Vrijspreker: Het is al weer een tijd geleden dat Edward Snowden naar buiten bracht dat de amerikaanse overheid via de NSA iedereen bespioneerde en afluisterde.

Opperdienaar: Ja dat was mei 2013. Hij vloog naar Hong Kong en had een gesprek met de journalist Glenn Greenwald en Laura Poitras van de Washington Post en Ewen MacAskill van de Guardian. Interessant om even te kijken wat er gebeurd is.

In Augustus 2013 kocht Jeff Bezos van Amazon de Washington Post voor $250 miljoen. Zakgeld voor iemand als Jef Bezos, zeker als je bedenkt dat Amazon een deal van $600 miljoen van de CIA binnenhaalde voor computer diensten verleend aan de CIA. In oktober van 2013 verliet Greenwald de Washington Post om Firs Look Media te gaan werken. Deze startup was opgericht door Pierre Omidyar van Ebay. De publicatie waarvoor Greenwald ging schrijven heette The intercept, maar slechts weinig publicaties over de NSA verschenen er. Je kunt je afvragen of het allemaal serieus bedoeld was, zeker aangezien de Ebay miljardair nauwe banden had met de Obama regering en hij zich sterk maakte voor de door de USA gesteunde regime verandering in de Oekraine. De Washington Post heeft het nu alleen nog maar over Russia gate en samenzweringen tussen de Trump regering en de Russen. Ook Guardian journalist Luke Harding schrijft boeken over deze samenzwering.

Vrijspreker: Mission accomplished. Je zou haast denken dat de deep state miljardairs gebruikt om de publieke opinie te beïnvloeden.

Opperdienaar: Sinds de operation Mockingbird aan het licht kwam, waaruit naar voren kwam dat de CIA tussen 1950 en 1970 400 journalisten aan het werk had in de media, was het taboe voor de geheime diensten om directe invloed in de media te hebben. Maar indirecte invloed is kennelijk nog steeds geen probleem. Het doet denken aan de handel met voorkennis door leden van het amerikaanse congres. Die gebruikten op handen zijnde wetgeving om daar financieel hun voordeel met te doen. Toen dat aan het licht kwam werd handel in aandelen verboden voor congresleden om belangenverstrengeling te voorkomen. Indirecte handel was echter wel legaal. Zo kunnen ze informatie verkopen aan hedgefunds die daar hun voordeel mee doen. Wat te denken van Warren Buffet die profiteert van bailouts en het verbieden van de Key Stone pipeline en om belastingverhoging roept?

Vrijspreker: Maar de overheid beschermt toch de kleine man tegen Robber Barons, groot industriëlen, internationals en het groot kapitaal?

Opperdienaar: Natuurlijk, onderdanen betalen alleen wat meer voor hun benzine, bailouts, gezondheidszorg, wegen, bescherming, onderwijs, voedsel, energie, rechtspraak, geld en transport. Verder verliezen ze om de havenklap hun geld en baan in de boom-bust cyclus. Maar verder werkt het enorm in hun voordeel.

Vrijspreker: Is dat niet altijd al zo geweest?

Opperdienaar: Om de Amerikanen in de eerste wereldoorlog te betrekken, had je het CPI, het Committee on Public Information. Het werd geleid door George Creel en had onder andere Edward Bernays in dienst, de auteur van het boek Propaganda. Die hadden 75000 propagandisten in dienst, de zogenaamde Four Minute Men. Die werden geacht om Universal Service and Selective Draft te propaganderen.

Vrijspreker: Dus de overheidsinvloed op de nieuwsvoorziening wordt minder?

Opperdienaar: Of ze zijn efficiënter geworden.

18 REACTIES

 1. In al zijn nuchtere waarneming klinkt opperdienaar cynisch. En daar word je treurig van omdat je beseft hoe de zittende macht met zaken zoals onze gegevens omgaat. Hoe gaat het trouwens met Snowdon?

 2. @Nico de Geit [2]: @Zé [3]: Sinds een jaar of 10 gebruikte ik de mijne alsmaar minder. Toen begaf ie het plots, zo’n jaar of 4-5 geleden. Ik was niet gehaast om er snel een nieuwe te kopen en stelde dat alsmaar uit tot ik tot de conclusie kwam dat ik perfect zonder kan. Kortom ik heb weliswaar niet bewust besloten de mijne weg te doen maar wel om geen vervangexemplaar aan te schaffen.
  Alleen als ik bij mijn ouders ben, zetten we ons peutertje wel elke dag een paar uur voor hun televisie om naar de Spaanstalige BabyTV te kijken. Zo leert ze dan spelenderwijze een aantal woordjes in een taal die wijzelf thuis niet tegen haar spreken (overigens is dat slechts als “buitenschoolse” aanvulling want ze gaat doordeweeks ook naar de kindertuin -alwaar de juf en haar klasgenootjes uitsluitend Spaans spreken- teneinde geen taalachterstand te hebben wanneer ze over een aantal jaar naar de basisschool gaat).

