Oude tijden herleven. De PPR en de PSP bestaan dan niet meer, maar de geest van deze partijen leeft nog. In een D66-kamerlid nota bene.

D66-Kamerlid Salima Belhaj heeft een initiatiefnota geschreven waarin zij voorstellen doet voor ‘vergroening’ van het defensieapparaat. Nee, niet groenere uniformen, maar milieugroen. Zo moet Defensie proberen fossiele brandstoffen te vervangen door energie uit zonnepanelen en zullen militairen die op missie gaan niet langer maaltijden in laten vliegen uit Nederland, maar zullen zij hun eigen voedsel moeten kweken.

Ik denk dat ik nog een paar suggesties heb: wat te denken van de herinvoering van het Korps Wielrijders? Dat is hardstikke milieuverantwoord. Op zo’n fiets kunnen trouwens twee militairen: eentje voorop om te trappen en de tweede op de bagagedrager. Dat geldt natuurlijk alleen voor de lichte infanterie. De pantserinfanterie krijgt fietsen met een mitrailleur achterop de bagagedrager gemonteerd. Als dat geen effectieve afschrikking is, dan weet ik het niet meer.

Ook constateert het kamerlid dat de zware bepantsering van voertuigen tot een hoger verbruik van fossiele brandstoffen leidt. In de nota is dat als volgt neergelegd: “Van gepantserde wagens is de overtuiging dat het veiligheid realiseert, maar wat als de toekomstige veiligheid van onze militairen steeds meer bepaald wordt door de vraag of ze langdurig inzetbaar zijn en licht ontworpen, wendbaar en zonder fossiele brandstof (elektrisch of hybride). Het voeren van een discussie over deze risico-afweging zal snel moeten gebeuren om te voorkomen dat we de komende jaren wapensystemen aanschaffen die innovatief zijn vanuit een 19 -eeuws perspectief. Het meenemen van een energiereductie doelstelling en een element van reductie of eliminatie van het gebruik van fossiele brandstoffen in de aanbesteding, is het begin van het realiseren van schoner, en efficiënter materieel.”

Ik weet wel een oplossing. Laat Defensie rijden met fietsen waarop met dunne latjes een frame is gebouwd waarover rijstpapier is gespannen. Dat papier kan vervolgens in camouflagekleuren worden geverfd. Met waterverf uiteraard, vanwege het milieubelang, dat behoeft geen betoog. Hierdoor ontstaat een gemechaniseerde eenheid die supersnel is, wendbaar, en in principe een onbeperkte actieradius heeft (zelfgekweekt voedsel gaat mee in de fietstassen) zodat het verbruik van fossiele brandstoffen minimaal is!

Nu alleen nog een oplossing vinden voor de milieuverpestende rookgassen die vrijkomen als er met munitie wordt geschoten. Daar is vast ook wel een mouw aan te passen. Wat dachten we van zelfgekweekte pinda’s uit de militaire groentetuinen?

Milieuvriendelijk oorlogvoeren. We kunnen het, als we maar willen.

Paul Verhaegh

11 REACTIES

 1. Ohm namo narai !

  Ik bid niet voor blauwe bonen !

  Een te hoog lood gehalte in de lucht bleek in de eerste wereldoorlog al niet goed voor de gezondheid en het welzijn van de vijand op de langere termijn.
  Na het maken van keiharde afspraken schieten ze elkaar nu medisch verantwoord verrot met koper.
  En;
  Vijanden bleken gelukkig recyclebaar [“De Russen” !!].
  En de goede oude tijden van meester G.B.J.Hitlerman herleven!

  Toch mis ik ze wel een beetje die scherpe vragen in de kamer van mannen zoals Fre Meis en van der Spek !

  De groeten
  Sri

  jhon [6] reageerde op deze reactie.

 2. waarom hier nu ook weer zo moeilijk over doen, roep gewoon

  pief paf poef

  en het gaat vanzelf over

 3. Ohm namo narai !

  In reactie op de reacties van de redactie :

  Dat in de eerste wereldoorlog op sommige plaatsten in de lucht een te hoog loodgehalte werd gemeten is milieu technisch niet verantwoord . Daar ging het om in dit artikel .
  Dat een te hoog koper gehalte in de lucht schadelijk voor de Mens is volgens de milieu normen is nog niet aantoonbaar gemaakt .
  Dat vijanden na een tijdje volledig geschikt zijn voor hergebruik is wel iets waar terdege rekening mee gehouden moet worden . Dit in verband met de berichten in de échte Pers over de redenen van de invallen in Afghanistan en Irak .
  Er zijn geen chemische wapens gevonden in Irak en Osama bin Laden zat niet in Afghanistan . Libië zal altijd wel een raadsel blijven .
  Maar dit even ter zijde over officieel/echt nieuws en het steeds actueler wordende nepnieuws .
  Aangaande hun eigen voedsel kweken en camouflage kleuren kan ik als Groninger natuurlijk wel het houden van Koeien aanbevelen . Koeien hebben bij geboorte al een camouflagepak aan al is dat niet in overeenstemming met de geldende normen binnen het leger . Indien nodig kunnen koeien echter ook in de kleuren groen zwart worden afgeleverd .

  Verder mogen ze van mij alle munitie wel afschaffen en kan de wereld een voorbeeld nemen aan een land als Bhutan waar belangrijke politieke conflicten soms worden beslecht met een kussen gevecht .
  ”Gij zult niet doden” nemen ze daar in de regio gelukkig nog steeds serieus !

  De Groeten
  Sri sri Magnitude
  AardbevingsGroninger
  Donder en bliksempredikant

 4. Ik ben het helemaal eens met die D66-mevrouw van de 5e colonne der geitenneukers.

  Wij nemen een oorlogssituatie van over 3 jaar. Jij zit in je bunker een vloot van robot-tanks te bedienen en dan zie je opeens een colonne van dit soort types aankomen (zie de link). Dan ren je toch huilend naar je moeder? http://static.skynetblogs.be/media/10898/dyn003_original_600_448_pjpeg_8616_447dad62225cb36050960bdb0f397b28.jpg

  Met dank aan ‘Nonkel Frituur’ (op ander blog) voor deze mooie foto!

  Hang Bejaarde [9] reageerde op deze reactie.

 5. @Hang Bejaarde [8]: Overigens is “Milieuvriendelijk oorlogvoeren” een achterhoede gevecht. De meneren op de fiets op de foto die ik linkte, zou je dan moeten uitrusten met pijl en boog en katapulten, in plaats van milieuvervuilende vuurwapens met uranium-versterkte munitie.

  Naief is het wel in de komende tijden met robot-wapens, die in de niet zo verre toekomst inderdaad wel eens milieuvriendelijk op zonne-energie kunnen werken. Of is dit voorstel een vroege 1-april grap?

  Aanvullend: “de 5e colonne der geitenneukers.” plaats ik hier liever tussen aanhalingstekens. Vrij naar een andere grappenmaker.

 6. Dat groenlinks is ontsproten uit de volgende parijtje`s: PPR, PSP en CPN!! Dus HUN gedachtengoed is niet dood!

 7. Ieder land dat géén cent en géén man over heeft voor een fatsoenlijk leger, is de VRIJHEID niet waard!! Dat heeft de geschiedenis ONS wel geleerd, maar aangezien dat het onderwijs heden en het verleden door LINKSCH word gestuurd is het niveau zéér bedroevend bij den mensch in Nederland!!

Comments are closed.