Met de toenemende censuur, politieke correctheid en datahandel staat social mediabedrijf Facebook behoorlijk onder druk. Maar waar een markt is, zijn en er komen alternatieven en zo ook hiervoor. Bijvoorbeeld MeWe en Minds, twee recente nieuwkomers.

In hun eigen woorden is MeWe een nieuwe Facebook, Dropbox en WhatsApp maar dan zonder de online tracking, spionage, cookies en de verkoop en delen van data. MeWe is beschikbaar op iOS, Android en desktop voor de particuliere en zakelijke markt. Ze hebben verschillende patenten lopen, diverse inkomstenbronnen zonder gebruikersdata te verzilveren en een unieke Privacy Bill of Rights. Een belangrijke adviseur bij MeWe is Sir Tim Berners-Lee, uitvinder van het wereld wijde web.

Het netwerk van Minds is open source en versleuteld. Daarnaast is er een beloningssysteem als je iets bekijkt, waardeert of volgt. Met de verzamelde punten kan je o.a. views voor je bijdragen kopen. Het lijkt op het algoritme van Facebook maar dan veel transparanter en de gebruikers kunnen daadwerkelijk bijdragen aan het proces. Met het cryptocurrencysysteem lijkt het wat op Steemit.

Ook voor sociale media geldt dat overheidsbemoeienis oneindig veel slechter is dan het privacy- en censuurbeleid van de grote spelers als Facebook, Twitter en Youtube. Het is irritant als dit soort sites gebruikers bannen, je privédata verkopen en een politieke kleur voortrekken. Maar zodra overheidsorganen zich er mee gaan bemoeien, gaat dat in de vorm van boetes, gevangenisstraf, heffingen en kapotprocederen.

 

 

 

8 REACTIES

 1. Als bedrijf mag je uiteraard best een politieke kleur voortrekken. Doet Vrijspreker ook. Gebruikers bannen is niet te voorkomen als je een enigermate beschaafde site wilt hebben. Ook gebruikersdata verkopen is mogelijk zolang je dat maar in je leveringsvoorwaarden bekend maakt. Het is een ander punt in welke mate bedrijven deze keuzes zelf maken en in welke mate er druk (bedreigingen) worden geuit door the powers that be. Daar zullen we wel nooit achter komen. De nieuwe spelers werden verwacht en ze komen weer allemaal uit de VS. Daar zit toch nog altijd beduidend meer ondernemingszin dan hier.

 2. Zijn er eigenlijk libertarische/anarchistische alternatieven voor hosted website diensten als WordPress.com, Squarespace, Ghost, Kajabi, en dergelijke? Weet iemand hier dat?

  Ik kan het zo snel niet vinden maar deze bedrijven lijken mij van de categorie “Hillary Clinton fans” van de Amerikaanse Oost- of Westkust, en ik geef mijn geld liever uit bij een ander.

 3. @John [1]: Data werden al voordat Facebook of andere sites bestonden, verzameld. Dat lijkt mij het punt niet. Adresboeken voor marketing doeleinden waren volop te koop. De truc zat hem onder meer in de veredeling van de adressen. Met de komst en de hulp van internet is die veredeling een fluitje van een cent geworden. Het gaat inmiddels om macht.

  Met name de overheid ziet zijn macht afnemen. Facebook is waarschijnlijk inmiddels beter in staat om bijvoorbeeld terrorisme in de kaart te brengen dan de overheid gewapend met een sleepwet en idioten die niets van technologie weten.

  “Naming and shaming vervangt inmiddels de uitvoerende macht en de rechtsprekende macht. Private bewakers doen handhaving. Wetgeving geschiedt middels referenda. Opsporing kan gedaan worden door facebook. Diagnoses kunnen straks ook door facebook gedaan worden. Artsen, niet meer nodig. Nogmaals het gaat om macht. En de angst voor die macht is er. Maar tevens is de politiek bang om te hart in te grijpen vanwege de vele mogelijkheden die internet al dan niet in combinatie met facebook biedt.

  jhon [6] reageerde op deze reactie.

Comments are closed.