  Zé [5] reageerde op deze reactie.

 3. @Scrutinizer [4]: Natuurlijk zitten er ook goede kanten aan, op zich is het een fantastisch medium, prachtig dat de mens het heeft kunnen maken.
  Ik ben van huis uit electronicus en elektricïen dus denk ik wel te weten hoe zo’n apparaat werkt.
  Maar het TV toestel is verworden tot een religie en heeft de gemiddelde mens eerder verder van zichzelf verwijderd doen raken dan dichterbij.
  Een tele-visie schakelt het ‘Ik’ compleet uit, de naam zegt het al, men wordt losgekoppeld van de eigen visie, vision.
  Ik tracht daar juist naar te leven en vind geen plaats in mijn leven voor iets dergelijks.
  Internet gaat nog een stap verder.
  Het is uiteindelijk maar net hoe je er mee omgaat.
  Gebruik je het naar eigen verbinding of laat men zich gebruiken?

  Mrbleusky [6] reageerde op deze reactie.

 4. @Zé [5]: Ik heb verschillende periodes gehad, aantal jaren met aantal jaren zonder, en het voor mij vreemde verschil was dat ik zonder goed was, maar met voelde ik me lelijk en onwaardig, geen idee waarom of hoe, iets deed dat met me en ik ben nu al weer negen jaar mooi.

  Zé [7] reageerde op deze reactie.

 5. @Mrbleusky [6]: In een kleuren TV zit een elektronenkanon wat met een spanning van 20.000-25.000 volt de elektronen op het beeldscherm afvuurt.
  Dit gaat gepaard met hoge frequenties. Op de behuizing van dat elektronenkanon staat een waarschuwingsteken wat aangeeft dat er radioactieve straling bij vrijkomt.
  Zowat iedereen heeft dus een mini kerncentrale in de woonkamer staan…
  Wellicht kan eenieder zich voorstellen wat dat voor een invloed heeft op onze hersenen.
  Wij mochten van pa nooit dichter dan 3 meter bij het toestel zitten.
  Hij was ingenieur bij Phillips, de ‘uitvinder’ van de KTV, dus wist wel waar hij het over had.
  Bij een zwart/wit toestel is dit beduidend lager.
  Ik vrees dat met de nieuwste generatie toestellen de straling niet verminderd is.
  En dan laten we de kwaliteit van de meeste programma’s nog maar even buiten beschouwing.

  Bertuz [16] reageerde op deze reactie.

 6. Er zit toch een aan en uit knop op, ik kiik naar wat “”IK”” wil zien, en soms is het heel amusant, en soms leerzaam, het feit dat sommigen er voor vast gelijmt zitten, die worden dan de specialisten, van de TV, obése naar zweet ruikende vretende, grote klanten voor de doodkisten fabrikanten, veel hout dus premium prijs, zat met mijn familie voor het eerste schermtje, +/- 20 cm,
  maar wat een Wonder, zo uit de avonturen romans, een paar uur per dag kijken, ja toen waren we nog gelukkig en gulzig.

  Mrbleusky [9] reageerde op deze reactie.

 7. @johannes [8]: De glazen bol. of we in de toekomst keken. Tita tovenaar. Swiebertje, Catwheazle, Louis de funes met een auto met supercarburateur. Louis in een film waar plastic kippen-geraamtes werden opgespoten met vleeskleurig spul, ik vind die films nu niet meer ondanks hardnekkig zoeken. Twee kanalen, en bedtijd, later volwassen, veertig kanalen en zoeken, leuks, soms, 80 % van de tijd aan het zoeken voor iets leuks, en dan kijken naar iemand die iets leuks doet. En ik, ik zit te kijken. Leuk als het leuk is, en buiten is het donker, dus leuk binnen, maar overdags had ik geen tijd om ook iets leuks te gaan doen, werk, om de verzekering en huur te betalen. Ik prefereer internet, voor zo lang dat nog vrij lijkt te zijn.

  johannes [10] reageerde op deze reactie.

