Afgelopen zaterdag een documentaire van KassaXL gezien over wat er kan gebeuren als je verkeerd in de overheids systemen terecht komt: vermalen worden door de bureaucratie.

Huiveringwekkend is het verhaal van Saskia, die ‘automatisch’ boetes krijgt en van kwaad tot erger gemangeld wordt voor: te late APK keuringen, motorrijtuigenbelasting en boete op boete, voor een auto….. die zij al lang als gestolen heeft opgegeven bij de politie.

En zelfs als na jaren van ellende die overheidsfout erkend wordt, kan maar slechts een klein deel vergoed worden, want ‘het systeem kan niet met terugwerkende kracht rechtgezet worden’

Blijkbaar is het systeem belangrijker dan de burger, maar dat wisten wij hier natuurlijk al.

Het goede nieuws is dat de Kafka brigade  probeert mee te denken: http://www.kafkabrigade.nl/

13 REACTIES

 1. @Nico [1]: Bureaucratie is er voor de ambtenaren. Het susteem deelt bevoedheden en taken en andere do’s and do not’s uit. Een dergelijk systeem geeft ambtenaren soms net niet de ruimte om te doen wat ze als mens wel zouden willen doen, maar als ambtenaren niet mogen. Het is pesticide voor de ambtenaren. De wetgever spuit deze drek. Of het is opgezet om eerlijk te handelen, is onduidelijk.

  Nico [5] reageerde op deze reactie.

 2. Ministers komen ! ministers gaan ! wij ambtenaren blijven ALTIJD bestaan.

 3. @Bertuz [3]: Ambtenaren en bureaucraten hangen als een boksbal tussen gewone mensen en regeringen in. Als ik het me goed herinner heb ik dat ooit krankzinnig genoemd. Want niemand zou in een dergelijke positie gebracht moeten worden.

  Als de bewoners van een bepaald territorium in groepen onderverdeeld worden creëert dat… verdeeldheid. En daarmee nodeloze ellende die de oorzaak, de reden waarom groepen die in lijn met een bepaalde traditie in het ‘leven’ werden geroepen niet oplossen.

  Nico [6] reageerde op deze reactie.

 4. @Nico [5]: Voor de goede orde… er zijn hele ‘chains of command’ die als een soort verkrampte ruggengraten functioneren. Vraag maar eens aan een masseur wat dat doet met de wervels en spieren. Kramp veroorzaakt pijn die uitstraalt naar de omgeving.

  Dat komt ervan, wanneer ‘de maatschappij’ eigenlijk alleen maar uitgaat van ‘bruikbaar maken’ zodat een betrokkene gebruikt kan worden voor de doeleinde van een ander. Terwijl van nature een ieder de volledige ‘chain of command’ in zich heeft zitten, autonoom en zelf-standig functioneert. Daar komen geen krampen en pijn van, tenzij er vanuit de omgeving gekke dingen komen waar men zich systematisch moet verweren.

 5. Als er een overheid bij betrokken is komen de woorden als samenzwering, heling, afpersing, flessentrekkerij en deel uit maken van een terroristische organisatie in mij op. Gelukkig staat er dan wettig voor en ben ik het zo weer vergeten.
  Voor ethisch en moreel correct gedrag geeft zij helaas al helemaal niet thuis.

 6. Je kunt wel zeggen dat je auto is gestolen maar dat vrijwaart je dus niet. Toch een puntje om over na te denken.

  Kijk: de dief gaat die auto niet op zijn naam zetten, dus gaan de boetes naar jou. Waar moeten de boetes anders naartoe?!

  Er is natuurlijk ook een mogelijkheid dat deze mevrouw niet helemaal spoort, in feite nog een kind is. Denkt dat ze er wel mee weg komt.

  De vraag is hoe het juridisch in elkaar zit: als je auto is ‘gejat’, ben je dan aansprakelijk voor de schade/boetes/apk/belasting/enz?

  Iedereen kan wel zeggen dat zijn auto is ‘gejat’ na een vette boete. Je zult dat hard moeten maken. Ik zou zelf geen seconde wachten met het melden van diefstal. De gestolen auto moet met spoed in het systeem terecht komen als ‘gestolen’.

  Verzuim je dat, dan ben je aansprakelijk.

 7. Auto gestolen – wat gaan ze met die auto doen? Ergens inbreken, de pui eruit rijden? Een lijk mee vervoeren? Inrijden op winkelend publiek? Ergens een geldautomaat eruit trekken?

  Direct 112 bellen en daarna zo snel mogelijk aangifte doen. Je hebt bewijs nodig van aangifte, zo spoedig mogelijk.

  Er zijn ook mensen die idioten met hun auto laten rijden, omdat ze vrienden zijn. Die ander zou hem laten keuren, laten repareren. Hij of zij zou die boete betalen. Maar dat gebeurde dus allemaal niet. De boetes stapelden zich op. Pas toen werd aangifte gedaan van diefstal. Maar dat is dus veel te laat en vrijwaart je niet.

  Die auto staat op jouw naam en je draait op voor alle wettelijke lasten die daarbij horen.

 8. Of het nou een al-Qaida sympathisant of een onvolwassen tiener is die je auto heeft gejat (of beiden), of een andere idioot, bel direct 112.

  Ga van het ergste uit: dat ze met jouw auto mensen dood gaan rijden of een geldautomaat eruit trekken. Jouw DNA zit overal in die auto. Bewijs maar dat jij het niet was. En daarom bel je dus direct 112. Geen minuut, geen seconde later maar direct. En daarna aangifte doen, je moet bewijs hebben dat jij niet langer de feitelijke macht hebt over het voertuig.

  Wordt je auto buiten de EU gejat dan kan het helemaal leuk worden: dan heb je hem dus ingevoerd en moet je invoerheffingen en belastingen betalen. Veel mensen snappen dat niet: met een auto erin en zonder auto eruit = invoer. Dus betalen.

 9. Uit het artikel krijg ik de indruk dat we te maken hebben met een onvolwassen persoon. Interessant detail: ze wil samen met haar dochter naar Spanje vertrekken om daar zelfgemaakte bikini’s te verkopen.

  Dat doet me denken aan de Egyptenaar die ik laatst in Egypte sprak. Hij wilde met een koffer vol schoenen naar Europa gaan, daar de schoenen verkopen, en leven van de opbrengst. Hij had gehoord dat schoenen in Europa duur waren, dus…

  Zelfgemaakte bikini’s. Prima. Maar bikini’s worden verkocht in winkeltjes, niet op straat, op straat verkopen is illegaal. Dan krijg je boetes en gedoe. Genoeg kanszoekers die op straat hun waren willen slijten in Spanje. En meestal kunnen ze heel hard rennen, voor de politie, want het mag niet.

  Het kost me moeite in te zien dat niet iedereen even pragmatisch is en evenveel maatschappelijk en commercieel inzicht heeft als dat ik zelf heb. Bikini’s verkopen op straat in Spanje, dat moet toch kunnen?! Nee dus. Jointje erbij, in Spanje. Ver bij weg blijven.

 10. Misschien moeten ze die vrouw met haar jointjes naar Thailand sturen. Of Indonesië. Of een ander land waar de doodstraf staat op drugs. In Nederland loopt heel raar volk rond, je kunt er niet ver genoeg bij wegblijven.

  Die vrouw lijkt me wel geschikt als drugskoerier. ‘Even een pakketje wegbrengen om uit de problemen te komen’. Gratis vakantie.

Comments are closed.