit, Synereo en Akasha.

Blockchain technologie heeft niet alleen het financiële systeem veranderd maar deze manier van decentralisatie gaat nog veel meer zaken revolutionair omgooien. Met blockchain is er geen centrale server die gehackt of ingeperkt kan worden. Alle data wordt uitgezonden naar het hele netwerk en opgeslagen op knooppunten langs de blockchain. Vandaar dat een blockchain-sociale media beter bewapend is tegen hackacties. Opgeslagen data kan nooit meer weggehaald worden zodat censuur het nakijken heeft. Net zoals blockchain de tussenpersonen bij financiële transacties wegstreept, maakt het centrale lichamen of toezichthouders bij sociale media overbodig.

Akasha, Synereo en Steemit zijn de meest prominente gedecentraliseerde sociale netwerken die de blockchaintechnologie gebruiken.

AKASHA:

ahaska-letters-symbol_2x.png

 

Akasha is een gedecentraliseerd social netwerk dat de Ethereum blockchain gebruikt om de content van gebruikers op te slaan. Akasha is opgericht in het voorjaar van 2016 en de beta uitgave was afgelopen oktober. Op Akasha kan je berichten posten en delen en stemmen voor gepubliceerde content zoals dat op bijvoorbeeld Medium gaat. De inhoud wordt gezonden via Ethereum’s gedecentraliseerde netwerk. Stemmen worden gebundeld met Ethereum microtransacties dus als als men stemt voor je posts dan kan je daar cryptovaluta mee verdienen !

Synereo:

synereo.png

 

Synereo werd opgericht in 2014 door Dor Konforty, in The Israel Bitcoin Conference, als een sociaal netwerk geimplementeerd op het Synereo platform, een gedecentraliseerd platform gebaseerd op het blockchain protocol RChain. Begin 2017 is Synereo’s blockchain en een betaversie van het sociale netwerk gelanceerd. Synereo bevat drie technologische lagen die gedecentraliseerde berekeningen ondersteunen:

1- RChain: een blockchain protocol dat de uitvoering van verschillende vormen van computeroperaties mogelijk maakt.

2- Special-K: een opslaglaag die verschillende soorten data levert en beveiligd naar knooppunten in het netwerk.

3- Rholang: een programmeertaal voor contracten die speciaal gebouwd is om de parallele uitvoering van computerprocessen uit te voeren.

AMP is Synereo’s cryptovaluta en wordt gezien als de brandstof voor de virtuele machine gecreeërd door het Synereo protocol. Je kan AMP munten kopen, content te delen en te plaatsen of door processing kracht en/of opslag te delen door een knooppunt te beheren.

Steemit:

Steemit.png

Steemit is een sociaal netwerk gebaseerd op het blockchain protocol. Het concept wordt uitgelegd in een whitepaper dat gepubliceerd is in maart 2016. Het Steemit netwerk werkt net zoals het sociale netwerk Reddit maar de content wordt bewaard op de Steem blockchain in plaats van op een centrale server. Leden van het Steemit netwerk kunnen stemmen op interessante content en schrijvers. Ze krijgen incentives via een cryptovaluta genaamd Steem samen met andere waardering als Steem Power en Steem Dollars.

In november 2017 waren er meer dan 450.000 Steemit accounts en de marketcap van Steem was in december 2017 een 525 miljoen dollar.

De blockchain technologie verandert de wereld om ons heen. Niet alleen financieel maar ook sociale interactie kan een compleet nieuw tijdperk van decentralisatie binnengaan die vrije meningsuiting bevordert en de inperkingen van overheden en multinationals omzeilt.

Bron: Deep Dot Web