 8. @Mrbleusky [9]: Het internet heeft de functie van het buurtcafé over genomen, de laatste keer in Amsterdam huilen met de pet op, heb er niet één kunnen vinden, één was speciaal voor dames, en een ander voor reetneukers, en niet echt café’s, hier zijn nog wel enkele café’s, maar bar weinig klanten,andere tijden andere zeden, een leuk café was in de pijp, maar gaat sluiten, wordt iets eterigs, alles is vreten, trouwens er wonen nog maar bar weinig Mokkumers in Mokkum, maar oud verhaal, groet !

  Mrbleusky [12] reageerde op deze reactie.

 9. Van middag even naar Doe Maar zitten luisteren, dat van “” is dit alles “” omschrijft het getij heel juist, is dit alles, ja het vervolg is overleden helaas, als je een beetje vrolijk bent en enthusiastisch,
  kijken ze je aan als of je een psycho bent, nou blijf toch me zelf, en dan zing ik maar weer, is dit alles groet

 10. @johannes [10]: Ik heb jarenlang een illegaal café georganiseerd, elke vrijdagavond, alles vijftig cent, flipperkast, biljart en kaas en worst betaald uit de winst, goede ventilatie dus rokers niet buiten in de regen, en velen gingen laat wankelend de deur uit voor 3,50 eu, ik heb soms zelf wat te veel gezopen om de lei goed bij te houden, maar voor 23 cent kocht ik een biertje. 50 cent, meer als het dubbele. Soms wilde ik graag naar mijn café met een ander achter de bar en in de administratie, maar het was moeilijk daar voor vrijwilligers te vinden. Allemaal moe, niet van de 36urige werkweek, meer van de uitzichtsloze situatie van tot aan de dood, en volgens de belastingheffers liefs nog verder. U bent welkom hier als ik weer es een feest organiseer, ik tracht 8 juli met de bleugrass-boogieman, als mijn vrouw toestemming geeft.

  johannes [13] reageerde op deze reactie.

 11. de propaganda is niet veranderd,ze trekken elke keer weer een blik onzin open om de mensen te naaien.

  ze hebben de wijven ontdekt,ik zie elke keer weer een van die twee soorten…

  die ene is verschrikkelijk mooi van binnen maar van buiten een mk-ultra en die andere een mk-ultra van binnen en verschrikkelijk mooi van buiten…..

  …en maar loelen over me toe ..yep sure als het maar mk-ultra is.

  kijk die robotten komen er toch wel daar heb je opera wintie echt niet voor nodig…maar wat ze toch zo dwars zit is die blonde gast in dat witte huis hij weet als de beste dat de grand solar minimum er aan zit te komen en die wijven vinden dat totaal kut want het is niet leuk als je oceaan geheel bevriest bij cape god: https://www.youtube.com/watch?v=Hl0GSLcwHVs

  tuurlijk kan je zijn zolder kamer in de fik steken daaro in new york maar maunder minumum komt er toch wel aan…en dat weet die blonde als de beste.

 12. @johannes [13]: Volgens mij ontbreekt het u aan onbeschoftheid, en wat u niet heeft kan u niet geven. Ik heb nog wat ruwhouten kantjes volgens mij, vanwege grove breuk-randjes, dus hier iets onbeschofts. Dat uw gebrek aan slaap maar door zoiets moge komen. https://www.youtube.com/watch?v=o3jgOW2akx4 Just wishfull thinking with a dirty mind, need to brainwash a little bit more.

  • Dank Bertus, doordat ik geen tv’s meer heb ben ik geheel niet meer op de hoogte.
   Ben boer geworden, om te zorgen dat we fatsoenlijk te eten hebben en om voor de Moeder Aarde te zorgen, ze heeft het namelijk al moeilijk genoeg met al haar kinderen die de weg kwijt zijn.

   Mrbleusky [18] reageerde op deze reactie.

 13. @Zé [17]: Ja, Zé, maar alle buren hier zijn wakker opeens, de oudjes hé, de jonkies ook een beetje, ze zien opeens weer dat ze als het ware op hun moeder staan, trappen niet meer maar strelen met hun voeten. Hout moet gehakt, wol moet geschoren, melk moet eruit geknepen worden, eten moet de winter door gedragen worden. En gezond zijn. Dan komen we de regentijd door. Als onwetende over de gevaren van straling van moderne schermen zet ik die uit, ga wees es buiten kijken.

Comments are closed.